Обласний бюджет-2016 приведено у відповідність до Державного

Сесійний день минулої п’ятниці, 29 січня, виявився дуже напруженим. Перед початком роботи депутати, запрошені та представники громадськості вшанували хвилиною мовчання пам’ять Героїв Крутів, а також голови обласної організації інвалідів війни, Збройних сил та учасників бойових дій Івана Лантуха, який напередодні відійшов у Вічність.
За традицією голова обласної ради Олександр Біленький (“Блок Петра Порошенка “Солідарність”), голова облдержадміністрації Валерій Головко вручили почесні відзнаки представникам полтавської громади. Нагороди Української православної церкви Київського патріархату вручив архієпископ Полтавський і Кременчуцький Федір.
Суспільно значущі питання оприлюднили депутати та громадські активісти. До розгляду порядку денного приступили на третій годині з початку зібрання.
Змінам до бюджету – “так”, регламент – на доопрацювання
Оскільки обласний бюджет був прийнятий раніше, ніж Державний, для приведення його показників у відповідність із головним кошторисом країни депутати внесли деякі зміни. Зокрема передбачили 1,5 мільйона гривень видатків департаменту праці та соціального захисту населення ОДА на пільгові перевезення. Ще півмільйона – для придбання медикаментів департаментом охорони здоров’я ОДА у зв’язку з епідемією грипу.
А от навколо питання регламенту думки розділилися: від прийняття всіх поправок пакетом аж до пропозицій залишити без змін варіант, прийнятий за основу на попередній сесії. Зрештою вирішили третю сесію не закривати, щоб мати можливість повернутися до питання після його доопрацювання.
Депутати затвердили також зміни до показників обласного бюджету на 2015 рік; внесли зміни та доповнення до обласної Комплексної програми соціального захисту і соціального забезпечення населення області на 2013–2020 роки; прийняли Комплексну програму комунікацій влади з громадськістю та розвитку інформаційної сфери в Полтавській області на 2016–2018 роки, обласну Програму розвитку туризму і курортів на 2016–2020 роки та регіональну Програму заходів із організації рятування людей на водних об’єктах на 2016–2020 роки; прийняли до відома презентацію результатів дослідження перспектив та стратегії розвитку ПОКП “Аеропорт-Полтава”. Обласна рада підтримала депутатські запити Віктора Скочка (АПУ), Василя Стасовського (“Блок Петра Порошенка “Солідарність”).
 “Дайте адресну допомогу  і не морочте людям голову”
IMG_6307Дуже емоційно обговорювався механізм надання пільг на проїзд. Людмила Овчаренко (“Відродження”) наголосила, що перевізник не має права відмовляти пільговику. Свої варіанти озвучили Руслан Ляшко (Радикальна партія Олега Ляшка), Ірина Степаненко (“Блок Петра Порошенка “Солідарність”), Петро Ворона (“Блок Петра Порошенка “Солідарність”), Віктор Скочко (АПУ): пропонувалося розділити всі гроші на 117 тисяч пільговиків і віддати на руки або ж надати перевізникам право збирати квитки та на їх підставі отримувати зароблене. Як пояснила директор департаменту праці та соціального захисту населення ОДА Людмила Корнієнко, найкраще було б застосовувати методику, розроблену на державному рівні. Та оскільки у Держбюджеті на це не передбачено поки що жодної копійки, “…виходимо з можливого на цей момент”. Але виникає ряд питань: що робити, якщо селянин їде там, де немає автостанції і нікому видати квиток із вказанням прізвища пільговика? Який термін подання квитків до органів соціального захисту для відшкодування? В обговоренні проблеми взяли участь Віктор Щуров (ВО “Свобода”), Валентин Несен (“Відродження”), Олександр Біленький (“Блок Петра Порошенка “Солідарність”), Валерій Прядко (“Партія простих людей Сергія Капліна”) та інші. Звучали пропозиції: “Дайте адресну допомогу і не морочте людям голову”.
Очільник обласної державної адміністрації Валерій Головко пояснив, що обласний бюджет підставляє плече, компенсуючи перевезення на відстань, що перевищує 50 кілометрів. На менші відстані компенсувати витрати доведеться місцевим бюджетам, і 7 районів уже прийняли відповідні рішення.
Аграрний бізнес –  “за можайські гори”?
Так емоційно описав можливі перспективи сільгосптоваровиробників депутат Олександр Коваленко (АПУ): “Мене чи не щодня запитують фермери: чому перед скасуванням спецрежиму оподаткування до нас не приїхали народні депутати України від Полтавщини для пояснень? Ми досі не знаємо, хто голосував за цю зміну. Прибутковий аграрний бізнес давав гроші, формував бюджети. Тепер він зайде “в тінь”.
