Пам’яті юних українських спартанців

Січневе небо ясніло блакиттю і сонцем, а дужий вітер так сильно хвилював синьо-жовті знамена, що в їхньому тріпотінні вчувався болісний стогін. На Соборному майдані біля Свято-Успенського кафедрального собору УПЦ КП полтавська молодь шикувалася у колону. Багато хто тримав у руках жовті та сині лампадки як символ нашої пам’яті про кілька сотень відважних юнаків, які в буремному 1918 році зробили в умовах переважаючих сил ворога неймовірне – стримали наступ більшовицької орди на Київ. Вони не мали жодних шансів перемогти вишколене й вдесятеро численніше військо садиста Михайла Муравйова, але сумління не дозволило їм залишитися вдома, коли на серце України насувалася більшовицька руїна.
29 січня 98-му річницю бою під Крутами вшанували у Полтаві урочистою ходою за участю сотень сучасних ровесників героїв-крутян. Очолили ходу священики з Хрестом і хоругвами. Дівчата в народних строях несли жалобні гірлянди. Військові карбували крок.
IMG_6387Біля пам’ятного знака Українським загиблим козакам присутнім нагадали про ту безоглядну вірність ідеалам свободи, з якою недосвідчені й зовсім юні курсанти, студенти й навіть гімназисти боронили майбутнє рідної землі в нерівному бою під Крутами (Чернігівська область) як про зразок нескореності духу нашої нації. Як про подію, яка попри тривале замовчування у радянські часи не згасла й не потьмяніла на скрижалях історії, а вже майже сотню років продовжує спонукати українців до національного пробудження, до усвідомлення національної честі. Ішлося також про паралелі із сьогоденням, коли тисячі молодих добровольців вирушають захищати Україну від кремлівських ординців на східних рубежах.
Архієпископ Полтавський і Кременчуцький УПЦ КП Федір відслужив за Героями Крутів панахиду, просячи Всевишнього упокоїти й прийняти душі спочилих праведників до блаженного життя. Владика Федір також звернувся до полтавців із промовою, у якій нагадав, що звитягу крутян порівнюють із легендарним подвигом трьохсот спартанців. Наголосив, що держава й рідна земля є дарами Божими й сьогодні Господь випробовує українців на здатність захищати ці святині.
Участь у церемонії покладання квітів до пам’ятного знака Українським загиблим козакам взяли керівник апарату облдержадміністрації Микола Білокінь, міський голова Полтави Олександр Мамай, студентська й учнівська молодь, громадські активісти.
***
До Дня пам’яті Героїв Крутів Громадська рада при Полтавській обласній раді приурочила тематичний вечір, на якому згадали й про юних героїв 1918 року, й про відомих провідників боротьби за незалежність України – Миколу Міхновського, Євгена Коновальця, Андрія Мельника, Степана Бандеру, Ярослава Стецька та Ярославу Стецько. На зібранні можна було переглянути світлини активістів українського визвольного руху, послухати українських повстанських пісень. Гаслом вечора пам’яті став актуальний і для нашого сьогодення вислів-застереження Степана Бандери: “Коли поміж хлібом і свободою народ обирає хліб, він зрештою втрачає все…”
У День пам’яті Героїв Крутів Громадська рада при облдержадміністрації запросила полтавців на вечір-реквієм у Малу академію мистецтв імені Раїси Кириченко. Серед численної аудиторії були військові, волонтери, громадські активісти. Вела вечір заслужений працівник культури України, голова обласного відділення Міжнародної організації “Жіноча громада” Валентина Шемчук.
Заупокійну літію за загиблими патріотами відслужив архієпископ Харківський і Полтавський УАПЦ Афанасій. З аналізом військово-політичної ситуації на українських теренах у 1918 році виступив кандидат історичних наук Віктор Ревегук. Історик наголосив, що як колись царська та більшовицька, так і сьогодні путінська Росія залишається ворогом вільної України.
Музичні композиції і патріотичні пісні для глядачів виконали духовий оркестр 179-го навчально-тренувального центру Військ зв’язку Збройних сил України та вихованці Малої академії мистецтв імені Раїси Кириченко.

Вікторія КОРНЄВА
Анна ЧАПАЛА (фото)
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.