Сила духу і сила волі

Четверта традиційна спартакіада інвалідів праці “Сила духу” зібрала в обласному оздоровчому центрі “Маяк” в Головачі Полтавського району понад сто учасників з різних районів області. Це справді сильні духом люди, які достойні найвищої поваги. Жінки та чоловіки, яким інвалідність і травми, отримані на виробництві, не завадили залишатися активними членами суспільства, жити повноцінним життям, продовжувати трудитися, допомагати іншим, розвивати таланти й здібності, займатися спортом.

Учасників спартакіади привітали організатори – начальник управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у Полтавській області Володимир Козуб, голова обласної організації ФСТ “Спартак” Олег Власенко, керівник регіонального центру з фізичної культури і спорту інвалідів “Інваспорт” Олександр Верещака, директор обласного оздоровчого центру “Маяк” Людмила Сердюк. Головним суддею змагань виступила Людмила Новохатько.
– Важливим завданням соціальної політики нашої держави є збереження життя та здоров’я громадян у процесі їх трудової діяльності. В цілому по області у нашому Фонді застраховано понад 327 тисяч працівників, – зазначив, відкриваючи спартакіаду, Володимир Козуб. – На жаль, щороку трапляються нещасні випадки та професійні захворювання. Хоча рівень виробничого травматизму на Полтавщині у порівнянні з минулими роками вдалося знизити, та він залишається ще досить високим. У нинішньому році зареєстровано 56 страхових випадків, в яких постраждало 59 працівників, у тому числі чотирьох травмовано смертельно. Найбільш травмонебезпечні галузі – сільське господарство, транспорт і будівництво.
Переважна більшість нещасних випадків – близько 73 відсотків – сталася з організаційних причин, 17 – з технічних і 10 відсотків випадків – з психофізіологічних причин.
Підрозділи Фонду постійно проводять цілеспрямовану роботу з профілактики нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань. Зокрема страхові експерти з охорони праці цьогоріч надали понад шістсот консультацій зі створення безпечних і нешкідливих умов праці, взяли участь в опрацюванні та впровадженні системи управління охороною праці на 215 підприємствах тощо.

Начальник управління виконавчої дирекції Фонду Володимир Козуб і керівник регіонального центру «Інваспорт» Олександр Верещака нагороджують переможця змагань з настільного тенісу комсомольчанина Віктора Микитенка.

Начальник управління виконавчої дирекції Фонду Володимир Козуб і керівник регіонального центру «Інваспорт» Олександр Верещака нагороджують переможця змагань з настільного тенісу комсомольчанина Віктора Микитенка.

