Літературними стежками рідного краю

Три літературно-краєзнавчих туристичних маршрути, об’єднаних у проект “Земляки”, з’являться на Полтавщині. Презентували їх у краєзнавчому музеї імені Василя Кричевського. Цей заклад – партнер проекту, який реалізує обласна організація Національної спілки письменників України за підтримки Центру культурного менеджменту та Асоціації агентств місцевої демократії за програмою CHOISE.
У трьох районах планується створити або осучаснити наявні експозиції, розробити, апробувати і популяризувати маршрути, пов’язані з життям і творчістю письменників Олени Пчілки (в Гадяцькому), Григора Тютюнника (в Зіньківському), Михайля Семенка (в Миргородському районах).
– Хочемо створити загальну схему роботи, – розповіла асистент координатора проекту “Земляки” Олена Гаран, – і об’єднати мешканців, краєзнавців, музейників, працівників культури, щоб це була справа громад. Взяли три різних об’єкти, присвячених письменникам-землякам. Це, зокрема, шкільний музей братів Тютюнників у Шилівці Зіньківського району. Зараз, у зв’язку з децентралізацією, маленькі школи під загрозою закриття, і це тепер загальна проблема – якою буде доля таких музеїв. У Гадячі – музей, місце, яке для нас асоціюється з Оленою Пчілкою. Багато її архівів і спадщини ще не оприлюднено. В Миргородському районі це громадська ініціатива – показати місце, де народився письменник – представник розстріляного Відродження Михайль Семенко. Ми зараз досліджуємо, як літературні маршрути впроваджуються в Білорусі, в Польщі, щоб це були не просто розповіді про письменників, а й інноваційні заходи, нові цікаві форми.
– Мабуть, важко уявити будь-який куточок Полтавського краю, де не було б письменника. Відомих майстрів слова в нашій області дуже багато. Тому Спілка письменників взялася за проект “Літературно-краєзнавчі маршрути “Земляки”, – зазначила керівник проекту, голова ПОО НСПУ Наталія Кірячок. – Мета його – в збереженні літературної спадщини письменників-полтавців, популяризації їхньої творчості через створення літературно-краєзнавчих маршрутів, залученні місцевих громад до активної соціокультурної діяльності, модернізації музейного простору. Поряд із традиційним відвідуванням літературних музеїв, де можна ознайомитися з експозицією, ми хочемо, щоб ці музеї перетворилися в своєрідні острівці активності, де туристи не тільки знайомляться з життям і творчою спадщиною письменника, а й стають учасниками процесу. Приміром, щоб туристам пропонувалися літературні вікторини, цікаві квести, “прогулянки” сторінками творів письменника, театралізовані міні-вистави, де оживатимуть герої книжок.

Ганна ЯЛОВЕГІНА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.