Кадри, комфорт, корови, корми Чотири “К” ТОВ “Промінь-Приват”

Заслужений працівник сільського господарства України Володимир Михайленко очолює ТОВ “Промінь-Приват”. Агроформування працює на території двох сільських рад – Біликівської й Хомутецької Миргородського району. Розвиває рослинництво і тваринництво. Обробляє 4,5 тисячі гектарів землі. Утримує дві тисячі ВРХ, зокрема 790 фуражних корів.
На стіні кабінету Володимира Михайленка красується картина, де колосяться жита, на шафах стоять моделі комбайнів і тракторців, а на середній шафці – статуетки, м’які іграшки корів. Моделі, пояснює, надають постачальники техніки, яку закуповує товариство, а корівок директор колекціонує.
– Наше господарство є племзаводом з розведення української чорно-рябої молочної породи. Постійно покращуємо поголів’я американським голштином, – розповідає Володимир Павлович. – За дев’ять місяців поточного року на корову надоїли понад шість тисяч літрів молока. Показники щороку покращуємо. Раніше середньодобовий надій становив 20 – 23 літри, нині – 26 літрів на дійну корову. Маємо доїльний зал на основній фермі в Біликах. У Хомутці на фермі відгодовуємо бичків і дорощуємо теличок до парувального віку.
Плани з розширення молочного тваринництва, говорить директор, звісно, є. Хочуть їх утілювати. Щоправда, поступ іде складно.
– Загалом у світі – молочна криза. Ціна молока впала до 20 – 25 центів. Це ну дуже мало. І ми не можемо підвищити ціну, бо тоді в магазинах люди молоко не купуватимуть, – пояснює Володимир Михайленко. – Два- три роки тому в нас із переробниками не виникало жодних проблем, вони платили регулярно. Нині просять відтермінувати розрахунок, бо реалізація слабка…

Оператор машинного доїння Наталія Бужин.

Оператор машинного доїння Наталія Бужин.

Молоко у ТОВ “Промінь-Приват” – екологічно чисте, екстра-класу. Із нього виготовляють продукцію торгової марки “Яготинське для дітей”.
– Доїння в нас цілодобове, відбувається у три зміни, – розповідає Володимир Михайленко.
– Працюють на фермі у Біликах 32 людини, зокрема є вісім доярок і чотири погоничі. Відповідно у зміні дві доярки й один погонич. Люди – професіонали своєї справи. Якби вони не були фахівцями, не було б такої ферми. Спасибі нашим засновникам і директору. Ми виконуємо їхні вимоги, дотримуючись чистоти, порядку, акуратності в доїнні. Щороку підвищуємо потенціал, поліпшуємо генетику поголів’я, прагнемо до кращого, – продовжує розповідь завідуючий МТФ №1 Микола Рудченко.
У Хомутці відбудовують стару свиноферму. Хочуть її реконструювати. Територію впорядкували. Посадили садок – яблуні, вишні, груші, горіхи. Розводять свиней для потреб внутрішньогосподарських і потреб пайовиків. У Марченках тримають 110 голів овець романівської породи.
У господарстві працюють 130 робітників. Майже 40 відсотків задіяні у тваринництві. Близько 70 відсотків працівників господарства – молодь. Надійним партнером ТОВ “Промінь-Приват” є Хомутецький ветеринарно-зоотехнічний технікум Полтавської державної аграрної академії.
– Тісно співпрацюємо. Заклад готує ветеринарів, зоотехніків-технологів. Із технікуму до нас постійно приходять на роботу нові кадри, – говорить Володимир Павлович.
– Відпрацьовуємо методи ведення, фіксації і взяття крові у тварин для проведення диспансеризації в господарстві, – інформує викладач Хомутецького ветеринарно-зоотехнічного технікуму Марія Закорецька. – Студенти ветеринарного відділення не лише проходять у ТОВ “Промінь-Приват” навчальну й виробничу практику. Господарство дає їм матеріально-технічну базу, а також у подальшому пропонує місце роботи. Господарство перспективне. Тут застосовують новітні технології для утримання тварин, зокрема безприв’язне утримання. Для студентів це – новинка, як і “дитячий садочок”, де доглядають телят. Молодь із задоволенням приходить на практику в агрофірму. А які тут смачні обіди готують! Це ж основне для студента.
Техніка на фермі й на полі працює переважно імпортна. Як пояснює керівник господарства, вона надійніша за вітчизняну й високопродуктивна. Автопарк оновлюють. Цьогоріч, наприклад, придбали два комбайни й трактор – усі марки “Case”.

Тракторист Петро Мелашенко.

Тракторист Петро Мелашенко.

Неподалік контори, на тракторній бригаді, біля техніки кипить робота. Один із тракторів готують до дискування грунту, за кількадесят метрів переобладнують комбайн для обмолоту кукурудзи. Активно триває робота на двох токах.
– Завершили збирання соняшнику, сої. Триває обмолот кукурудзи. Її в господарстві посіяли на площі дві тисячі гектарів. Також обробляємо грунт, – зазначає Володимир Михайленко. – Щорічно у сівозміні великий клин займають кормові культури. Сіємо 450 гектарів люцерни, 400 гектарів кукурудзи на силос, 500 гектарів сої. Небагато посіяли пшениці та ячменю – для кормового забезпечення худоби й видачі пайовикам. Соняшник квітував на 600 гектарах. Використовуємо його на реалізацію, а частину переробляємо на шрот.
Урожаєм, додає Володимир Михайленко, задоволені. Показники покращилися.
– Якщо піклуватимешся про землю, обов’язково отримаєш належну віддачу. Підвищуємо урожаї, підживлюючи грунти внесенням органічних добрив, а не збільшенням мінеральних, – пояснює директор агроформування. – Упродовж року на фермах збирається 24 тисячі тонн органіки. Вносимо її на 400 – 500 гектарах поля щороку.
Пайовиків у господарстві 700 – по Хомутецькій сільраді та 600 – по Біликівській. Вони отримують за оренду земельних наділів по вісім відсотків від вартості земельної частки (паю). З наступного року, каже Володимир Павлович, процент підвищать до 10. Розрахунок можна отримати за бажанням коштами чи продукцією.
Як розповідає керівник, у кожному селі, де господарює ТОВ “Промінь-Приват”, намагаються підтримувати соціальну сферу. В Хомутці допомагають місцевій школі – зробили паркан навколо закладу, повністю відремонтували їдальню. Провели водогін до тамтешнього дитсадка. Утримують будинок для самотніх людей поважного віку, в якому нині мешкають десять осіб. У сфері відповідальності агрофірми – водопостачання сіл Білики і Хомутець. Спонсорує господарство і тамтешню футбольну команду “Промінь-Білики”, яка посідає 4–5 місця в районі. Грає в ній місцева молодь. За підтримки господарства проводять дні села, організовують свята.
Отож рецепт успішного господарювання у ТОВ “Промінь-Приват” досить простий – чотири “К” – кадри, комфорт, корови, корми. А ще – бережне ставлення до землі – основи добробуту і селянина, і всієї держави.

Анна ВАСЕЦЬКА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.