Страхові виплати нині отримують 5679 потерпілих і 335 членів сімей працівників, які загинули на виробництві. Серед потерпілих – 3173 інваліди внаслідок нещасного випадку на виробництві, в тому числі І групи – 87, II групи – 619. Також Фонд сплачує належні виплати понад тисячу людей, які є потерпілими на виробництві й переселилися на Полтавщину із зони проведення АТО. Загалом з початку року сума тільки грошового відшкодування громадянам цих категорій становила 36,6 мільйона гривень. На медичну та соціальну реабілітацію потерпілих на виробництві спрямовано понад 1 мільйон гривень. 54 потерпілих отримали медичні послуги й ліки на суму 267,8 тисячі гривень. Багато людей за кошти Фонду відпочили в санаторіях, отримали протезно-ортопедичні вироби. Різні види догляду та обслуговування забезпечені 163 інвалідам праці.
– Ми будемо намагатися, незважаючи на труднощі й реформування, які переживає зараз наша структура, виконати всі свої зобов’язання перед вами, щоб ви не залишилися без належної підтримки, – звернувся Володимир Козуб до присутніх. – Реалізуючи заходи державної соціальної політики, спрямовані на інтеграцію осіб з особливими потребами у сучасне суспільство, забезпечення їх самореалізації, духовного і фізичного розвитку, четвертий рік поспіль проводимо щорічні всеукраїнські та регіональні спартакіади серед інвалідів праці. Й це дуже важливо, адже такі заходи стали у вашому житті яскравими подіями, яких ви чекаєте цілий рік. Багато хто змінив стиль свого життя, активно зайнявся тренуваннями. Для кожного з вас участь у спартакіаді – це важливий етап у самоствердженні, поступ до кращого повноцінного життя.
Шахи, армспорт, дартс, бомбаскет, настільний теніс, гирьовий спорт – така програма змагань, де учасники – представники 25 районів та 6 міст обласного значення – могли проявити себе.
– У нас команда з п’яти чоловік, беремо участь у спартакіаді всі роки її проведення, – зазначив керівник відділення Фонду в Семенівському районі Віктор Корнієнко. – Наш підрозділ об’єднує Хорольський і Семенівський райони. Свого часу, досить неочікувано, хорольчанка Катерина Мартюк одразу посіла перше місце з бомбаскету. Створила піднесений настрій для всієї команди. Позитивних емоцій додалося, коли вона поїхала на перші всеукраїнські змагання в Алушту і там успішно виступила. А наступного року вже була серед призерів всеукраїнського турніру.
На спартакіаді спортсменка з Хорола, до речі, поетеса, вірші якої друкувалися в “Зорі Полтавщини”, знову стала першою серед жінок у своїй номінації. Похвалилася, що завдяки тренуванням отримує заряд бадьорості, можливості поїздок на змагання, спілкування.
– Тренуюся у спортклубі бойового мистецтва “Дракон” у Заводському. Секції з такого виду, як боротьба на руках, у нас немає, хотілося б створити, – розповів Сергій Мельник з команди Лохвицького району, переможець спартакіади з армспорту в своїй ваговій категорії. – Дітей, та й дорослих, треба “підтягувати” до занять спортом. Те, що люди отримують травми на роботі, звичайно, не добре, але якщо такі є, то їм потрібно спілкуватися. Я залишився без ноги, працюючи на цукровому заводі. Протезування зробили у цьому році за рахунок коштів Фонду. Протез німецький, дуже дорогий. Я вдячний Фонду та задоволений, вперше з 1998 року, відколи отримав травму, знову на двох ногах.
– Третій рік на такій спартакіаді хотілося б, щоб було більше учасників, у нашому виді спорту їх мало. Організація дуже хороша. Побажання – щоб таких людей, спортсменів з інвалідністю, активніше підтримували і спорт розвивався, – наголосила Ксенія Безугла, суддя з армспорту, чемпіонка світу серед юніорів 2015 року, студентка ПНТУ імені Ю. Кондратюка.
– Доводилось судити чемпіонати з шахів, шашок серед сліпих. Змагання для людей з особливими потребами дуже потрібні, на них багато сильних спортсменів, – поділився враженнями Роман Котляр, суддя з шахів, майстер спорту з шашок, чемпіон області.
Кременчужанка Наталія Марковська приїхала позмагатися з дартсу.
– Це дає приплив енергії, нові враження, можливість відчути радість життя, прагнення до кращих спортивних досягень. Виступаю третій рік, займала перше місце в області, восьме – в Україні. А цього разу мене молодь переганяє, все правильно, – посміхається жінка.
Ігор Лаврук з Пустовійтового Глобинського району посів третє місце в гирьовому спорті:
– Змагання сподобалися, дуже хороші враження, – каже спортсмен. – Підняв гирю 24 рази, хоча міг більше. Звісно, потрібно більше тренуватися. Та на це не завжди є час.
Переможцями в командному заліку стали представники Кременчука, Полтавського і Лубенського районів.
Кращі спортсмени “малої Параолімпіади”, як влучно назвали спартакіаду її учасники, представлятимуть Полтавщину у фінальних всеукраїнських змаганнях, які відбудуться в червні поточного року в Ужгороді. Командам-переможницям обласної спартакіади “Сила духу” в кожному виді спорту і в загальному заліку вручені кубки та дипломи, а чемпіонам і призерам в індивідуальних змаганнях – медалі та грамоти.

Ганна ЯЛОВЕГІНА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.