Комплексний підхід до реабілітації учасників АТО

Створення на Полтавщині сучасного комплексного центру реабілітації для учасників АТО ініціював голова облдержадміністрації Валерій Головко під час  зустрічі з головою представництва НАТО в Україні, директором офісу зв’язку НАТО паном Александером Вінніковим.
— Полтавщина на сьогодні комплексно займається реабілітацією демобілізованих військових, — наголосив Валерій Головко. — В області діє регіональна програма психологічної і медичної реабілітації, яка була започаткована ще минулого року і продовжена в цьому. Ми маємо певні напрацювання щодо створення такого центру за участю партнерів з Литви та волонтерських організацій, які на своєму рівні проводять реабілітацію учасників АТО. Проте нам потрібен сучасний реабілітаційний центр. Бо наслідки війни з російським агресором ми відчуватимемо ще довго. І воїни, які отримали поранення, потребуватимуть не лише медичної реабілітації, а й адаптації до цивільного життя. Це ж стосується і професійної освіти, працевлаштування.
Голова ОДА запропонував сконцентрувати всі напрацювання в медичному центрі Національної гвардії “Нові Санжари”. І вже на його базі створити сучасний реабілітаційний центр для учасників АТО, де реабілітація проводитиметься за трьома напрямками — медичним, психологічним та соціальної адаптації.
Александер Вінніков зазначив, що НАТО має в Україні вже 10-річний досвід роботи програми соціальної адаптації колишніх військовослужбовців.
Їх навчають англійської мови, комп’ютерної грамотності, основам менеджменту та започаткуванню власного бізнесу. І цим досвідом НАТО готове поділитися з Полтавщиною.
Окрім того, наприкінці літа до України з Угорщини прибуде експерт з реабілітації, який у своїй країні очолював реабілітаційний центр. Його теж долучать до участі в проекті. На думку Александера Віннікова, медичний центр Нацгвардії цілком підходить для того, щоб на його базі створити сучасний реабілітаційний центр. Тим більше, що таку пропозицію підтримав і командувач Нацгвардії Юрій Аллеров. А Валерій Головко пообіцяв заручитися ще й підтримкою міністра внутрішніх справ України Арсена Авакова з тим, щоб МВС також долучилося до створення реабілітаційного центру.
— Думаю, що з деякою допомогою з боку НАТО та інших партнерів цей центр має великий потенціал і може стати не лише регіональним, а й національним, — прокоментував представник НАТО. — Наш Трастовий фонд з медичної реабілітації працює з центром з початку цього року. Проект працюватиме ще півтора року, ми багато вже разом зуміли зробити.

Людмила ДАЦЕНКО
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.