Батьківщина – це нива

Попівка, що в Миргородському районі, нині зустрічає усіх прибулих теплою і м’якою, благодатною осінньою погодою, а місцевий парк, що в центрі села, гостинно запрошує у свої золотаво-багряні обійми. Та насолоджуватися ошатною красою, як і зазвичай у селян, немає часу…
Місцеве ТОВ “Батьківщина-Нива”, від’єднавшись рік тому від колись потужного агроформування, яке фактично припинило своє існування через ряд складних проблем, по суті опинилося у стадії становлення.
– Перш за все потрібно було поповнювати машинно-тракторний парк. Деяку сільськогосподарську техніку купили ще торік. У цьому році ми придбали високопродуктивний “Джон Дір”, потужний плуг, жатку для збирання соняшнику, прес для заготівлі соломи й сіна, – розповідає директор ТОВ Микола Віташ. – На щастя, у господарстві збережено кадровий потенціал (150 працівників), основну базу, збережено й тваринництво, маємо 380 корів. Потроху стаємо на ноги…
Варто зазначити, що Микола Віташ працює в сільгоспвиробництві 35 років, з них 25 – керівником. Саме досвід, а ще – відповідальне ставлення до землі й повага до людей є основою впевненості трудового колективу у своєму керівникові й твердому переконанні в кращому майбутньому як господарства, яке нині обробляє 2,5 тисячі гектарів земель, так і місцевої громади, в поліпшенні добробуту їхніх сімей.
У ТОВ “Батьківщина-Нива” вирощують зернові, технічні та олійні культури. Значні площі відводять під кормову групу. Завдяки цьому торік від кожної фуражної корови надоїли по 6,2 тисячі кілограмів молока. У цьому році буде не менше. Молоко – добрий і постійний прибуток для господарства. Продають його на Хорольський комбінат дитячого харчування, що свідчить про високу якість молокосировини. Що ж до сільгоспкультур, то, за словами керівника господарства, ранні зернові в цьому році не надто порадували врожаями. Пшениця дала на круг по 36 центнерів, а от сої зібрали по 32,5 центнера, соняшнику – по 25 центнерів. Кукурудзи сподіваються намолотити до 80 центнерів з гектара. Як на нинішній рік, то це досить пристойний урожай качанистої.
Зібране зерно господарство зберігає на міжколгоспному комбікормовому заводі, де доволі прийнятні ціни на послуги. Звідти ж, за сприятливої ціни, й відбувається реалізація збіжжя. У планах – переведення роботи власної сушарки на тверде паливо та обладнання зерносховища на базі сільгосптовариства. Тоді вирощена сільгосппродукція буде більш прибутковою.
Агроформування вже практично розрахувалося з пайовиками за цьогорічну оренду їхніх земельних паїв. Селянам видавали пшеницю, за бажанням – гроші, а дехто отримуватиме кукурудзу. ТОВ “Батьківщина-Нива” не відмовляється від надання допомоги на утримання об’єктів соціальної інфраструктури населених пунктів. Із Попівською сільрадою, на території якої сільгосптовариство обробляє землі, укладено договір соціального партнерства. Підтримує господарство й місцеву футбольну команду “Нива”, яка протягом кількох останніх років міцно тримається серед лідерів районного чемпіонату. Загалом агроформування підтримує усі починання сільської ради. Скажімо, в цьому році допомагали у проведенні Дня села, відновленні художнього музею, близько 100 тисяч гривень виділили на реконструкцію водопровідно-каналізаційної системи Попівської ЗОШ. Зазвичай взимку господарство повністю бере на себе турботи з розчищення сільських вулиць від снігу.
А віднедавна парк у Попівці “відвідав” та й замилувався місцевою красою Тарас Шевченко. Погруддя Великого Кобзаря виготовлене за активної допомоги ТОВ “Батьківщина-Нива”.

Людмила ДАЦЕНКО
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.