Святиня із сивої давнини

У  Вознесенському храмі Полтави пройшли урочистості з нагоди свята Вознесіння Христового та на честь Володимирської Пушкарівської ікони Божої Матері. Історія цієї святині сягає ХVІІ століття.

Вознесенська церква височить у старому полтавському кутку Пушкарівка-Мазурівка, нині це околиця  мікрорайону Половки. Колись на цьому місці діяв дівочий  Пушкарівський Вознесенський монастир. Після ліквідації монастиря черниці перейшли у Великобудищанську обитель. Володимирська Пушкарівська ікона – чудотворна. Сестри вели спеціальну книгу, куди записували різні чудеса, що траплялися після молитов перед Володимирською іконою. Книга була втрачена під час пожежі в 1848        році.
Нині Вознесенський храм у Полтаві, де зберігається ця святиня, відроджений. На Вознесіння тут зібралося чимало вірян на урочистості престольного свята. Божественну літургію в Свято-Вознесенському храмі звершив Високопреосвященніший Филип, митрополит Полтавський і Миргородський УПЦ. По завершенні богослужіння владика Филип очолив хресний хід навколо храму з Володимирською Пушкарівською іконою Божої Матері.
– У місті є прекрасний Вознесенський храм,  побудований у вісімнадцятому столітті, коли тут знаходився ще  жіночий монастир, який було скасовано. Але храм діє. Після часів атеїстичної руйнації його відновлено, тут відбуваються богослужіння. Ми звертаємось до Бога Небесного з молитвами про мир, спокій і злагоду в нашій Українській державі, – сказав митрополит Филип.
Нинішнього року Священний Синод УПЦ відніс цю ікону до особливо шанованих.
– Відвідую храм з того часу, як він почав відновлюватись. Тут були руїни й запустіння,  – розповідає  прихожанин  Вознесенського храму Олександр Передерій. – Богослужіння проводились у вагончику, який зберігся донині, й одночасно тривала відбудова церкви.  Багато допомагали спонсори й прочани. На початку двотисячних років наш храм був відновлений. Пушкарівська Володимирська ікона, яка вказала місце для побудови жіночої Свято-Троїцької обителі у Великих Будищах, в силу різних причин зберігалася там. Коли наш храм відновився, ікону повернули сюди, люди зустрічали її дуже урочисто. Ця ікона дає умиротворення, втіху. Людина отримує те, що просить, якщо звертається до ікони з вірою.
З Полтави представники духовенства і понад п’ятсот прочан автобусним хресним ходом перевезли святиню до Троїцького храму у Великих Будищах  Диканського району. По завершенні молебню віруючі вирушили до монастирського кладовища, де була відслужена панахида за спочилими сестрами, насельницями та духовенством Свято-Троїцького жіночого монастиря. Опісля хресний хід вирушив  до Великобудищанського Свято-Троїцького монастиря. У Свято-Троїцькому храмі обителі був відслужений молебень з акафістом Володимирської Пушкарівської ікони Божої Матері.

Ганна ЯЛОВЕГІНА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.