“Афганістан, ти серця мого біль. Зі мною ти залишишся назавжди”

До Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав та з нагоди 27-ї річниці виведення радянських військ з Афганістану в Полтаві відбулося кілька тематичних заходів. Минулої суботи заступник голови облдержадміністрації Олег Пругло, заступник голови обласної ради Анатолій Ханко зустрілися з представниками обласної організації Української спілки ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів). Грамотами, нагрудними знаками й медалями нагородили активістів афганського активу області. Крім того, обговорили питання соціального спрямування, що потребують вирішення. Особливо емоційна дискусія розгорнулася щодо пільгового проїзду в транспорті. “Не зіштовхуйте нас лобами з перевізниками”, – звернувся до представників обласної влади голова обласної організації Української спілки ветеранів Афганістану Юрій Цомартов.
– Афганці завжди були в авангарді, готові допомогти, коли траплялася біда. Вони першими відгукнулися на конфлікт на сході України, багато хто надавав допомогу в навчальних центрах і ділився бойовим досвідом із бійцями, які йшли на передову. Нині понад 20 воїнів-афганців захищають Україну в зоні АТО, більше ста займаються волонтерством, – зазначив Олег Пругло. – На цій зустрічі ми спілкуємося про нинішні складнощі щодо підтримки афганців, шукаємо шляхи їх вирішення. А проблеми справді є, зокрема у фінансуванні пільг. Ми про ці питання знаємо й вкотре обговорюватимемо, як допомогти один одному. Питання щодо пільгового перевезення за маршрутом понад 50 кілометрів не врегульоване, ми його намагаємося вирішити – почала діяти обласна програма, але наша позиція, що це – загальнодержавна пільга й потрібен єдиний для всієї країни алгоритм її надання та відшкодування, а не в кожній області свій. Відповідні листи ми вже направили.
Юрій Цомартов закликав до взаємоповаги і взаєморозуміння між воїнами-афганцями та представниками влади й закцентував на ще одному складному питанні – фінансування госпіталів інвалідів війни.
– Для нас 15 лютого було святковим, днем завершення останньої війни для українського народу. Але доля вирішила інакше, й нині чимало наших побратимів воюють у зоні проведення АТО, інші займаються волонтерською допомогою. Нині 15 лютого для нас – нагода нагадати про себе, про те, що ветерани афганської війни живі, перебувають у строю й виконують доволі важливу для сучасної України роль. Раніше, чуючи далекі географічні назви Кабул, Шинданд, Кандагар, Герат, було не зрозуміло, яку місію ми виконували там, а нині страшно чути українські топоніми Донецьк, Авдіївка, Іловайськ, Дебельцеве. Й знову питання: заради чого й за яким жахливим планом відбуваються сучасні події, хто це замислив? Думаю, час розсудить, і невдовзі ми дізнаємося правду, – зауважив Юрій Цомартов.
DSC_0211Виконуючий обов’язки голови Полтавської міської організації ветеранів Афганістану Віктор Криворучко прийшов на зустріч із донькою Настею. Дівчинка своїм татом гордиться. І каже: дуже хоче, щоб в усьому світі більше не було воєн…
Згодом у Полтавському академічному обласному українському музично-драматичному театрі імені М.В. Гоголя відбулися тематичні урочистості. Воїни-афганці завітали на дійство з районів Полтавщини, дехто – зі своїми родинами. За словами Юрія Цомартова, проблемним питанням у деяких регіонах стало транспортне, оскільки не всюди представники місцевої влади погоджувалися надати автівки для поїздки в обласний центр.
Хвилиною мовчання присутні вшанували пам’ять полеглих учасників минулої й теперішньої воєн, а потім виконали Державний Гімн України.
Юрій Цомартов поінформував, що близько 90 полтавців загинули у війні 1979 – 1989 років, крім того, серед лав їхнього бойового братства є жертви й нинішньої. Він звернувся до воїнів, які боронять Україну від ворога:
– Повертайтеся додому живими і з Перемогою, бо попереду ще багато роботи. Ми сподіваємося на вас і чекаємо. Слава бойовому братству!
Зображення 022– Велика дяка афганцям, які на початку бойових дій в Україні стали для нас, необстріляних і недосвідчених, допомогою. Вони навчили нас всього, що знали самі, тому уклін їм від учасників нинішньої російсько-української війни, – наголосив Анатолій Ханко.
– Нехай ваше життя іде не від війни й до війни, а від війни й до мирного, світлого майбутнього, – звернувся до присутніх Олег Пругло.
Медаллю Української спілки ветеранів Афганістану “За звитягу” за участь у бойових діях на сході України нагородили воїнів-афганців, які нині захищають Батьківщину, а обласна організація спілки за мужність й активну громадську діяльність нагородила учасників бойових дій в зоні проведення АТО відзнакою обласного осередку воїнів-афганців – медаллю “За мужність та активну громадську діяльність”.
Музичним подарунком став виступ лауреата міжнародних і всеукраїнських конкурсів афганської пісні, народного самодіяльного колективу “Долг” із Тернополя, артисти якого – воїни-афганці.
* * *
Незадовго до Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав у відділі соціокультурної діяльності обласної універсальної наукової бібліотеки імені І.П. Котляревського відбувся мистецький захід “Цей одвічний біль Афганістану…”, впродовж якого лунали вірші, музичні композиції відповідної тематики. Присутні на дійстві воїни-афганці, митці, представники громадськості й користувачі бібліотеки також переглянули архітектурно-скульптурні ансамблі, зведені на честь воїнів-афганців в Україні й на Полтавщині, та ознайомилися з книжковою добіркою художніх, історичних і публіцистичних видань згаданої тематики під назвою “Болить і досі та війна”.
– Війни приносять тільки біль і горе. Вони забирають життя, калічать не лише військових, а першочергово ні в чому не винних мирних жителів. За час бойових дій в Афганістані загинули 1 мільйон 240 тисяч місцевих мешканців… Нині ж біль і горе панують на сході України. У страшному сні в Афганістані мені не могло наснитися, що ми колись, через чверть століття, воюватимемо на рідній землі. Війна болить у душі кожного афганця й понині забирає наших бойових побратимів, – поділився переживаннями заступник голови обласної організації ветеранів Афганістану Петро Маційчук.
Пісенні композиції присутнім представили заслужений працівник культури України Володимир Раковський, заслужений артист України, воїн-афганець Віктор Ландарь, юна полтавська виконавиця Ліна Дмитренко.
* * *
15 лютого з нагоди Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав у обласному центрі відбулися мітинг-реквієм та покладання квітів до меморіального комплексу “Синам Полтавщини, загиблим в Афганістані в 1979–1989 роках”. Детальніше про подію – у наступному номері “Зорі Полтавщини”.

Анна ВАСЕЦЬКА
Анна ЧАПАЛА (фото)
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.