У гостях у гоголівців

Із нагоди 80-ліття Полтавського академічного обласного українського музично-драматичного театру імені М.В. Гоголя відбулася екскурсія до храму Мельпомени. Її учасниками стали співробітники й активні читачі Полтавської обласної універсальної наукової бібліотеки імені І.П. Котляревського. До речі, дружба театру й книгозбірні триває уже понад півстоліття.
– Театр – це живий організм, робота в ньому не припиняється. Її можна поділити на дві частини – постановочний процес і виготовлення бази вистави. На підготовку однієї вистави йде приблизно два місяці, але декорації розпочинають виготовляти раніше у художньо-декораційному цеху. Щомісяця гоголівці презентують 26 спектаклів, – розповіла керівник літературно-драматичної частини театру Ольга Коваленко, яка й провела екскурсію.
Вона розповіла про роботу костюмерного цеху, де зібрано понад 3000 костюмів, а також про архів костюмів, що зберігаються відповідно до епох, про цех, де створюють одяг для акторів. До речі, для однієї постановки виготовляють понад 50 костюмів. Для масштабних проектів – більше. Наприклад, лише для кожного з десятьох артистів балету, задіяних у трагіфарсі “Опера жебраків”, прем’єра якого нещодавно відбулася на гоголівській сцені, пошили по три вбрання.
Побували екскурсанти і в реквізиторському цеху. А ще присутні оцінили підмакетник (зменшений вигляд сцени) і відчули атмосферу підготовки до нової вистави. Ольга Коваленко також розповіла, що нині проходить збір матеріалів і триває розробка експозиції музею театру.

Оксана Кравченко
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.