Адмінреформа по-омельницькому: європейський досвід розвитку громади

Голова Омельницької об’єднаної територіальної громади Кременчуцького району Олександра Шереметьєва очолює Полтавське регіональне відділення Всеукраїнської асоціації сільських і селищних рад. Вона також входить до складу українського відділення в Конгресі місцевих і регіональних влад Ради Європи.
Непросто поєднувати громадську діяльність й адміністративну роботу, але це дає можливість запозичувати передовий досвід, спрямовуючи кращі надбання на розвиток тієї об’єднаної територіальної громади, яку вона очолює.
– Можливість побувати в Європі, так би мовити, власними очима побачити, як працюють інститути місцевого самоврядування у європейських країнах, – це дуже цінна практика, – наголошує Олександра Іванівна.
13 серпня 2015 року було прийняте рішення про утворення об’єднаної територіальної громади (ОТГ) Кременчуцького району на базі чотирьох сільських рад – Рокитнянської, Демидівської, Запсільської й  Омельницької. До складу ОТГ увійшло 20 сільських населених пунктів. Цьому передувала активна робота Благодійного фонду громади Омельника, створеного у 2010 році. Щоб забезпечити його роботу, був підписаний Меморандум про співпрацю з Рокитнянською, Запсільською і Демидівською громадами.
– Ми стали запрошувати спеціалістів, які вчили нас розробляти проекти і програми розвитку, розбиратися в законодавстві, знати й уміти обстоювати свої права. Однією з перших народилася «Програма підтримки місцевих ініціатив», у рамках якої за підтримки Фонду вдалося вирішити деякі поточні проблеми життя громади.
Невдовзі з’явилися перші позитивні результати цього процесу. Так, якщо до об’єднання 73 відсотки місцевого бюджету «з’їдало» утримання адміністративного апарату, то після завершення об’єднання за рахунок збільшення дохідної частини ця стаття витрат зменшилася до 17,9 відсотка. З’явилася можливість залучати до роботи молодих перспективних спеціалістів, і тепер в центральному офісі об’єднаної територіальної громади працюють більше 30 фахівців.
На думку Олександри Шереметьєвої, у розвиток інвестиційної привабливості треба так само вкладати кошти, як і в розбудову інфраструктури. Нині прибутки, що їх отримує Омельницька об’єднана територіальна громада, розподіляються між внутрішніми сільськими громадами згідно з кількістю населення й освоюються ними ж для вирішення поточних проблем. А їх в Омельницької об’єднаної територіальної громади вистачає. Одна із найболючіших – стан автодоріг. Їх утримання не входить до компетенції й фінансових можливостей місцевої громади, натомість вони постійно розбиваються важковаговим транспортом.
– Ми відремонтували дороги в Омельнику, й одразу ж через наше село почали їздити вантажівки. Зверталися в ДАІ з приводу обмеження руху по них важковагового автотранспорту, але виявилося, що ми змагаємося з вітряками, – зазначила Олександра Іванівна.
Ціни на енергоносії, що підскочили майже удвічі, недофінансування державних субвенцій – ті фактори, які певним чином стримують розвиток ОТГ.
– Нам би дуже хотілося, щоб на базі Омельницького ліцею була створена опорна школа. Для цього є всі підстави, але з незрозумілих причин ми не потрапили до списку таких навчальних закладів, – зазначає Олександра Шереметьєва.
Під час відвідання Польщі у складі української делегації Олександрі Іванівні пощастило побувати у місцевій опорній школі, що обслуговує один повіт (район):
– За рівнем оснащення й організації навчально-виховного процесу це щось на кшталт університету: поля для гольфа, три басейни, найсучасніші спортивні майданчики, ботанічний сад, тепличне господарство…
Олександра Шереметьєва розповіла, від чого залежить зарплата польських лікарів:
– Там хворі мають право вибирати, в якого лікаря лікуватися. Тож фактично оплата праці медика залежить від його рейтингу популярності серед пацієнтів. Зарплату він отримує від лікувального закладу, де працює й куди залучає споживачів своїх послуг, які їх оплачують.
У Польщі місцеві громади розвиваються за рахунок добре продуманої інвестиційної політики. Так, аби надати вільній земельній ділянці, що належить громаді, інвестиційну привабливість, до неї за муніципальні кошти підводять комунікації й розробляють кілька архітектурних пропозицій на вибір потенційного інвестора.
Намагається залучати інвестиції й Омельницька об’єднана територіальна громада, розробляючи відповідні проекти. На її балансі – місцеві заклади культури, освіти, єдиний у районі пам’ятник Тарасові Шевченку, інші соціальні об’єкти.
– Об’єднавчий процес передбачає велику підготовчу роботу. Це – великі перспективи, але й чималий клопіт, який брати на себе готові далеко не всі, – зазначає Олександра Іванівна. – Є й певний фінансовий інтерес, адже вільні кошти, що залишилися в Кременчуцькому районі з минулого року, після створення об’єднаних територіальних громад розподіляються лише між тими громадами, які вирішили залишитися осторонь цього процесу. На жаль, відчуваємо певний супротив. Але об’єднання дає можливість громадам визначати стратегію розвитку, заробляти й самостійно розподіляти кошти.

Юлія ДУМКА-КОНДРАТЬЄВА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.