Вижити і перемогти

Ця пам’ятна дата встановлена за рішенням Організації Об’єднаних Націй. 11 квітня 1945 року в’язні концтабору Бухенвальд (“Буковий ліс”) на чолі з інтернаціональним центром, довідавшись про наближення союзних військ, підняли повстання. Табір припинив існування, бранці вийшли на свободу.
…Друга світова війна наближалася до завершення. Гітлерівське командування прийняло нелюдське рішення про винищення усіх в’язнів концтаборів. Фашистська каральна машина доживала останні місяці, з наближенням радянських і союзних військ ставала все більш агресивною і жорстокою. Безсилу лють нелюди спрямували на беззахисних, знесилених бранців. Аби вижити, в’язні Бухенвальда зуміли згуртуватися і роззброїти охорону. Коли у табір зайшли американські війська-визволителі, він уже був частково під контролем повстанців. Гітлерівці не встигли знищити сліди своїх звірств, і свідчення поневолених дійшли до міжнародного Нюрнберзького трибуналу.
Згідно з різними оцінками, близько 50 тисяч бранців загинули в Бухенвальді.
Загалом на території Німеччини та окупованих нею країн діяло більше 14 тисяч концтаборів. Пізніше самі есесівці визнавали, що кожний в’язень, який витримував у таборі менше року, приносив нацистам майже півтори тисячі рейхсмарок прибутку. Над бранцями знущалися, примушували до виснажливої праці в нелюдських умовах, спалювали в печах, топили, били камінням, калічили, морили голодом.
У квітні 1945-го були звільнені в’язні фашистських концтаборів Дора, Дахау, Равенсбрюк, Освенцим та інших “фабрик смерті”. На волю вийшли 530 тисяч людей. У роки Другої світової війни через табори смерті пройшли 18 мільйонів чоловік, з них приблизно 5 мільйонів – громадяни Радянського Союзу.
У день визволення в’язнів фашистських таборів ми згадуємо усіх жертв нацизму, які загинули, в тому числі у розташованих на території України нацистських концтаборах. За різними оцінками, у фашистських концтаборах за роки війни знищені 10–12 мільйонів людей із 30 країн світу. Серед жертв – і жителі нашого краю.
Цього дня Україна разом із усім світом низько вклоняється людям, що пройшли через фашистське пекло. Віддаємо данину пам’яті мільйонам людей, замучених у нацистських концтаборах. Вшановуємо тих, хто, витримавши найстрашніші випробування, зумів вижити і перемогти.

Підготувала Ганна ЯЛОВЕГІНА.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.