Смак осінньої полуниці

У  жовтні садівники ТОВ АПК “Докучаєвські чорноземи” Карлівського району збирають урожаї соковитої полуниці. На відкритому грунті, на грядках, де ледь почало жовтіти й червоніти листя, милують око білі квітки і червоні ягідки. Висаджені навесні ремонтантні сорти, переважно Аромас і Нова-Н, плодоносять із травня до кінця жовтня, розповів директор товариства “Сади Карлівщини”, заступник генерального директора агропромислового комплексу “Докучаєвські чорноземи” Володимир Слєпцов. Загалом полуниця росте на 5-гектарній площі, 3 гектари з них посаджено в нинішньому році. Добре вродила малина, наступного року очікують урожай ожини.

Агроном-дослідник Микола Клевацький, механізатор Віктор Прощенко.

Агроном-дослідник Микола Клевацький, механізатор Віктор Прощенко.

Сади і ягідники в господарстві займають майже стогектарну площу. Яблук цього року зібрали 220 тонн. Непогано вродили груші, сливи. Урожай уже зібраний. Дари садів надходять у власну торговельну мережу “Докучаєвських чорноземів” – “Домашній смак”, у магазини підприємців, на ринки, ярмарки. Соковиту продукцію і сік споживають діти в школах і дитсадках сіл, де господарює агропромисловий комплекс. Торік трудівники отримали більше фруктів. Цьогорічної весни була несприятлива погода для плодових дерев, зав’язь вимерзала. Листю і плодам дошкуляли хвороби й шкідники, яким, навпаки, погода наче давала “зелене світло”. Людям доводилося буквально рятувати дерева.
– Садок потребує великих затрат. Обробляємо мінімальну кількість разів, щоб не було хвороб на рослинах, а яблука виростали екологічно чистими, – говорить агроном-дослідник плодово-ягідного виробництва Микола Клевацький. – Зараз, восени, триває обприскування проти хвороб із внесенням мікродобрив. У садку продовжуються роботи з підготовки до майбутнього врожаю. Закладається 4,5-гектарна площа під полуницю на весну. Крім того, засадимо 3,5 гектара саджанцями груші.

 Садівнича бригада: Галина Грінблат, Тетяна Мирошниченко, Наталія Гетьман, Світлана Голуб, Наталія Лисенко, Наталія Почерняєва, Анжела Левченко.

Садівнича бригада: Галина Грінблат, Тетяна Мирошниченко, Наталія Гетьман, Світлана Голуб, Наталія Лисенко, Наталія Почерняєва, Анжела Левченко.

Садівнича бригада за потреби займається й городиною – в осінні дні, приміром, висаджує часник сорту Софіївський у підготовлений грунт. Садять духмяний овоч-приправу на продаж, для потреб власних їдалень і м’ясокомбінату. Вирощують також усі овочі борщового набору. Столовий буряк, приміром, вродив по 600 центнерів з гектара. Діє власна переробка – соління місцевого виробництва надходить у заклади торгівлі, ресторанного господарства і до їдалень, де харчуються працівники підрозділів і підприємств агропромислового комплексу.

Ганна ЯЛОВЕГІНА
Микола БЕЗНОС (фото)
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.