У групі ризику – літні люди

Протягом січня на території області серед інших зафіксовано вже 11 випадків розбійних нападів на пенсіонерів, наголосив начальник головного управління Національної поліції в Полтавській області Олег Бех під час прес-конференції. Він повідомив, що зловмисники проникають у помешкання літніх людей, а також на вулиці відбирають сумки, телефони, зривають прикраси, завдають тілесних ушкоджень. “Щодо грабежів удома, то люди похилого віку дуже довірливі й впускають сторонніх людей до своїх помешкань без усіляких пересторог. Незнайомці представлялися працівниками соціальних та комунальних служб або ж просилися до будинку попити води чи погрітися. Також обрізали дроти телебачення чи телефона, створювали шум та гуркіт на подвір’ї, щоб змусити людину вийти з дому. А потім примушували стареньких віддати все, що є. Такі напади характеризуються жорстокістю та цинізмом – літніх людей б’ють, зв’язують… Злочинці забирають гроші, коштовності, раритетні речі”, – повідомив Олег Бех.
Майже 80 відсотків злочинців, які скоювали злочини, були вже раніше судимі. Також на подібні зазіхання зважуються наркозалежні та алкоголіки. “Чимало викрадених речей ми знаходимо у незаконних місцях продажу спиртного та наркотиків, ще частину – в ломбардах,” – зазначив Олег Бех.
Щоб зарадити ситуації та убезпечити людей, особливо в сільській місцевості, від жорстоких нападів, уже на 30 відсотків збільшили кількість патрульних та дільничних пунктів поліції. Відтепер, окрім працівників соціальних служб, людей похилого віку відвідуватимуть правоохоронці. Водночас поліція спільно з керівництвом області та районів планують створити для дільничних Будинки шерифа. У таких будинках правоохоронці, які закріплені за певним населеним пунктом, будуть жити й одночасно працювати. Приміщення для облаштування Будинку шерифа виділятимуть органи місцевого самоврядування, а забезпечення дільничного усією необхідною для оперативного реагування оргтехнікою головне управління Національної поліції області бере на себе. Олег Бех зазначив, що у Кременчуцькому і Миргородському районах уже готові надати приміщення для облаштування Будинків шерифа. Також у всіх сільських радах, а там де їх немає, то в магазинах, на АЗС, будуть встановлені “тривожні кнопки” для оперативного виклику правоохоронців. Водночас начальник управління Національної поліції області звертається до громадян із закликом не залишатися байдужими до ситуації, що склалася, більше спілкуватися зі своїми родичами, які проживають самотньо, інформувати поліцію про появу в населених пунктах незнайомих людей. Як приклад він навів випадок, коли правоохоронці з допомогою родича потерпілої жінки, на яку був скоєний розбійний напад, по гарячих слідах затримали “гастролера”. З’ясувалося, що він на Полтавщині причетний до щонайменше семи пограбувань, встановлено особи його спільників. “Сподіваюся, що спільними зусиллями ми зможемо максимально вберегти людей поважного віку від злочинних посягань”, – підсумував Олег Бех.

Олена ІГНАТЕНКО
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.