Трагедія у Нових Санжарах…

Пізно увечері минулої п’ятниці, 6 травня, у селі Дубина Новосанжарського району від вибуху гранати загинув молодий чоловік та ще шестеро дітей травмовані. Близько 22-ї години до місцевого відділу поліції надійшло повідомлення, що в районну лікарню доставлено шестеро неповнолітніх із численними осколковими пораненнями. На місці події слідчі з’ясовували обставини. Виявилося, що 20-річний місцевий мешканець у будинок приніс гранату та хизувався нею перед сусідами. Але внаслідок необережного поводження боєприпас вибухнув.

У цей час в будинку, окрім хлопця, перебували шестеро неповнолітніх дівчат – 6-ти, 14-ти, двоє 15-ти та двоє16-ти років. Від вибуху молодий чоловік загинув на місці. Дівчата ж отримали важкі множинні осколкові травми. Особливо постраждали дві дівчини. Найстаршій, 16-річній, осколки посікли тулуб, уразили внутрішні органи. Їй довелося ампутувати обидві ноги, а також провести низку операцій на внутрішніх органах. Медики прийняли рішення залишити дівчину в реанімації місцевої лікарні, адже вона не підлягає транспортуванню. Її життя підтримує апарат штучного дихання. Інша          14-річна дівчина отримала проникаюче поранення голови з ушкодженням структур мозку. Вона має й інші травми. Після госпіталізації до Полтави лікарі вирішили направити постраждалу до Київського інституту нейрохірургії.
Четверо інших дівчаток наразі проходять лікування у Полтаві. Як розповів журналістам завідувач реанімаційним відділенням Полтавської дитячої клінічної лікарні Віктор Сабінін, із Новосанжарської ЦРЛ у стані травматичного шоку з множинними осколковими ураженнями м’яких тканин голови, тулуба, нижніх та верхніх кінцівок було доставлено п’ятеро дівчат. У відділенні була проведена хірургічна обробка ран, виведення дітей із травматичного шоку. На даний час вони перебувають у хірургічному відділенні, отримують призначене лікування в повному обсязі. Стан потерпілих стабільно середньої тяжкості. Загрози життю немає.
У Нових Санжарах оголосили день донора, щоб допомогти постраждалим дівчатам, адже вони втратили багато крові. Водночас голова Новосанжарської РДА Сергій Бульбаха у “Фейсбуці” розмістив оголошення із закликом про допомогу дівчині, котра наразі лікується у столиці. У повідомленні зокрема йдеться, що Матявіна Каріна, 2002 року народження, яка постраждала від вибуху гранати і переведена до Київського інституту нейрохірургії, терміново потребує допомоги. “Необхідних безкоштовних ліків у лікарні не вистачає, потрібні кошти для придбання дороговартісних медикаментів. За збігом у Києві перебуває наш методист Наталія Карась, яка опікується дівчиною. Кошти можна перерахувати на її картковий рахунок. Не будьмо байдужими, врятуймо дитяче життя.
Карта Приватбанку 4731 2171 1319 6495, Карась Наталія Володимирівна”, – написав на своїй сторінці у “Фейсбуці” Сергій Бульбаха.
Тим часом правоохоронці класифікували гранату, котру молодий чоловік приніс до помешкання, як бойову Ф-1. Як вона у нього опинилася, зараз намагається встановити слідство. Відомо, що хлопець не проходив службу в армії, тому, напевно, міг не підозрювати, що граната бойова. Заступник начальника ГУ НП у Полтавській області Сергій Чиж повідомив, що за фактом відомості про подію внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за статтями 115 (умисне вбивство з правовою кваліфікацією “нещасний випадок”) та 128 (необережне тяжке або середньої тяжкості тілесне ушкодження) Кримінального кодексу України. Розпочато досудове розслідування.

… та прикрий інцидент у Лубнах

У  ніч на 8 травня до Лубенського відділу поліції від місцевого водія таксі надійшло повідомлення, що у його автомобілі невідомі особи залишили гранату.

Як повідомляють у відділі комунікації ГУ НП у Полтавській області, слідчо-оперативна група з’ясувала, що близько 3-ї години до автомобіля таксі сіли 23-річний юнак із 18-річною дівчиною. Щойно молоді люди сіли в авто, як щось хлопнуло, і пасажири швидко покинули салон. Коли водій озирнувся, побачив на задньому сидінні гранату зразка Ф-1. Чоловік викликав поліцію.
Заступник начальника Лубенського відділу поліції Олександр Луценко повідомив, що граната лежала у чоловіка в кишені, коли він з подругою сіли до автомобіля. Раптом спрацював запал від гранати. “Попередньо з’ясовано, що після спрацювання запалу молодик встиг від’єднати його від корпусу гранати, після чого запал вибухнув. Чоловік тримав його у руці, тому отримав опіки          І і ІІ ступенів. Нині він перебуває на лікуванні у травматологічному відділенні місцевої лікарні. На щастя, граната не розірвалася, і ніхто із громадян, які перебували в салоні авто, не постраждав”, – зазначив Олександр Луценко.
За фактом незаконного зберігання вибухового пристрою розпочато кримінальне провадження за ч.1 ст. 263 КК України, що передбачає до семи років ув’язнення. Слідчі встановлюють обставини події та з’ясовують джерело походження небезпечного предмета.
Як повідомляють правоохоронці, з початком антитерористичної операції на сході України на Полтавщині суттєво збільшилася кількість незаконної зброї чи боєприпасів. Так, з початку цього року на території області співробітники Національної поліції  виявили більше 100 фактів незаконного обігу зброї та боєприпасів.

Олена ІГНАТЕНКО
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.