Енергонезалежність на глибині 7 кілометрів

На Полтавщині працює чимало компаній з видобутку вуглеводнів. Однак далеко не всі з них впроваджують сучасні технології, дбають про екологію і співпрацюють з місцевими громадами щодо вирішення соціальних питань. Відповідальні компанії можна порахувати на пальцях однієї руки. ПрАТ “Нафтогазвидобування”, яке входить до складу групи ДТЕК, відкрило свої двері для представників преси та обласної влади, щоб показати свої стандарти роботи.
“Нафтогазвидобування” – це найбільша приватна газовидобувна компанія в Україні, яка розробляє ліцензійні ділянки на двох родовищах у Полтавській області – Семиренківському і Мачухському. Торік обсяг видобутку природного газу склав 1,3 мільярда кубометрів. Компанія розробила й реалізує Стратегії соціального партнерства на 2014–2016 роки з Шишацьким, Миргородським і Полтавським районами. Стратегіями передбачено здійснення 35 соціальних проектів.
Сучасні газовидобувні об’єкти компанії “Нафтогазвидобування” у Шишацькому й Миргородському районах відвідали керівники області та групи ДТЕК. Вони ознайомилися з роботою однієї з найсучасніших в Україні установок попередньої підготовки газу поблизу села Семиренки Миргородського району та оглянули кілька свердловин. У тому числі й найглибшу в східному регіоні України свердловину № 17 Семиренківського родовища (6750 метрів) поблизу Ковалівки Шишацького району.
Варто зазначити, що введена в експлуатацію у 2014 році установка попередньої підготовки газу “Олефірівка” дозволяє доводити видобуті на Семиренківському родовищі вуглеводні до товарної кондиції. Зокрема очищати природний газ від води та механічних домішок, з подальшим виділенням газового конденсату. Її проектна потужність перевищує 2 мільярди кубометрів природного газу на рік. А використані при будівництві надсучасні технології й обладнання дозволяють забезпечити високу ефективність підготовки природного газу та конденсату й зводять до мінімуму вплив на навколишнє середовище.
Під час зустрічі, у якій взяли участь голова ОДА Валерій Головко, голова обласної ради Олександр Біленький, генеральний директор ДТЕК Максим Тімченко, генеральний директор ПрАТ “Нафтогазвидобування” Ігор Щуров, обговорювалися питання нарощування видобутку газу на Полтавщині та в Україні, співпраці з місцевими громадами. Стосовно останнього, то в поточному році компанія планує спрямувати на реалізацію Стратегій соціального партнерства та ремонт доріг у трьох районах Полтавщини 12 мільйонів гривень. Обговорюється також можливість підписання меморандуму про співпрацю на рівні компанії ДТЕК та обласної влади про додаткові соціальні інвестиції у розвиток регіону. Принциповим при цьому є те, щоб кожна вкладена в соціальну сферу гривня була інвестована в реалізацію конкретного проекту й дала конкретний результат, зазначив генеральний директор ДТЕК Максим Тімченко:
– Ми стратегічний інвестор і працюємо на майбутнє не тільки в питаннях розвитку бізнесу, а й територій, на яких ми працюємо.
Презентуючи сучасні технології видобутку газу, Максим Тімченко наголосив, що освоєння нафтогазових родовищ на великих глибинах, 5–7 тисяч метрів, започаткує новий етап видобування газу в Україні та стане альтернативою розробці вже виснажених традиційних родовищ:
– Глибоке буріння – це перспективні, але складні високотехнологічні проекти. Інвестиції в кожну глибоку свердловину в 3–4 рази більші, ніж у звичайну, при цьому ризики також вищі. Але у глибокого буріння великий потенціал у частині інтенсивного нарощування видобутку газу в Україні. Тому відповідальність бізнесу – зібрати професіоналів високого рівня і необхідні технології, а відповідальність держави – створити стабільні умови, за яких інвестори будуть готові вкладати кошти в подібні проекти. Тільки спільними зусиллями ми зможемо значно просунутися на шляху до газової незалежності країни, – переконаний Максим Тімченко.
Він зазначив, що компанія ДТЕК вважає видобуток газу одним зі стратегічних напрямків своєї діяльності і є найбільшим приватним інвестором у галузі:
– З 2013 року ми інвестували в буріння нових свердловин більше 2 мільярдів гривень, що дозволило у 2015 році видобути 1,3 мільярда кубометрів українського газу. У поточному році компанія планує вийти на 1,5 мільярда кубометрів.
