На гачку у шахраїв

Октябрський районний суд Полтави засудив 58-річного мешканця Великобагачанського району, який шахрайським шляхом заволодів грошима полтавця, продавши йому чужу квартиру в обласному центрі. Під час досудового розслідування слідчі встановили, що у липні 2014 року чоловік, використовуючи підроблені документи (свідоцтво про право власності на нерухоме майно, довідку про місце реєстрації), вдаючи із себе власника житла, яке насправді перебувало у комунальній власності міста, у приватного нотаріуса уклав із полтавцем договір купівлі-продажу квартири, отримавши за неї 20000 доларів США.
Тривалий час обвинувачений переховувався від органів досудового розслідування, однак був затриманий при спробі перетину державного кордону України з Російською Федерацією.
Чоловік засуджений до 5 років позбавлення волі. Його дії кваліфіковані за ч. 4 ст. 358 (використання завідомо підробленого офіційного документа) та ч. 3 ст. 190 (заволодіння майном шляхом обману) КК України. Вирок поки не набув законної сили, а тому до обвинуваченого застосовано запобіжний захід – тримання під вартою.
Прокурор Полтавської місцевої прокуратури Ігор Зінченко закликає полтавців бути обачними під час купівлі нерухомості. Оскільки Державний реєстр речових прав на нерухоме майно почав функціонувати з 2003 року, він не містить інформації про усі об’єкти нерухомості на території України. Таку прогалину, використовуючи фальшиві документи, вміло застосовують шахраї при продажу          майна.
Щоб захистити себе від квартирних аферистів, перед купівлею житла, відомості про яке відсутні у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно, доцільно з’ясувати, чи приймалося органами місцевого самоврядування рішення про приватизацію будинку чи квартири. Також слід розпитати у сусідів про власника помешкання, яке маєте намір придбати. А ще необхідно ретельно оглядати і читати надане продавцем свідоцтво про право власності на нерухоме майно, звертаючи увагу на чіткість відтисків печатки. Розмитий та нечіткий відтиск може свідчити про підробку цього документа.

Прес-служба прокуратури
Полтавської області

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.