Як наповнюється головна скарбниця Полтавщини

Підсумки роботи органів державної фіскальної служби торік показали, що з 284 мільярдів гривень надходжень до загального фонду Державного бюджету України на Полтавську область припадає майже 7 відсотків. Це відповідає третьому місцю в частці надходжень серед територіальних органів ДФС. Однак, якщо перші позиції за цими показниками належать Центральному офісу із обслуговування великих платників податків із сумою надходжень у 142 мільярди гривень та місту Києву, де зібрано майже 38 мільярдів гривень, то серед областей Полтавщина стала лідером зі збору платежів, маючи у підсумку більш ніж 19 мільярдів гривень. Наприклад, сусідні Харківська та Дніпропетровська області торік акумулювали до державної скарбниці відповідно 18 та майже 11 мільярдів гривень.
Докладніше про роботу органів ДФС області, а також про плани та перспективи розповів виконуючий обов’язки начальника головного управління Державної фіскальної служби у Полтавській області Борис СИДОРОВ.
– Борисе Володимировичу, Полтавщина завжди була успішним регіоном щодо наповнення державної скарбниці. Останні роки  наша область входить до п’ятірки основних бюджетоформуючих регіонів України. Як наповнювалися державна та місцеві скарбниці за підсумками минулого року?
– За 2015 рік до бюджетів усіх рівнів області зібрано 23,3 мільярда гривень. З них до Державного бюджету – 19,2 мільярда гривень. У числі цих надходжень 14,8 мільярда гривень становлять рентні платежі; більше 2 мільярдів гривень – податок на додану вартість; більше мільярда – податок на доходи фізичних осіб. До  місцевих бюджетів області торік зібрано 4,1 мільярда гривень.
– Які галузі тримають першість у сплаті податків?
– Промисловість є провідною галуззю в зборі податкових платежів до зведеного бюджету в 2015 році. Промислові підприємства сплатили 17,3 мільярда гривень, а це майже 75 відсотків сплачених податків до бюджетів усіх рівнів. Найбільшу частку від цих надходжень забезпечує добувна промисловість – 66 відсотків, тобто майже 15,5 мільярда гривень. Щодо сільськогосподарських товаровиробників, то їхня частка в загальних надходженнях склала 5,4 відсотка, це – друга позиція у структурі збору. Третю сходинку посідає галузь будівництва.
– Упродовж минулого року громадяни, які отримували доходи, сплачували до Державного бюджету 1,5-відсотковий військовий збір. Скільки його надійшло від Полтавської області?
– Ця сума становить 321 мільйон гривень.
– Торік у податковому законодавстві було запроваджено ряд нововведень. Чи скористалися ними платники і як це позначилося на надходженнях?
– У 2015 році платники податків мали можливість самостійно уточнити свої податкові зобов’язання по взаємовідносинах із ризиковими суб’єктами господарювання, які мали місце в попередніх звітних періодах. Така унікальна можливість була надана Законом України від 25 грудня 2014 року “Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей уточнення податкових зобов’язань з податку на прибуток та податку на додану вартість у разі застосування податкового компромісу”. В підсумку 416 підприємств області скористалися процедурою податкового компромісу, що в результаті додало майже 47 мільйонів гривень.
– Які основні зміни в податковому законодавстві чекають на наших земляків цього року?
– 2016 рік ми розпочали із законодавчих новацій. Ключові з них такі: змінено порядок оподаткування сільськогосподарських товаровиробників; скасовано сплату авансових внесків та впроваджено поквартальну сплату податку; запроваджено підвищення ставок з акцизного податку та проіндексовано ставки по інших платежах.
Окремо відмічу знакову подію – значне зниження ставки по єдиному соціальному внеску.
Слід відзначити доволі бурхливу полеміку навколо змін в оподаткуванні сільгосптоваровиробників. Дещо поясню. Від аграріїв області до бюджетів усіх рівнів за 2015 рік надійшло 1,3 мільярда гривень. У структурі сплачених податків на першому місці – податок на доходи фізичних осіб (0,7 мільярда гривень) та фіксований податок (майже 160 мільйонів гривень). Надходження податку на додану вартість склали лише 81,5 мільйона гривень. Одночасно на власні спецрахунки сільгоспвиробники за 2015 рік спрямували майже 6 мільярдів гривень. За попередніми розрахунками, за нових умов сплати надходження ПДВ від сільгоспвиробників повинні скласти 4,8 мільярда гривень.
– Як Ви оцінюєте перспективи області щодо наповнення бюджетів у 2016 році? Чи є на Полтавщині нові або невикористані резерви?
– Нинішній рік розпочався із новацій у Податковому кодексі. Тому наше завдання – якісно імплементувати ці зміни, співпрацюючи із платниками податків. Це забезпечить стабільні надходження до скарбниць.
Щодо резервів, то одним із джерел наповнення місцевих бюджетів є приведення орендодавцями у відповідність до вимог чинного законодавства договорів оренди земель державної та комунальної власності щодо розміру орендної плати не менше трьох відсотків. Це дасть можливість поповнити місцеві бюджети майже на  7 мільйонів гривень.

Відділ комунікації Головного управління ДФС у Полтавській області

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.