Слід додати, що компанія “Нафтогазвидобування”, яка входить до групи ДТЕК, є одним із лідерів в освоєнні великих глибин в Україні. Торік вона завершила широкоазимутальну 3-D сейсморозвідку Семиренківського та Мачухського родовищ у Полтавській області для вивчення перспектив освоєння глибоких покладів газу. Це перший подібний проект у країні за рівнем технологій, обсягами та складністю робіт. З аналогічною метою пробурено пошукову свердловину № 17 на Семиренківському родовищі. Вона стала найглибшою в східному регіоні держави та відкрила поклади вуглеводнів на глибині 6650 метрів, з яких отримано промисловий приплив понад 100 тисяч кубометрів газу. Раніше видобуток на таких глибинах вважався малоймовірним.
– Надати додатковий стимул для розвитку видобутку газу в Полтавській області та в Україні – наше спільне завдання. Для його вирішення найближчим часом буде створено спеціальну робочу групу в складі представників газовидобувних компаній та органів обласної влади. Це питання не лише енергонезалежності країни, але й соціально-економічного розвитку регіону, – наголосив голова облдержадміністрації Валерій Головко. – Ми продовжуємо нашу ініціативу щодо розблокування співпраці з підприємствами нафтогазового комплексу, які працюють на Полтавщині. Продемонстровані сьогодні сучасне обладнання й технології дають можливість бути впевненими, що жодної екологічної шкоди довкіллю під час видобутку вуглеводнів компанія “Нафтогазвидобування” не завдає. Водночас, для забезпечення енергетичної незалежності країни, ми повинні видобувати природний газ українського походження і збільшувати обсяги його видобутку.
– Сьогодні ми налагоджуємо новий формат співробітництва між полтавською громадою та підприємствами галузі. Ми побачили відкритість роботи керівництва компанії “Нафтогазвидобування”. Зі свого боку ми розуміємо, що саме від обласної влади залежить створення комфортних умов для розвитку бізнесу, залучення інвестицій в область. У процесі децентралізації така взаємодія стане основою для розвитку партнерських стосунків нового зразка, які будуть взаємовигідними як для бізнесу, так і для місцевих жителів. З іншого боку ми розуміємо, що активізація галузі, освоєння нових технологій буріння, які було продемонстровано сьогодні, відкривають великі можливості – це й додаткові надходження до бюджету, й високотехнологічні робочі місця, що може вирішити  проблему працевлаштування молодих спеціалістів у невеликих населених пунктах області, – зазначив голова обласної ради Олександр Біленький.
Ішлося також про роботу компанії “Нафтогазвидобування”, спрямовану на поліпшення якості природного газу, що нині на порядку денному українського уряду, про необхідність вирішення питання відрахувань до бюджетів місцевих громад та області частини рентних платежів, створення відповідного інвестиційного клімату, щоб в область заходив великий капітал, укладення соціальних угод між громадами й бізнесовими структурами.
Загалом компанія ДТЕК має перспективні плани розвитку видобутку вуглеводнів і в Харківській області, але базовою при цьому залишиться Полтавська. Саме тут планується вкласти найбільші інвестиції. Для прикладу, вартість розробки однієї свердловини на великих глибинах коштує 15–20 мільйонів доларів. За останні 2,5 року компанія ДТЕК пробурила 10 свердловин, нині на завершальному етапі буріння ще 3. Компанія “Нафтогазвидобування” групи ДТЕК з оптимізмом дивиться в майбутнє, адже освоєння найсучасніших технологій глибокого буріння свердловин, за словами її керівництва, дозволить оптимізувати видобуток і експлуатаційні параметри видобувного фонду свердловин, підвищити ефективність освоєння ресурсного потенціалу покладів вуглеводнів, у тому числі й на глибинах 6–7 тисяч метрів. Тут переконані, що за сприяння держави в питаннях забезпечення стабільного регуляторно-інвестиційного середовища та застосування високих технологій іншими українськими видобувними компаніями вже за 5–7 років Україна зможе повністю відмовитися від імпорту природного газу.

Людмила ДАЦЕНКО
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.