Як зарадити пожежам в екосистемах

Стовпчики термометрів впевнено пішли вгору, а у пожежників, на жаль, розпочалася “гаряча пора”. З огляду на стійке підвищення температурних показників та відсутність рясних опадів за останній час в області виникло 70 пожеж в природних екосистемах, найбільше – в Козельщинському, Полтавському, Гадяцькому, Котелевському районах. Одне загорання зафіксовано в лісі в Кременчуцькому районі, одне – на торфовищах в Лохвицькому районі. Загалом згоріло майже 100 гектарів природних угідь. Це на 10 відсотків більше, ніж на початок квітня торік. Головна причина пожеж – людський фактор. “Це – випалювання сухої рослинності, недотримання населенням заходів пожежної безпеки в лісових масивах, порушення правил пожежної безпеки під час проведення лісогосподарських робіт”, – розповів під час брифінгу для журналістів, присвяченому профілактичним заходам з попередження пожеж в екосистемах, начальник ГУ ДСНС України в Полтавській області Володимир Салогуб.
Він зазначив, що впіймати палія на місці злочину практично неможливо. Тому головним фактором профілактики пожеж в екосистемах є роз’яснювальна робота. “Вогонь знищує не лише фауну і флору, він загрожує життю і здоров’ю людей, перекидаючись із сухостою на лісові масиви та торфовища, спричиняє масштабні пожежі, гасіння  яких вимагає значних людських і матеріальних ресурсів”, – наголосив Володимир Салогуб.
Заступник начальника ГУ ДСНС області Ігор Рудченко повідомив, що розроблена комплексна програма на 2016 рік із запобігання виникненню пожеж в лісових масивах, торф’яниках та сільськогосподарських угіддях. До її реалізації залучені як представники органів місцевої влади та рятувальні підрозділи області, так і працівники лісового господарства, підрозділів Національної поліції, департаменту екології та природних ресурсів ОДА, обласного управління водного господарства. Серед заходів із профілактики пожеж в природних угіддях – спільні рейди представників контролюючих структур місцями масового відпочинку населення в лісових масивах та житловому секторі.
Пожежі на торфовищах, що торік набрали масового і ледь не стихійного характеру, також цьогоріч перебуватимуть на особливому контролі органів місцевої влади та рятувальників. “Основна проблема цих пожеж у тому, що загорання і тління відбуваються під землею. І допоки пожежа та задимлення не наберуть таких масштабів, що почнуть дошкуляти місцевому населенню, на них ніхто не зважає. На жаль, до нас звертаються вже тоді, коли вогонь охоплює чималі площі”, – пояснив Володимир Салогуб. На цьогорічний спекотний сезон рятувальники готують додаткові сили і засоби, щоб вчасно протистояти стихії, і сподіваються на співпрацю з іншими оперативними службами та місцевим населенням.

Олена ІГНАТЕНКО
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.