“Лтава” створює суспільне мовлення вже сьогодні

Концепція оновлення телерадіокомпанії “Лтава”, розпочата у 2014 році, успішно продовжилася і в 2015-му. Наймасштабнішими подіями в житті каналу стали відкриття сучасного апаратно-студійного блоку, нові телевізійні та радіопроекти, перемоги в міжнародних і всеукраїнських фестивалях, а також суттєві кадрові зміни. Про це розповів виконавчий директор філії НТКУ “Полтавська регіональна дирекція “Лтава” Євген Лопушинський.
– Євгене Романовичу, чому виникла необхідність спочатку оновити технічне забезпечення каналу?
– Телебачення – це те, що ми сприймаємо візуально. Тому для нас було важливо покращити якість самого відео. Ми придбали техніку, що дозволяє передавати відео такої ж високої якості, з якою проводяться зйомки в студіях. Наступним кроком була реконструкція телевізійної студії. До речі, для цього ми не використали жодної державної копійки, усі витрати – це благодійна допомога та власні кошти телерадіокомпанії. Також для нового студійного блоку придбано необхідний комплект звукового обладнання і світла, монтажне устаткування, нові комп’ютери та цифрові камери, проведено ремонт приміщення, що перебувало в аварійному стані. Нині можливими стали прямі включення з місця подій завдяки спеціальній апаратурі, яку все частіше почали використовувати в програмах телеканалу. За неповні два роки роботи нової команди вдалося оновити технічне забезпечення телерадіоканалу майже на 50 відсотків.
– Цього року на “Лтаві” відбулася низка прем’єр.
– Першим проектом, який вийшов з нової студії, став “Ранок на “Лтаві”. Нові ведучі та автори цієї програми розважали глядачів інтерактивними рубриками, оригінальними сюжетами та інтерв’ю з непересічними особистостями. Ми й нині експериментуємо з формами, жанрами, щоб знайти найоптимальніший варіант того, що потрібно і що хоче бачити наш глядач.
Низку успішних прем’єр продовжив актуальний проект сьогодення “Лицарі небесної варти”. Кожна програма – це історія-розповідь про героїчні вчинки наших земляків, які віддали своє життя за Україну в зоні АТО.
До Дня Незалежності “Лтава” започаткувала в радіоефірі нову рубрику “Україна – час змін”. Громадянська позиція слухачів звучить щодня у випусках новин дротового радіо та FM-радіостанції “Ваша хвиля”.
Водночас ми започаткували нову практику підготовки молодих кадрів, завдяки якій почали більше приділяти уваги навчанню журналістів, операторів, технічних працівників.
– Які творчі здобутки “Лтави” були торік?
– Стрічка “Три літа Тараса Шевченка” виборола Гран-прі Всеукраїнського фестивалю телевізійних і радіопрограм “Кобзар єднає Україну” та першу премію на Міжнародному фестивалі екранних мистецтв “ДНІПРО-CINEMA”. На VI Міжнародному телерадіофестивалі “Калинові мости” у Польщі журналісти “Лтави” Юлія Новікова та Олена Вахницька також вибороли перемогу.
2015-й став ювілейним і для студії дитячого телебачення “Разом”. “Лтава” – чи не єдина в українському регіональному телепросторі компанія, яка вже 20 років створює якісний дитячий та молодіжний продукт.
– “Лтава” також бере активну участь у суспільно важливих ініціативах.
– Для нас це одне з найпріоритетніших напрямків роботи. Вагомими соціальними проектами стали телемости з різними українськими містами та кількагодинні телемарафони, присвячені найактуальнішим темам сьогодення: річниці Євромайдану, російській агресії, місцевим виборам. Останні “Лтава” пройшла максимально чисто і чесно, без “джинси”, надаючи усім кандидатам рівні можливості й права, хоча виборча кампанія-2015 була особливо запеклою.
– А з яким настроєм колектив компанії розпочав 2016 рік?
– Надзвичайно важливим було те, що плідну роботу “Лтави” відзначили на колегії Державного комітету телебачення та радіомовлення України. Голова комітету Олег Наливайко підкреслив, що той продукт, який виробляє філія НТКУ “Полтавська регіональна дирекція “Лтава” сьогодні, максимально наближений до стандартів суспільного мовлення, а в технічному плані “Лтава” розвивається як одна з найкращих компаній.
Звичайно, це було б неможливо без глядачів і слухачів телерадіоканалу, які підтримують і допомагають робити якісний інформаційний продукт. “Лтава” стала своєрідним майданчиком для розвитку громадянського суспільства в області, об’єднавши навколо себе ініціативних, прогресивних людей із різних сфер нашого життя. Ми вже почали робити реальні кроки і продовжимо створювати такий контент, який буде затребуваний на українському ринку.

Катерина ШАПОВАЛ
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.