Зміни до обласних програм, реорганізація комунальних підприємств

На третьому пленарному засіданні сьомої сесії обласної ради сьомого скликання депутати завершили розгляд питань порядку денного і депутатських запитів.
Голова обласної ради Олександр Біленький (“Блок Петра Порошенка “Солідарність”), який вів роботу сесії, на початку засідання запропонував вшанувати пам’ять загиблих військових біля шахти “Бутівка” в Донецькій області. Олександр Біленький і виконуючий обов’язки голови облдержадміністрації Олег Пругло вручили групі полтавців почесні грамоти обласної ради і дипломи лауреатів обласної премії імені Миколи Скліфосовського.
У відведений за Регламентом обласної ради час для виголошення заяв, що мають суспільне значення, депутати порушили такі проблеми: Микола Жук (“Партія простих людей Сергія Капліна”) – незадовільного ремонту доріг; Руслан Ляшко (“Радикальна партія Олега Ляшка”) – недостатньої підтримки з боку влади і негараздів з реєстрацією в централізованій системі “Діти” Лубенського дитячого соціально-реабілітаційного центру “Надія”, який діє за рахунок благодійних коштів; Ігор Горжій (“Батьківщина”) говорив про екологічні проблеми Сенчі Лохвицького і Біликів Кобеляцького районів; Олександр Гаркавенко (“Рідне місто”) – про зрушення з “мертвої точки” питання з погашенням медичної субвенції по медичному обладнанню для Пирятинського району; Людмила Овчаренко (“Відродження”) поінформувала про те, що в Опішні Зіньківського району розпочався міжнародний молодіжний гончарський фестиваль, і запросила депутатів на дійство, а також попросила на свято медичного працівника підтримати медиків, зокрема і тих, кого пропонують затвердити на керівні посади на поточній сесії. Перший заступник голови обласної ради Євгеній Холод (“Батьківщина”) зазначив, що в облдержадміністрації триває перевірка з Адміністрації Президента України, і звернувся до представників АПУ з проханням пояснити суть ревізії і вислухати депутатський корпус стосовно проблем, що існують в області.
Представники громадських організацій оприлюднили питання екологічних проблем Сенчі, непрозорого, на їхню думку, призначення керівників обласних підприємств, використання державної мови в органах влади тощо.
Питання порядку денного про керівників суб’єктів господарювання спільної власності територіальних громад області, яке представив депутатам начальник управління майном обласної ради Сергій Сагайдачний, не набрало потрібної кількості голосів. Дискусія виникла навколо затвердження нової редакції Положення про порядок призначення та звільнення керівників підприємств і установ обласної комунальної власності. Перший заступник голови облради Євгеній Холод вніс пропозицію призначити головою конкурсної комісії на посади керівників заступника голови облради Анатолія Ханка (ВО “Свобода”). Останній відповів, що “не потягне” такий обсяг роботи. Після обміну думками Положення прийняли з поправками депутатів Петра Ворони (“БПП”) – про те, що очолювати конкурсну комісію мають перший заступник чи заступник голови облради, та Руслана Богдана (“Батьківщина”) – стосовно того, щоб рішення цією комісією приймалися більшістю від її складу.
Депутати внесли зміни до Програми підтримки інвестиційної діяльності, зміцнення міжнародного іміджу й розвитку міжнародного співробітництва Полтавської області на 2014– 2016 роки та Плану заходів з реалізації стратегії розвитку області на період 2015–2017 років. Проекти рішень представила директор департаменту економічного розвитку ОДА Інна Іщенко.
Бурхливо обговорювали присутні пункт про надання дозволу підприємству “Полтаватеплоенерго” на отримання кредиту від Європейського банку реконструкції та розвитку. Генеральний директор “Полтаватеплоенерго” Володимир Чернявський детально проаналізував стан підприємства, яке потребує технічної модернізації. Констатувалося, що на це потрібен 1 мільярд гривень, а тепловики заробляють у рік 35 мільйонів гривень, тому є необхідність залучення кредитних коштів. Якщо ж обладнання не модернізувати, полтавці й мешканці чотирьох райцентрів можуть залишитися без тепла в домівках. Депутати погоджувалися з тим, що реконструкцію тепломереж і котелень проводити потрібно, але їх непокоїли можливі ризики валютного кредиту. Зрештою дійшли думки, що керівник теплопостачального підприємства їх не переконав, і порадили йому ще попрацювати з депутатськими комісіями і фракціями.
Продовження “Полтаватеплоенерго” дії кредитного договору з Ощадним банком України, де йдеться про позику в гривнях, депутати погодили. Надали згоду на отримання кредиту і на передачу майна під заставу Миргородській міській раді підприємству “Миргородтеплоенерго”.
Артемівську селищну раду рішенням сесії перейменували на Скороходівську. Обласну комунальну установу “Полтавський музей дальньої авіації” приєднали до краєзнавчого музею імені Василя Кричевського.
Прийнявши ще ряд рішень і звернень, сьома сесія сьомого скликання свою роботу завершила.
* * *
– Рішення приймалися різні, зокрема хотів би відзначити зміни в структурі й збільшення виконавчого апарату обласної ради, Положення про конкурс на посади керівників, реформування підприємств, реорганізацію комунального книжкового магазину “Планета” і створення Асоціації органів місцевого самоврядування Полтавщини, – підбив підсумки третього пленарного засідання і сьомої сесії загалом голова обласної ради Олександр Біленький на брифінгу для журналістів. – Побажання таке, щоб депутати отримували всі послуги, інформацію, матеріали, які повинні отримувати, аби належним чином виконувати свої депутатські обов’язки. Депутати висловлювали незадоволення недостатнім інформуванням і неналежною, на їхню думку, роботою працівників виконавчого апарату. Ми вивчили досвід інших обласних рад і дійшли висновку, що у нас – найменша чисельність працівників – 37 осіб. Для максимальної ефективності роботи я прийняв рішення про реорганізацію і збільшення виконавчого апарату. Створюються два нових відділи, які займуться економічними стратегіями й надракористуванням, кількість працівників зросте до 53. Фінансування збільшується на 800 тисяч гривень на рік – у цю суму входять зарплата і матеріально-технічне забезпечення.
Директорів комунальних підприємств відтепер будуть призначати члени комісії, до якої увійдуть депутати, експерти, представники підрозділів облдержадміністрації та громадських організацій. Положення сформували упродовж п’яти засідань учасники спеціальної робочої групи.
– Саме новий порядок призначення керівників комунальних підприємств – це реальний крок до прозорого конкурсу на заміщення вакантних посад, – прокоментував сесійне рішення Олександр Біленький на брифінгу.
Замість книжкового магазину “Планета” планується зробити КП “Реєстратор”, а книгарня розміщатиметься в іншому місці.
– Хочемо вибудувати прямі контакти з Міністерством юстиції, щоб видавалися не тільки паспорти і довідки, а й повний спектр послуг – аж до отримання водійських прав. Це буде підприємство, яке зароблятиме кошти для бюджету області, – зазначив голова обласної ради. – Книжковий магазин буде, але в іншому місці й перепрофільований – на базі комунальної установи “Освітатехпостач”.

Ганна ЯЛОВЕГІНА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.