Євгеній ХОЛОД: “Про децентралізацію фінансових ресурсів говорити не доводиться”

Напередодні третьої сесії обласної ради сьомого скликання перший заступник голови обласної ради Євгеній Холод у ході прес-конференції оцінив перспективи, а надто тривоги, пов’язані з виконанням обласного бюджету на 2016 рік.
Як зазначив Євгеній Холод, на черговій сесії обласний бюджет планується привести у відповідність до Закону України “Про Державний бюджет України на 2016 рік”. Таким чином ряд показників обласного бюджету будуть відкориговані. Порівняно з раніше затвердженими показниками доходи обласного бюджету повинні збільшитися на 760 мільйонів гривень і становитимуть
5,277 мільярда гривень. “Але коли починаєш його детально вивчати і аналізувати, то про добру тенденцію децентралізації влади і про те, як місцеві органи отримують на 40 відсотків більше коштів, говорити не доводиться. Це все – неправда. Бо, наприклад, ні обласний, ні місцеві бюджети тепер не отримають 260 мільйонів гривень субвенції з Державного бюджету на утримання системи профтехосвіти. Ці видатки перенесені на бюджети міст обласного підпорядкування – Полтава, Кременчук, Комсомольськ, Лубни, Миргород. Але вони навряд чи зможуть їх забезпечити. Скажімо, Кременчуку потрібно 51 мільйон гривень. Де їх брати? – питання без відповіді”, – зазначив Євгеній Холод.
Полтаві на утримання профтехучилищ необхідно ще більше – близько 70 мільйонів гривень. У цьогорічному бюджеті області закладені лише 70 мільйонів гривень на фінансування ПТУ, які знаходяться у райцентрах та сільській місцевості.
Те ж стосується і відшкодувань на транспортне перевезення пільгових категорій населення, що також передано на відповідальність місцевих бюджетів. А це загалом для області 59 мільйонів гривень, і їх брати нізвідки.
Замало коштів, на думку Євгенія Холода, заплановано й на утримання доріг. “Із обласного бюджету на утримання абсолютно всіх доріг Полтавської області виділено аж один мільйон гривень. Тож як за ці гроші ми будемо чистити дороги, як будемо їх ремонтувати? Отже, поки що ми не бачимо децентралізації фінансових ресурсів, що дозволило б нашій області розвиватися, бюджет 2016 року буде складним, доведеться згорнути низку обласних програм”, – переконаний Євгеній Холод.
Окремо перший заступник голови обласної ради зупинився на питаннях, пов’язаних із виробничою діяльністю на теренах області підприємств нафтогазового комплексу. Він повідомив, що на сьогодні усі рентні платежі за користування надрами надходять до Державного бюджету. А громади не мають ніякої компенсації за забруднене довкілля, зруйновану інфраструктуру. На Полтавщині 11 компаній здійснюють видобуток вуглеводнів. За 2015 рік до Державного бюджету надійшло 4,414 мільярда гривень, водночас частина таких підприємств має значну заборгованість зі сплати податку за користування надрами, що загалом становить 966 мільйонів гривень. Найбільші серед боржників – ПАТ “Укрнафта” (понад 700 мільйонів гривень) та ТОВ “Цефей” (майже 200 мільйонів гривень). “Між іншим, деякі підприємства приватної форми власності, наприклад, ТОВ “Цефей”, здійснюють так звану “спільну діяльність” з державними підприємствами, що отримали спеціальні дозволи на користування надрами. Вони отримують від державних підприємств площі для видобутку корисних копалин, ведуть самостійну виробничу та фінансово-господарську діяльність, маючи мінімальні зобов’язання перед державним підприємством та зазвичай значну заборгованість зі сплати податків за користування надрами”, – наголосив Євгеній Холод. Депутати обласної ради мають намір проаналізувати діяльність видобувних підприємств, які мають борги перед державою, і в разі необхідності порушити питання перед Державною службою геології та надр України щодо припинення дії дозволів для них. Водночас, за словами Євгенія Холода, керівництво обласної ради вирішило призупинити і не виносити на сесію розгляд питань про погодження отримання без проведення аукціону спеціальних дозволів підприємствам на геологічне вивчення, розробку та видобуток вуглеводнів, внесений до обласної ради облдержадміністрацією. Хоча може статися так, наголосив посадовець, що навіть цього важеля впливу обласну раду позбавлять: “зелене світло” підприємства отримуватимуть не в регіонах, а в столиці.

Олена ІГНАТЕНКО
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.