Гарячий обід тепер не для всіх школярів?

Уряд скасував безкоштовне гаряче харчування в школах для учнів 1–4-х класів, залишив його тільки для дітей з малозабезпечених сімей, прийнявши 18 січня відповідну урядову постанову.  Нею внесені зміни до порядку надання послуг із харчування дітей у дошкільних, учнів у загальноосвітніх та професійно-технічних навчальних закладах, операції з надання яких звільняються від обкладення податком на додану вартість.

Органи місцевого самоврядування можуть забезпечувати харчування учнів інших категорій та передбачати на зазначену мету відповідні видатки з місцевих бюджетів.
Кабінетом Міністрів України прийнято низку постанов, що вирішують питання харчування дітей у навчальних закладах, коментують у департаменті інформації та комунікацій із громадськістю секретаріату КМУ. Рішенням Уряду передбачається, що у загальноосвітніх навчальних закладах денної форми навчання за рахунок бюджетних коштів здійснюється харчування дітей-сиріт, позбавлених батьківського піклування, дітей з особливими освітніми потребами, які навчаються в спеціальних та інклюзивних класах, а також учнів 1–4-х класів із сімей, які отримують допомогу відповідно до Закону України “Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям”.
Від плати за харчування дітей у дошкільних закладах звільняються як батьки, у яких сукупний дохід на кожного члена сім’ї не перевищує рівня прожиткового мінімуму, так і батьки, які отримують допомогу за названим законом.
В ПТНЗ за бюджетні кошти годуватимуть учнів-сиріт, позбавлених батьківського піклування та осіб з їх числа, а також дітей-інвалідів і дітей із малозабезпечених сімей.
Місцеві ради Полтавщини намагаються вирішити цю проблему, аби не залишати малечу в школі голодною. Першою це зробила Полтавська районна рада. Маючи на меті соціальний захист дітей, які потребують забезпечення повноцінним харчуванням, та запобігання кишково-шлунковим захворюванням, депутати прийняли рішення організувати харчування за рахунок коштів освітньої субвенції учнів 1–4-х класів та учнів пільгових категорій, які навчаються у загальноосвітніх навчальних закладах району. Годуватимуть маленьких сиріт, дітей, які залишилися без батьківського піклування, з малозабезпечених сімей (відповідно до Закону України “Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям”), дітей-інвалідів, учнів, батьки яких загинули під час виконання службових обов’язків, дітей, які перебувають на обліку в тубдиспансері та потребують додаткового харчування, і дітей учасників бойових дій у зоні проведення антитерористичної операції.
Вартість харчування у поточному році однієї дитини в день у загальноосвітніх навчальних закладах, які перебувають у спільній власності територіальних громад району, за рахунок коштів освітньої субвенції встановлена на рівні від 7 до 12 гривень – залежно від пільгової категорії.
Голова Полтавської районної ради Оксана Гончаренко розповіла, що з районного бюджету виділяються кошти на харчування вихованців дитсадків і дошкільних підрозділів навчально-виховних комплексів: на одну дитину дошкільного віку та дитину, яка має статус постраждалої від наслідків Чорнобильської катастрофи (посвідченням серії “Д” до вступу до школи), – 7 гривень, дитину-інваліда, дитину, батьки якої загинули під час виконання службових обов’язків, дитину диспансерного обліку в тубдиспансері, дитину з малозабезпеченої сім’ї – 8 гривень; дитину учасника бойових дій у зоні АТО та дитину, позбавлену батьківського піклування, – 12 гривень. Районний бюджет фінансуватиме в розмірі 50 відсотків батьківської доплати харчування в дитсадках вихованців із багатодітних сімей.
Раніше за рахунок субвенції з Держбюджету в країні безкоштовно чи з символічною доплатою харчувалися в школах учні початкових класів та учні пільгових категорій інших класів. Тепер це скасовано. І за кошти субвенції можуть харчуватися тільки діти пільгових категорій. Для інших ці кошти використовувати не можна. Дітлахам можуть надати гаряче харчування коштом з місцевих бюджетів за умови, що на це вистачить грошей.
Раніше інформагентства повідомляли, що керівництво Міністерства освіти і науки не бачить проблем у скасуванні харчування у школах і вважає, що годувати безкоштовно треба лише тих дітей, які справді цього потребують.
Тобто дітей харчуватимуть, якщо у них є довідка про пільги або батьки не працюють, пиячать і доходу сім’я не має. Якщо ж родина балансує на межі малозабезпеченості (а таких зараз більшість), батьки нормальні, надриваються на роботі й отримують невелику зарплату, або маму скоротили на роботі, а довідка враховує минулі доходи і дитина на півроку позбавляється обідів, така родина мусить сама виділяти кошти на обіди дітлахам. Тим, хто має кількох школярів, доведеться ще важче, з гіркотою розмірковує наша читачка Ольга Левченко. “Я прогодую своїх дітей, – каже вона, – але ж людям все важче і важче. Де ж тут турбота про громадян?”
Розмір плати за харчування дітей у дитсадках визначають органи місцевого самоврядування. Досі був встановлений відсоток батьківської оплати від загальної суми витрат. Тепер його встановлюватимуть на місцях. Тож, якщо в місцевій казні знайдуться гроші (чи місцева рада буде змушена зняти їх з іншого, не менш важливого напрямку фінансування), тоді виникне можливість компенсувати вартість дитячих обідів. За інших обставин батькам доведеться платити самим.
У 2015 році вартість харчування в дитсадках була переглянута. У департаменті освіти і науки ОДА повідомили, що причини цього – зміна законодавства щодо процентного співвідношення батьківської плати та бюджетних коштів: до 1.01.2015 року в містах бюджет доплачував 50%, батьки – 50%; у сільській місцевості бюджет – 70%, батьки – 30%. Із 1.01.2015 року в містах відповідно – 40% і 60%; у селах, навпаки, – 60% і 40%. З другого півріччя минулого року (в січні нинішнього зберігалися ті ж самі розцінки) вартість харчування дитини в день у дошкільних групах становить 23 гривні (з них батьківська доплата – 14). Мама дошкільника, полтавка Олена, розповіла, що влітку підписували згоду на підвищення доплати. Двоє батьків з групи не погодилися, але платити їм довелося, як усім. Нині батькам роздали анкети, щоб вивчити, чи задоволені вони харчуванням. Батьки стурбовані тим, що таким чином їх готують до чергового здорожчання. Скільки коштуватиме харчування в дитсадках, стане відомо після прийняття Полтавського міського бюджету.

Ганна ЯЛОВЕГІНА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.