Децентралізація та судова реформа: коли чекати змін?

Половина українців не читали Конституцію. Такі результати досліджень оприлюднили експерти Центру політико-правових реформ та Фонду “Демократичні ініціативи ім. Ілька Кучеріва”. Втім наразі довкола Основного Закону розгорілися неабиякі пристрасті: народні депутати намагаються ухвалити зміни до Конституції у розрізі двох ключових реформ –  децентралізації влади та перезавантаження системи правосуддя. Хоча лише 5 відсотків респондентів цікавилися і знають, які зміни пропонують внести до Основного Закону. Чого чекати від цих нововведень, під час прес-конференції в рамках інформаційної кампанії “КонституціЯ” розповідали столичні фахівці.
Полтавщина входить у трійку лідерів із утворення об’єднаних територіальних громад. В області вже функціонують 12 громад. У березні очікується створення ще двох. Але процес децентралізації може загальмуватися через зволікання народних депутатів України з ухваленням відповідних змін до Конституції, зазначила експерт Центру політико-правових реформ Катерина Давиденко. Та попри це фахівці все ж таки радять українцям готуватися і впроваджувати зміни. Відомо, що після впровадження децентралізації зменшиться кількість управлінських органів. Єдиний орган самоврядування буде функціонувати в адміністративному центрі об’єднаної територіальної громади. Тут же працюватиме інститут префектів, у повноваження яких входитиме нагляд за законністю діяльності влади на місцях. У решті ж сіл введуть посади старост, які й будуть представляти їхні інтереси у виконавчому органі територіальної громади. Старости будуть у кожному селі, навіть там, де раніше не було сільської ради. І більшість адміністративних послуг у селі надаватиме саме староста.
Катерина Давиденко також розповіла про фінансові преференції об’єднаним громадам. У їх числі – виділення державних субвенцій для медицини й освіти, які зменшать навантаження на місцеві бюджети та дозволять розвивати інфраструктуру на місцях. За її словами, у 2016 році з Фонду регіонального розвитку передбачено надати 142 мільйони гривень лише на об’єднані громади Полтавщини. Окрім того, на всі територіальні громади України у Держбюджеті закладено 1 мільярд гривень, а це додаткові 7–8 мільйонів гривень на кожну громаду.
Інша реформа, що чекає на українців, відбудеться в системі правосуддя. Нині ж в Україні один з найнижчих у світі рівень довіри до судів – лише 5 відсотків. За даними опитування, менше 1 відсотка полтавців довіряють суду – це найнижчий показник довіри серед державних інституцій. Корупція, вплив олігархів та політиків, ухвалення замовних рішень і кругова порука стали реаліями українського судочинства. Ситуацію може змінити лише комплексна конституційна реформа, невід’ємною частиною якої є судова реформа, що передбачає оновлення суддівського корпусу.
За словами заступника голови правління Центру політико-правових реформ Романа Куйбіди, 30 відсотків опитаних полтавців висловилися за радикальні заходи щодо повного оновлення суддівського корпусу. А, наприклад, в західних областях цю ідею підтримують 42 відсотки респондентів.
Роман Куйбіда прогнозує зрушення у судовій реформі через кілька місяців. Адже необхідно ухвалити ще пакет імплементаційних законів задля втілення цієї реформи у життя.
У розрізі судової реформи на всіх суддів чекають переатестація та конкурсний відбір на посади. Головна новинка – судді повинні самі доводити легальність походження їхнього майна. Розпочати перевірку щодо правомірності суддівських прибутків зможе кожен громадянин, звернувшись до Вищої ради правосуддя. Але для цього він повинен дати обґрунтовані та вмотивовані докази корупції суддів.
У рамках опитування лише два положення реформи не знайшли підтримки респондентів: ідея безстрокового призначення суддів, адже це асоціюється у людей із безкарністю, та те, що у складі Вищої ради правосуддя будуть судді, обрані самими суддями. Вони і нових суддів пропонуватимуть, і за порушення звільнятимуть, і заарештувати суддю дозволять. Тому, на думку експертів, зазначив Роман Куйбіда, після прийняття змін до Конституції при Вищій раді правосуддя доречно було б створити громадську раду, котра могла б відсторонювати корупціонерів під час переатестації.

Олена ІГНАТЕНКО
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.