В умовах, наближених до бойових

Бійці батальйону патрульної служби поліції особливого призначення “Полтава” продемонстрували, на що здатні, й показали, чим забезпечені. На полігоні поблизу обласного центру пройшли спеціальні військово-тактичні навчання, у ході яких журналісти змогли побачити, як поліцейські виконують бойові завдання на сході України і на повсякденних службових чергуваннях.
Перед початком занять начальник ГУ НП у Полтавській області Олег Бех розповів, що такі тактичні навчання співробітники поліції області проводили щокварталу. Але з огляду на ускладнення криміногенної ситуації як в області, так і на сході України особовий склад обласної поліції в умовах, наближених до бойових, тренуватиметься щомісяця.
Першими співробітники вибухотехнічого відділу ГУ НП області виконували завдання зі знешкодження вибухонебезпечного предмета. “Цьому ми сьогодні приділяємо особливу увагу, адже в області почастішали випадки незаконного обігу боєприпасів”, – пояснив Олег Бех. Чи можлива помилка вибухотехніка, а вибуховий пристрій спрацює раніше, ніж його заберуть подалі від людного місця? Начальник профільного відділу ГУ НП області Сергій Товма переконує, що ні, адже вибухотехніки працюють вкрай обережно, жодних зайвих рухів не здійснюють, допоки не переконаються, що вибухонебезпечний предмет не завдасть шкоди оточуючим. Водночас Олег Бех відзначив досвід і надзвичайну професійність полтавських вибухотехніків. Вони вже не раз доводили це не лише в умовах навчальних надзвичайних ситуацій, а й в реальному житті.
Потім журналісти побачили, як з використанням броньованої розвідувально-дозорної машини (БРДМ) проводиться зачистка території. Частина бійців батальйону “Полтава” проводили бойове злагодження. Спецпризначенці виїжджають на місце на БРДМ, відпрацьовуючи рух місцевістю під прикриттям бронемашини. І навпаки – прикриваючи бойовий транспортний засіб та один одного. Під час навчань у небі кружляв квадрокоптер.
Командир батальйону “Полтава” Юрій Анучін розповів, що метою польових навчань є удосконалення тактичних навичок правоохоронців з використанням зброї. Бійці повинні бути готові до виконання безпосередніх функцій та злагоджено працювати в команді.
Батальйону патрульної служби поліції особливого призначення “Полтава” – два роки. Підрозділ укомплектований винятково добровольцями. За час проведення антитерористичної операції бійці побували майже в усіх гарячих точках Донбасу: Широкине, Кримське, Дебальцеве, Волноваха, Маріуполь… Олег Бех розповів, що у складі батальйону має бути 300 бійців. Але на сьогодні вакантними є близько 35 місць. Після атестації особового складу ГУ НП області, що має завершитися у червні, батальйон спецпризначення доукомплектують. Серед основних потреб спецпризначенців Олег Бех назвав матеріальне забезпечення – квадрокоптери, тактичні окуляри тощо. А в цілому батальйон має достатнє забезпечення завдяки державі та волонтерам.
Комбат “Полтави” тим часом демонструє журналістам зброю, якою нині користуються поліцейські спецпризначенці, та бронежилет. “На службі використовуємо автомати Калашникова і штурмові гвинтівки “Форт-221”. Останні, між іншим, набувають усе більшого поширення у озброєнні правоохоронців. Думаю, незабаром ми повністю перейдемо на “Форт”. Ця зброя виготовлена у Вінниці, вона достойно себе зарекомендувала”, – додав Юрій Анучін. Укомплектований бронежилет, а до його комплектації входять аптечка, пістолет, ніж, має вагу 26 кілограмів. Треба мати неабиякі силу і міць, щоб не лише одягти таку амуніцію, а й бігати, стріляти, одне слово, воювати разом з автоматом чи кулеметом. На запитання журналістів, чи рятував бронежилет від ворожих куль, колишній кулеметник батальйону “Азов”, а нині комбат “Полтави” Юрій Анучін дістає із бронежилета продірявлену у двох місцях керамічну пластину і говорить, що це сліди від куль снайперських гвинтівок. Одну він отримав в Іловайському котлі, другу – під Дебальцевим. “А чому ж не поміняєте на цілий?” “Не хочу. Він щасливий”, – пояснює командир.
Тренувалися разом із спецпризначенцями і чотирилапі працівники поліції – вихованці кінологічного центру ГУ НП області. Кожну тварину тут тренують згідно зі специфікою завдань: одні навчені виявляти зброю, інші – наркотики, треті – шукати людей, затримувати злочинців. “Із тими робочими моментами, яких ми не бачимо у повсякденному житті, не помічаємо, нам допомагають впоратися наші собаки. Це і пошукова робота, і затримання, – пояснює начальник кінологічного центру Андрій Смолінський. – Відповідно до темпераменту собаки проходять навчання. Приміром, затримувати нападників чи шукати наркотики можуть активні непосидючі пси. А от для пошуку вибухівки ми підбираємо виважених, флегматичних травин”.
Серед присутніх на навчанні переважно молоді пси, у котрих ще попереду випробування бойовими умовами, а троє – вже “учасники АТО”. Рудий кокер-спанієль та двоє лабрадорів працювали із полтавськими правоохоронцями на блок-постах на сході України та допомагали виявляти вибухівку, зброю, інші заборонені речовини. За словами кінолога, найскладніша і для собак, і для інструкторів вправа – затримання порушника. Але попри те, що тварини добре знають відповідні команди і готові до роботи, на службі такі прийоми застосовуються рідко.
А наприкінці навчань і журналісти отримали можливість спробувати, наскільки складна і відповідальна ця робота – захищати Батьківщину. Працівникам мас-медіа дозволили проїхатися на БРДМ та повправлятися у стрільбі із автомата Калашникова та “Форта”.

Олена ІГНАТЕНКО
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.