“У боротьбі перетворюється народ у націю”

“У  вогні перетоплюється залізо на сталь, у боротьбі перетворюється народ у націю”, – ці слова полковника Армії УНР, команданта УВО (Української Військової Організації), першого голови проводу ОУН Євгена Коновальця актуально звучать і сьогодні. Тож у день відзначення 125-річчя одного з ідеологів українського націоналізму в Полтаві відбулося кілька цікавих заходів.
Зокрема на зустріч із читачами обласної бібліотеки для юнацтва імені Олеся Гончара завітав письменник, нещодавно – заступник командира батальйону “ОУН”, який дислокується в Пісках поблизу Донецька, голова УВО Борис Гуменюк. Презентація його нової книги “Блокпост” відбулася у рамках комплексного заходу, що був присвячений вшануванню пам’яті Євгена Коновальця. І тим самим минуле наче переплелося із сучасними історичними реаліями.
Цілу низку заходів запланували також активісти обласної та міської організацій ВО “Свобода”, хоч проводити їх і довелося у супроводі дощу. Й не просто неба біля Полтавського державного музичного училища імені М.В. Лисенка, як хотілося, а в офісі міської організації ВО “Свобода”, на вулиці Соборності, 14. Лекцію про життя та подвиги полковника Євгена Коновальця прочитала присутнім кандидат історичних наук, доцент Полтавського національного педагогічного університету імені В.Г.Короленка Катерина Лобач. Сказав своє слово про легендарного командира “Січових стрільців” і голова міської організації, колишній боєць полку “Азов”, комбатант “Легіону Свободи” Юліан Матвійчик. І ще один символічний збіг: 14 червня друзі й учасники заходів вітали Юліана з його днем народження.
Завершувалися урочистості переглядом документального фільму про першого голову ОУН, одного з ідеологів українського націоналізму Євгена Коновальця.

Марія ВІТРИЧ
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.