Сміттєпереробний завод у Полтаві можуть збудувати і без іноземного інвестора

Сміттєпереробний завод для Полтави можуть збудувати й без іноземного  інвестора, вважає голова ОДА Валерій Головко і пропонує для цього об’єднати фінансові зусилля держави, області, міста й народних депутатів з тим, щоб вирішити питання Макухівського сміттєзвалища, що у Полтавському районі.

Відсутність інвестора для будівництва сміттєпереробного заводу – це, на думку заступника міського голови Полтави Олексія Чепурка, головна проблема того, чому в Полтаві ось уже кілька років, точніше десятиліть, не можуть вирішити проблему переповненого сміттєзвалища у Макухівці. Усі погоджуються, що його необхідно закривати, але далі нарад, “круглих столів” та акцій протесту самих мешканців Макухівки справа не йде.
Нещодавно, аби нарешті розрубати “Макухівський сміттєвий вузол”, голова ОДА Валерій Головко та голова обласної ради Олександр Біленький зібрали розширену нараду, в якій взяли участь представники Макухівської громади, сільський голова Олександр Бублик, народний депутат України Юрій Бублик, заступник міського голови Полтави Олексій Чепурко, голова Полтавської РДА Ігор Карімов, голова райради Михайло Кононенко, депутати районної ради.
Як зауважив Михайло Кононенко, на розгляд сесії районної ради, яка відбудеться 28 жовтня, винесуть питання про закриття сміттєзвалища у Макухівці. Якщо депутати проголосують за це рішення, то на Полтаву чекають скрутні часи. І це не намагання створити екологічну катастрофу в місті, а спроба нарешті примусити міську владу діяти.
Бачення ситуації у міської влади однозначне – потрібно будувати сучасний сміттєпереробний завод. Зробити це власними силами влада міста не може через брак фінансів, а інвесторів немає.
– За останні три роки провели перемовини з-понад 10 інвесторами з Європи. Але ці розмови закінчилися нічим, – повідомив Олексій Чепурко. –  Що зупиняло інвесторів? Виникали проблеми різного характеру. Так, сміттєпереробний завод виробляє теплову або електричну енергію, а куди цю енергію далі реалізувати і як?
За словами представника міської влади, орієнтовна вартість такого заводу (згідно з розрахунками інвесторів) – від 5 до 100 мільйонів євро, залежно від потужності підприємства. Натомість представники районної влади порекомендували колегам з міста з’їздити у Богодухів, де якраз тривають налагоджувальні роботи на новозбудованому сміттєпереробному заводі. Збудували його коштом Державного бюджету. Вартість – 50 мільйонів гривень, потужність – переробка 70 тисяч кубометрів сміття.
Валерій Головко зауважив, що звалище в Макухівці необхідно закривати, а для відходів потрібен новий полігон, тимчасовий, який діятиме, доки будуватиметься сміттєпереробний завод. Без останнього місто й область не обійдуться.
– Щодо виділення земельної ділянки під полігон, то проблем не буде. Але це – не ціль, – наголосив Валерій Головко. – Сміття потрібно переробляти. Якщо не збудуємо завод, доведеться через кожні 5 років відкривати нові полігони. Європа цим шляхом давно не йде – все сміття переробляється. А щодо фінансування, то, якщо немає інвестора, збудуємо власними силами. От ми отримали кошти субвенції народних депутатів. І, на жаль, вони їх розподілили під своє бачення на розвиток своїх округів. А потрібно було сконцентрувати ресурс і витратити на один великий проект.
До участі в проекті готовий долучитися й обласний бюджет. Олександр Біленький підтвердив, що за умовами співфінансування обласна рада ладна виділити на будівництво заводу кошти екологічного фонду.
Народний депутат України Юрій Бублик допоможе залучити кошти, які щороку виділяються парламентом як субвенції на розвиток регіонів. Голова ОДА звернеться за підтримкою й до інших народних обранців від Полтавщини. А сам проект майбутнього сміттєпереробного заводу пропонується подати на конкурс Державного фонду регіонального розвитку, щоб отримати кошти з Державного бюджету. Звісно ж, за умови співфінансування з міського бюджету.
Все, що потрібно, аби нарешті зрушити проект з мертвої точки, – політична воля міської влади. Точніше, рішення про те, що влада міста ініціює будівництво сміттєпереробного заводу. Якщо таку ініціативу буде задекларовано, з порядку денного сесії Полтавської районної ради знімуть пропозицію про закриття сміттєзвалища у Макухівці, а голова ОДА проведе засідання робочої групи щодо подальшої реалізації проекту будівництва сміттєпереробного заводу.

Прес-служба облдержадміністрації

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.