“Ти в творчості своїй подібний океану”

За традицією у день народження нашого видатного земляка, класика української літератури Панаса Мирного було вручено премію його імені, яка була заснована Полтавською обласною радою у 1999 році. Її присуджують за кращі здобутки, що утверджують гуманістичні й національні ідеали, ідеї незалежності України, духовні цінності українського народу та є вагомим внеском у національно-культурне відродження Української держави.
Цьогоріч на розгляд журі свої роботи представили 15 митців. Переможців було визначено у чотирьох номінаціях. Журі прийняло рішення у першій із них – “Література, літературознавство” – визнати переможцями відразу двох лауреатів – члена Національної спілки письменників України, кандидата філологічних наук, доцента Полтавського національного педагогічного університету імені В.Г. Короленка Тетяну Луньову – за книгу для дітей “Зайченятко У” та члена Полтавської спілки літераторів Надію Гринь – за книгу-реквієм “Дорога в безсмертя: Дмитро Коряк”.
У номінації “Журналістика, публіцистика” лауреатом стала тележурналіст, коментатор редакції підготовки художніх програм філії НТКУ “Полтавська регіональна дирекція “Лтава”, режисер Людмила Нестуля – за просвітницький телевізійний проект “З одвічністю на “ти”. Полтавщина архітектурна”.
У номінації “Мистецтво” премію присуджено члену Національної всеукраїнської музичної спілки, заслуженому працівнику культури України Володимиру Раковському – за творчий доробок.
У номінації “Народна творчість, народні ремесла” відзначено роботи майстра художнього килимарства, члена Національної спілки майстрів народного мистецтва України, заслуженого майстра народної творчості України Валентини Колінько.
Почесною грамотою обласної ради за клопотанням журі нагороджені за визначні творчі здобутки кандидат педагогічних наук Тетяна Федоренко, член Полтавської спілки літераторів та літоб’єднання імені О. Донченка при редакції газети “Лубенщина” Олександр Печора, власний кореспондент газети “Факты и комментарии” у Полтавській області Ганна Волкова, художники-аматори Микола П’ятенко із села Варварівки Карлівського району та Ольга Розсихань із Чорнух.
Церемонія нагородження відбувалася на квітучому подвір’ї Полтавського літературно-меморіального музею Панаса Мирного, а свято розпочиналося біля пам’ятника письменникові, який було відкрито 65 років тому. До його підніжжя лауреати премії різних років поклали квіти, гостей вітав ансамбль бандуристок загальноосвітньої школи І–ІІІ ступенів № 8 імені Панаса Мирного Полтавської міської ради. Учні і вчителі цієї школи говорили про велич письменника, оцінку його творчості видатними діячами культури, а провідний науковий співробітник музею Вікторія Пащенко розповіла про урочистості, які тривали тут у день відкриття пам’ятника.
Дипломи лауреатам вручив заступник голови обласної ради Анатолій Ханко, подякувавши цьогорічним переможцям творчого конкурсу за їхню роботу. До речі, з часу заснування премії її лауреатами стали 89 громадян та 8 творчих колективів.
За розпорядженням голови обласної ради Олександра Біленького, подяку було оголошено й колективу Полтавського літературно-меморіального музею Панаса Мирного за значну роботу з дослідження та популяризації життєвого і творчого шляху Панаса Мирного, вагомі здобутки у розвитку музейної справи, організаційний супровід щорічної премії імені Панаса Мирного.
В урочистостях взяли участь представники органів влади, митці, педагоги, учнівська й студентська молодь, журналісти. Усіх присутніх вітали піснями лауреат премії Володимир Раковський, солісти обласної філармонії Микола Гармаш та заслужена артистка України Валентина Колісник. І, як завжди, лауреати й гості побували в музеї письменника, який є одним із найбагатших літературних музеїв України.

Марія ВІТРИЧ
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.