Договори спотикання

У  селі Великоселецьке Оржицького району загострилось протистояння місцевих мешканців із сільгосппідприємством. Люди кажуть – керівники СТОВ “Селецьке” змушують переукладати договори оренди, приховуючи їхні умови. “Приходять з першою і останньою сторінкою угод, змушують, що називається, “купувати кота у мішку”. Якщо ж відмовляємось підписувати – погрожують звільненням з підприємства, а на ньому ж працюють більшість наших односельців. Де ж шукати роботу?” – обурюються селяни. Крім цього, говорять мешканці Великоселецького, підприємство не виконує своїх соціальних зобов’язань, прописаних в угодах оренди, виплачуючи селянам низьку плату за оренду земельних паїв. Тому вимагають одностороннього розірвання угод.
“Та проблема зовсім не у господарюванні. Десять років підприємство працювало в Оржицькому районі спокійно, з розумінням соціальної відповідальності”, – пояснює представник СТОВ “Селецьке” Олег Сливченко. – Тепер же місцеві фермери за підтримки невеликої групи осіб підбурюють людей, спонукаючи їх “виривати” земельні ділянки з обробки підприємства. А селяни стають заручниками ситуації. Адже ми не переукладаємо договори, а підписуємо додаткові угоди, за якими збільшуємо розмір орендної плати з 5 до 7 відсотків. А звільнили декого з працівників ми винятково згідно з чинним законодавством, хоч це декому і не подобається”, – зазначив Олег Сливченко.
“Що б не було, а в ситуації, що склалася, не повинні страждати люди”, – переконаний голова обласної ради Олександр Біленький. До нього мешканці Великоселецького звернулись за допомогою у вирішенні орендної проблеми. “Не наша справа – вирішувати корпоративні конфлікти, це прерогатива суду. Наше завдання: з одного боку – створити комфортні умови для бізнесу, з іншого – захистити права селян. І саме на згоді, взаємопорозумінні можна досягти цього балансу”, – зазначив голова обласної ради.
Проблему аналізували разом з Олександром Біленьким депутати обласної ради Руслан Ляшко, Мирослава Василенко і Микола Горб, спільно з представниками правоохоронних органів Оржицького району.

Ігор АНТОНЕНКО
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.