Сумнівна економія призводить до великих збитків

Як запобігти розповсюдженню африканської чуми свиней та яких заходів слід вжити для локалізації вогнищ захворювання – ці питання розглядалися на засіданні Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при облдержадміністрації, яке провів заступник голови ОДА Роман Товстий. У роботі зібрання взяв участь заступник голови Державної ветеринарної та фітосанітарної служби України Олександр Вержиховський.
Як зазначив заступник начальника головного управління ветмедицини в Полтавській області Юрій Оленіч, практично всі випадки африканської чуми свиней у господарствах пов’язані з безконтрольним переміщенням тварин, безвідповідальністю власників та нехтуванням вимог ветеринарного законодавства. В дикій фауні – через невиконання користувачами мисливських угідь вимог чинних постанов, рішень ДНПК та відповідного законодавства. Також йшлося про чергові спалахи африканської чуми свиней у селах Рокита Великобагачанського, Великі Кринки Глобинського районів та їх причини.
З метою недопущення подальшого розповсюдження на території області АЧС вжито ряд заходів. Зокрема встановлено 3-кілометрові зони захисту та 20-кілометрові зони нагляду довкола вищеназваних населених пунктів. У цих зонах запроваджено 40-денний карантин, встановлено дезінфекційні бар’єри, проводиться контроль руху транспорту фахівцями відповідних служб. Також проводиться повна депопуляція диких кабанів і птиці у карантинних зонах.
Оскільки захворювання тварин на АЧС не лікується, у карантинних зонах проведено подворовий обхід та вилучено в господарствах населення: у Рокиті – 35, у Великих Кринках – 191 свиню, що підлягають знищенню. Утилізації підлягає й 20 тонн кормів та поголів’я, де зареєстровано спалах АЧС. Збитки населенню буде відшкодовано.
Зоною нагляду щодо АЧС визначено й певні території, які межують із карантинними зонами в Решетилівському, Хорольському, Семенівському районах.
Водночас зазначалося, що наслідки можна було б значно мінімізувати, якби господарі вчасно звернулися до фахівців ветмедицини, купували свиней у спеціалізованих підприємствах, дбали про якість кормів. Лише комплекс профілактичних та спеціальних заходів може створити надійний бар’єр розповсюдженню африканської чуми свиней. Адже набагато більший ефект дає боротьба не з наслідками, а з причинами захворювань.

Людмила ДАЦЕНКО
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.