Добре бачить лише серце

“Зимова фантазія, або Дотик янгола”, просто “Дотик”, “Разом, не торкаючись землі та під квітучим небом” – у першу чергу шукаю назви робіт художниці Жанни Олійник-Макій, щоб налаштуватися на їх прочитання. Вони завжди дуже поетичні, настроєві, символічні й медитативні, тож тут назва багато важить, і не тільки окремих творів. Свою виставку художниця назвала “Creation_Harmony_Love” (“Творіння_Гармонія_Любов”), і це так само ключик до сприйняття експозиції.
Чимало полтавців прийшли в галерею сучасного мистецтва JUMP, щоб зустрітися із Жанною й побачити її нові твори, адже вона вже кілька років живе в Києві, але творчу діяльність починала в рідній Полтаві. Росла в сім’ї архітекторів Юрія і Світлани Олійників, навчалася в дитячій художній школі, в міському Національному ліцеї №1 імені І.П.Котляревського, закінчила архітектурний факультет (образотворче відділення) ПНТУ імені Ю.Кондратюка. І в 2002 році ще студенткою стала наймолодшим членом НСХУ.
Щоб пояснити витоки власної творчості, Жанна Олійник-Макій цитує Сент-Екзюпері: “Найголовнішого не побачити очима… Добре бачить лише серце”. І запрошує глядачів зануритись у стан повного спокою, вникаючи в процес творіння кольору, світла, фактур, музики і… тиші, читати між рядків, щоб краще розуміти деталі та нюанси побаченого. Її жанрова стилістика – графіка у поєднанні з живописом, вкрапленнями текстилю, інсталяції.
І хай глядач не дивується, зустрівши несподівану роботу за підписом “Дороги… Ту-ту”. То маленький Павло, син художниці, попросив вивісити поруч із маминими і свою першу картину. Може, так воно все й починається – час покаже. Адже колись і Жанна сіла за ватман, спостерігаючи за роботою батьків.
Виставка триватиме до кінця лютого.

Марія Вітрич
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.