“Про наболіле”

Таку назву має збірка, котра незабаром побачить світ у полтавському видавництві. Першими оцінити її зможуть саме полтавські читачі. Її автор – наш земляк, уродженець села Токарі Лохвицького району, ветеран, один із керівників Служби зовнішньої розвідки України, генерал-лейтенант Василь Богдан. На запрошення голови Громадської ради при облдержадміністрації Володимира Голуба Василь Богдан побував у Полтаві й розповів журналістам, що спонукало автора поділитися з громадськістю своїми думками.
“Якоюсь мірою це незвично для людини моєї професії. Але я зважився на цей крок, щоб без зайвих амбіцій висловити свої думки про нинішній непростий період в історії нашої країни, – розповів Василь Богдан. – У книзі йдеться про становлення української нації у контексті реалізації євроатлантичного курсу держави, про особливості безпеки української держави в умовах збройної агресії сусідньої країни. Я хочу висловити свою позицію щодо подій, які відбуваються в Україні, та оцінити їх з огляду на мій сорокарічний досвід роботи у спецслужбах. “Про наболіле” – це не мемуари. Я спробував оцінити ситуацію за певний період, спрогнозувати та представити моделі розвитку подій на перспективу”, – наголосив автор.
Книга охопила період з 2012-го по 2016 рік. Вона складається з двох частин. У першій – стислі та розлогі аналітичні розвідки, у другій — статті та інтерв’ю про роль і місце сектора безпеки і оборони у забезпеченні громадянського миру, суверенітету, соборності України. Матеріали містять аналіз нинішніх суспільно-політичних процесів в Україні, розкривають проблеми, пов’язані із розбудовою держави. “Це стосується питань, пов’язаних з тією кадровою політикою, яку зараз проводить держава. Йдеться про роль і місце міжнародних організацій у контексті надання допомоги Україні щодо відсічі агресору”, – зазначив Василь Богдан. Книга містить оцінки непослідовної та нерішучої позиції зарубіжних партнерів стосовно підтримки України. “Починаючи з 2005 року, Служба зовнішньої розвідки України регулярно повідомляла вище керівництво держави про наміри зробити Україну залежною й підпорядкованою. На жаль, керівництво країни дослухається лише відсотків на 3–5 до того, що доповідають спецслужби. Власне мотивацією викладення окремих думок було усвідомлення того, що прогнозовані зовнішньою розвідкою України ще у 2005 році загрози нацбезпеки переходять у завершальну фазу реалізації. Адже за період правління Януковича спецслужби були дезорієнтовані, дезорганізовані й заповнені агентурою Російської Федерації. З огляду на свій досвід та знання у книзі я висловлюю критику зарубіжних партнерів. Вони, підтримуючи курс демократичних сил України, не проінформували вище керівництво нашої держави про дії та наміри сусідньої країни”, – наголосив Василь Богдан.
Збірка орієнтована на українського патріота. “Вона – для студентів, політиків, аналітиків, людей з активною громадською позицією. В Україні потрібно формувати громадян, а з громадян – націю”, – зазначив автор.
Володимир Голуб повідомив, що Громадська рада при ОДА запропонує експертній раді з випуску соціально значущих книг внести збірку до переліку видань, які планують надрукувати за кошти обласного бюджету. Наклад збірки становитиме 100 тисяч екземплярів. На це потрібно 20 тисяч гривень. Також нині розглядається й співпраця зі спонсорами.

Олена ІГНАТЕНКО
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.