Ефективність використання бюджетних коштів

Представники обласного осередку громадської організації “Антикорупційний рух Валентина Наливайченка” провели моніторинг бюджетних запитів облдержадміністрації на 2016 рік. У ході прес-конференції вони оприлюднили підсумки дослідження на прикладі капітальних видатків для управління культури облдержадміністрації.
“Ми детально вивчили Перелік капітальних видатків для управління культури, – зазначив заступник голови обласного осередку ГО “Антикорупційний рух Валентина Наливайченка” Євгеній Мартосенко, – і вважаємо, що більше половини бюджету капітальних витрат, який загалом складає майже 7,5 мільйона гривень, є економічно необгрунтованим, і бюджетні кошти можуть бути використані неефективно”.
Приміром, експерти громадської організації звернули увагу на доцільність у 2016 році капітально ремонтувати господарчий двір обласного театру ім. М.В. Гоголя за 800 тисяч гривень, капітально ремонтувати ганок обласної універсальної бібліотеки ім. І.П. Котляревського за 1,4 мільйона гривень, виготовляти проектно-кошторисну документацію на утеплення фасаду обласної бібліотеки для юнацтва ім. О. Гончара за 100 тисяч гривень, якщо для таких робіт, запевняють активісти, згадана документація не потрібна взагалі, придбавати дизельно-генераторну установку за 720 тисяч гривень для обласного краєзнавчого музею імені В. Кричевського, адже потужність такої вартісної установки становить 150–200 кВт, а вона для потреб музею невиправдано завелика. Були наведені й інші приклади можливого неефективного або нецільового використання бюджетних коштів.
Активіст Іван Минак додав, що представники громадської організації підготували та передали висновки свого моніторингу голові облдержадміністрації, голові обласної ради та депутатам профільної комісії обласної ради і запропонували вилучити низку проблемних пунктів із переліку витратних статей капітальних видатків. І тепер очікують реакції чиновників.
У ході прес-конференції громадські активісти наголосили, що суспільство також має право вирішувати, як використовувати бюджетні кошти. Тож для активних громадян в обласному осередку ГО “Антикорупційний рух Валентина Наливайченка” організують низку безкоштовних семінарів та тренінгів про права людини.

Ілона БОГАЧ
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.