Столиці Гетьманщини – українські топоніми

Полтавське обласне товариство “Просвіта” відгукнулося на публічне звернення міського голови Гадяча Володимира Нестеренка до громадськості з проханням  внести пропозиції щодо нових назв вулиць цього міста обласного значення, столиці Гетьманщини у 1663–1668 роках. За інформацією з офіційного сайта Гадяцької міськради, в рамках виконання Закону України “Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки” у Гадячі підлягають перейменуванню 2 площі, 5 провулків і 7 вулиць.
Крайова “Просвіта” ініціювала вшанування видатних уродженців Гадяцького краю та осіб, що зробили видатний внесок у його історію. Прикметно, що просвітяни врахували в своїх пропозиціях також необхідність належного виконання Закону України “Про правовий статус та вшанування пам’яті борців за незалежність України у ХХ столітті” та Указу Президента України Петра Порошенка №17 “Про заходи з відзначення 100-річчя подій Української революції 1917–1921 років”.
Днями у міськвиконкомі офіційно зареєстрували лист із пропозиціями щодо нових назв вулиць Гадяча. Голова обласного товариства “Просвіта” ім. Тараса Шевченка, народний депутат України попередніх скликань Микола Кульчинський сподівається, що невдовзі у Гадячі з’являться вулиці на честь видатного гетьмана України, який уклав знаменитий Гадяцький договір, Івана Виговського; вояка УПА, одного із засновників та найактивніших діячів Гадяцької районної організації Народного Руху України, борця за незалежність нашої держави та декомунізацію у 1989–1991 роках Володимира Юревича; уродженця Гадяча, командира першої регулярної військової одиниці української армії доби УНР Степана Лазуренка; уродженця села Березова Лука Гадяцького району, полковника армії УНР, командувача полку “Чорні Запорожці” Петра Дяченка; уродженця Гадяча, генерал-хорунжого армії УНР Михайла Крата й уродженця села Березова Лука, сотника сотні “Східняки” УПА Миколи Савченка (“Байди”).

Прес-центр Полтавського обласного об’єднання товариства “Просвіта” ім. Тараса Шевченка

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.