Подаруй собі музику

Полтавці встигли його полюбити, бо ж Остап Шутко – король скрипки, як його називають у зарубіжній пресі, – уже приїздив до нас із концертами. Але цього разу не лише в Полтаві слухали артиста, який на заключному концерті зі сцени Палацу дозвілля “Листопад” розповів:
– За чотири дні ми об’їздили майже всю Полтавщину, виступали в багатьох містах, і бачили не лише прекрасну вашу землю, відомі у світі чорноземи, але і вкотре відкривали для себе інший ресурс, а він також найкращий у світі, можу це стверджувати, бо об’їздив багато країн і є з чим порівнювати, – це українська душа. Це наші люди, які справді обласкані Богом, усміхнені, працьовиті, талановиті. Ми гратимемо для вас по-особливому, бо ви – особлива публіка.
Впродовж чотирьох днів наші гості, лауреати багатьох міжнародних конкурсів Остап Шутко (скрипка) і Ольга Шутко (віолончель) разом із камерним оркестром Полтавської обласної філармонії імені Дмитра Ахшарумова під орудою Олександра Абрамова побували в рамках мистецького фестивалю “Подаруй собі музику” в Диканьці, Зінькові, Шишаках, Гадячі, Миргороді, Нових Санжарах, Козельщині, Кременчуці. І всюди грали по-особливому, так само, як і на гастролях у країнах Європи, бо прагнули, щоб і наші трудівники з глибинки відчували вічну красу класичної музики, яка дарує натхнення жити, працювати, мислити.
Дуже зворушливо зустрічали полтавці гостей, адже разом із відомими артистами виступали і наймолодші Шутки – Роман, Назар, Андрій. Вони ще опановують фортепіано, скрипку й віолончель, але настільки талановито, що вже і підігрують батькам у концертах, і мають сольні партії. Не дивно, адже колись і сам Остап, син видатної української скрипальки, народної артистки України Лідії Шутко, у 14 років уже виступив як соліст із симфонічним оркестром Львівської філармонії. Навчався в Національній музичній академії у Львові, в Школі Гілдхол в Лондоні та в Національній музичній академії України в Києві.
Остап Шутко є лауреатом міжнародних конкурсів, мав стипендії Президента України, Академії мистецтв України, королеви Іспанії, ЮНЕСКО, Папи Римського Бенедикта XVII, муніципалітету Мілана, Amnesty International. У 1999–2007 роках викладав у Національній музичній академії України і був наймолодшим викладачем за всю її історію. У нього багато записів на радіо й телебаченні, видано більше 10 компакт-дисків в Україні, Італії та США.
На Полтавщині звучали класичні скрипкові твори й сучасна музика, а в Палаці дозвілля “Листопад” виступили і зовсім юні, і вже знайомі слухачам молоді виконавці, яких представив організатор фестивалю, народний артист України Герман Юрченко. Ще раніше, перед початком фестивалю, на прес-конференції в ОКІА “Новини Полтавщини” він наголосив, що значить для артистів цей захід:
– Це наш фронт, це наша боротьба проти агресії, проти зла, за майбутнє України. Як кажуть, патріот має бути тільки з чистим серцем, а чисте серце можна виховувати тільки мистецтвом.
До речі, перед вечірнім заключним концертом у палаці “Листопад” вдень відбувся додатковий концерт для учнів полтавських шкіл, які в переповненій залі палко демонстрували своє захоплення талантами митців і музикою, без якої, як сказав колись Фрідріх Ніцше, наше життя було б помилкою.

Лідія ВІЦЕНЯ
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.