Літні роси впали на покоси

Ефективно господарювати можна й на порівняно невеликих земельних масивах. Це вкотре на прикладі свого господарства доводить дружний колектив сільгосптовариства (СТОВ) “Агроцентр”, яке очолює депутат Великобагачанської районної ради Михайло Костенко.
Діловий, енергійний і виважений, вимогливий до себе й підлеглих, він з першого погляду справляє враження суворого керівника. Та щойно зайде мова про внуків, 10-річного Владислава і 3-річного Сашка, як обличчя Михайла Миколайовича засяє усмішкою. Для них і всіх устивицьких дітей “Агроцентр” облаштував міні-пташник, де у вольєрах безтурботно розгулюють павичі й цесарки, декоративні кури, інше птаство.
– Далеко не всі діти нині можуть відвідати зоопарк, тож нехай хоч тут спілкуються з яскравими представниками фауни, – розмірковує Михайло Костенко.
“Агроцентр” господарює на 700 гектарах орендованих земель. І хоча масиви “розкидані” на значну відстань один від одного, це не заважає хазяйнувати з достойними прибутками. У сівозміні агроформування – 5 основних культур: озима пшениця та ячмінь, кукурудза, соя, соняшник. У подальшому можливе розширення структури посівів за рахунок круп’яних культур. Хоча слід додати, що в господарстві для власних потреб вирощують овочі, утримують і підсобне господарство. Сівбу ярини тут провели в оптимальні строки, тож нині мають добрі сходи, а тому – і надію на хороший урожай. Механізатори під час посівної працювали у дві зміни, а кухарі тричі на день вивозили працівникам у поле безкоштовні обіди. Трудівники сільгоспформування, як то кажуть, – на всі руки майстри. У разі потреби механізатори можуть перевтілитися в будівельників, а директор добре розуміється на техніці, тож за необхідності навіть на козловому крані працює.

Механізатори СТОВ “Агроцентр” Ігор Мельник, Олександр Карпенко, ВасильЧернета, Петро Ткаченко.

Механізатори СТОВ “Агроцентр” Ігор Мельник, Олександр Карпенко, ВасильЧернета, Петро Ткаченко.

У сільгосптоваристві оновлюється машинно-тракторний парк. У цьому році, наприклад, придбали кілька одиниць техніки: трактор, 2 культиватори, обприскувач. Мають у господарстві й зерноочисний комплекс та складські приміщення, які вже підготовлені до прийому цьогорічного врожаю. Останні 3 роки господарство не користується банківськими кредитами, не сподівається й на підтримку держави. Надія тільки на власні сили та фінансові ресурси і на “небесну канцелярію”.
Торік тут загалом отримали непоганий урожай. Щоправда, восени довелося продати значну частину вирощеного, а осінні ціни значно нижчі за весняні, каже Михайло Костенко. Скажімо, соняшник восени коштував 8 тисяч гривень за тонну, а зараз – 11,3 тисячі. Та що вдієш, якщо під кінець року гроші потрібні були? За оренду земельних паїв треба було розраховуватися та й працівникам “під ялинку” хотілося зробити щось приємне. Хоча, звісно, продавали зерно й по весні, адже тільки на посівний матеріал та міндобрива витратили приблизно по мільйону гривень, ще півтора – на гербіциди. А ще ж потрібно було придбати пальне, суттєві витрати й на придбання та ремонт техніки, оплату праці…
СТОВ “Агроцентр” підтримує соціальну сферу Устивицької сільради. Торік, скажімо, значні кошти спрямували на ямковий ремонт місцевих автодоріг, облаштування нічного освітлення вулиць, ремонт даху дільничної лікарні, допомагали й дитсадок ремонтувати. А ще – брали участь у підготовці та проведенні Дня села, придбавали подарунки ветеранам… Словом, по можливості намагаються допомогти всім, хто звертається за підтримкою. А виконання значних обсягів робіт нині коштує недешево. Скажімо, тільки на освітлення вулиць господарством витрачено понад 70 тисяч гривень. Та якщо взявся за гуж, не кажи, що недуж. Приблизно такого принципу дотримуються в “Агроцентрі”, бо переконані, що тут жити їм і їхнім дітям та внукам. А хто ж іще дбатиме про їхній дім і рідний край, як не вони самі?

Людмила ДАЦЕНКО
Микола БЕЗНОС (фото)
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.