У ході розгляду депутатських запитів виявилася ще одна проблема: на нерозпайовані землі державних сільськогосподарських підприємств, які вдалося зберегти неймовірними зусиллями трудових колективів та їхніх керівників (на Полтавщині до таких належать, зокрема, державне підприємство “ДГ “Степне”, Дослідне господарство імені Декабристів, ДП імені 9 Січня), зазіхають сторонні орендарі. Віктор Скочко (АПУ) назвав процес “третьою хвилею приватизації”. До порядку денного внесли й проголосували за звернення до влади та Національної академії аграрних наук із цього питання. Також озвучено іншу недолугість чинного законодавства – коли без відома громади невідомі люди отримують документи на землю й починають, наприклад, розорювати сільські сінокоси. Олег Діденко (“Відродження”) навів приклади, коли у людей відбираються навіть городи: хто перший зареєструє документ, того й земля. Микола Жук (“Партія простих людей Сергія Капліна”) підтримав звернення про винесення на розгляд Верховної Ради України восьмого скликання важливих соціально-економічних законопроектів, вимогу озвучили спільну – повернути громаді право розпоряджатися землею на місцях.
Перший заступник голови обласної ради Євгеній Холод (ВО “Батьківщина”) звернув увагу на інше: “Доки ми тут чубимося, як задовольнити пільговиків, підприємства паливно-енергетичного комплексу, які висмоктують наші надра, не заплатили півтора мільярда гривень рентних платежів. У Верховній Раді є гарний законопроект про те, щоб 5 відсотків ренти залишати у місцевих бюджетах, а це – майже ще один бюджет області. Чому нардепи від Полтавщини не “торпедують” цей закон і цю проблему?”
40 відсотків питань – політичні
Звернення до Голови Верховної Ради України В.Гройсмана, Генерального Прокурора України В.Шокіна, заступника Генерального Прокурора України Д.Сакварелідзе, Голови Центральної виборчої комісії М.Охендовського щодо відповідальності народного депутата України Костянтина Жеваго перед вкладниками банку “Фінанси та кредит” обговорювалося за участю депутатів В`ячеслава Мінязєва (“Блок Петра Порошенка “Солідарність”), Дмитра Спатара (“Блок Петра Порошенка “Солідарність”), Євгенія Холода (ВО “Батьківщина”), Віктора Скочка (АПУ), присутніх у залі вкладників надзвичайно емоційно. До мікрофона “підтяглася” група чоловіків у військовій формі, ветеранів із Комсомольська. Зрештою депутати звернення відхилили.
Було розглянуто та підтримано низку ініційованих депутатами та депутатськими фракціями проектів звернень обласної ради до керівників держави, правоохоронних відомств, ряду міністерств, народних депутатів України від Полтавщини.
***
На брифінгу в ОКІА “Новини Полтавщини” за участю очільників обох гілок влади Полтавщини було підбито підсумки напруженої роботи на сесії.
За словами голови обласної ради Олександра Біленького, друга частина сесійної роботи, коли громадськість виконала свої функції і в сесійній залі лишилися винятково депутати та представники ЗМІ, була значно продуктивнішою.
– На жаль, – зауважив Олександр Біленький, – політичні питання зайняли відсотків 40 робочого часу. А якщо, боронь Боже, почнуться якісь виборчі процеси, заполітизуємося на всі 100.
Голова обласної ради наголосив на необхідності потрудитися на економіку області.
Валерій Головко підкреслив, що депутатам слід плідно працювати в постійних комісіях. Саме на цьому майданчику мають проходити основна робота і, головне, пошук компромісів.
Причиною неприйняття регламенту Олександр Біленький назвав ставлення депутатів до роботи в комісіях.
Стосовно пільгових перевезень Валерій Головко пояснив:
– У зв’язку із загостренням конфлікту між пільговиками та перевізниками на час, поки буде внесено зміни до Державного бюджету, ми залучили гроші обласного бюджету. Людина купуватиме квиток, де будуть вказані прізвище пільговика, номер посвідчення й категорія. Із цим квитком потім треба буде звернутися до органу соціального захисту за місцем проживання, і протягом 10–12 днів кошти будуть відшкодовані. Це – наша спільна ініціатива з обласною радою.

Ольга ЩЕГЛОВА
Микола БЕЗНОС (фото)
Анна ЧАПАЛА (фото)
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.