Міцний фундамент економічної безпеки України

Підсумки роботи агропромислового комплексу країни підбито на Всеукраїнській селекторній нараді, яку провела заступник міністра аграрної політики та продовольства України Владислава Рутицька.

Зазначалося, що рік, який минає, був складним, аграрний сектор зіткнувся з багатьма викликами. І все ж АПК залишився рушієм економіки всієї країни, адже 37 відсотків загального експорту вітчизняної продукції – це сільськогосподарська продукція. За підсумками 11 місяців, індекс валового виробництва сільгосппродукції до відповідного періоду минулого року склав понад 95 відсотків (на Полтавщині – 106,2 відсотка). АПК повністю вдалося забезпечити продовольчу безпеку країни, втримати свої світові позиції з експорту зерна й закласти базу для забезпечення якісних показників на 2016 рік.
У цьому році в Україні загалом намолочено 61 мільйон тонн зерна, експортовано 20 мільйонів тонн, що на 18 відсотків (на 3 мільйони тонн) більше минулорічного показника. Всього у 2015–2016 маркетинговому році з України може бути експортовано понад 36 мільйонів тонн збіжжя. Озимий клин складає 7,1 мільйона гектарів, це 89 відсотків до минулорічних показників. Листопадові дощі поліпшили ситуацію, сходи отримано на 6,1 мільйона гектарів. У доброму й задовільному станах озимі посіви на площі 4,1 мільйона гектарів.
Відкрито 9 нових ринків для реалізації продукції тваринництва. Загалом у галузі спостерігається зниження чисельності ВРХ та корів, але продуктивність стада зростає.
Найвищий рівень зростання валового виробництва в АПК у Запорізькій області – понад 8 відсотків, Херсонській – 6,6 відсотка, Полтавській – понад 6 відсотків. Найвище валове виробництво зернових культур у Полтавській області – 5,2 мільйона тонн, Харківській – 4,5 мільйона, Дніпропетровській – 4 мільйони. Інвестиції в галузь загалом склали понад 17 мільярдів гривень.
* * *
Рік був складним і для полтавських аграріїв, але дотримання відповідних агротехнологій, оптимальної структури посівних площ, де перевага надається пізнім культурам, – усе це дало можливість зібрати високий урожай, зазначив директор департаменту агропромислового розвитку ОДА Сергій Фролов. Із 5,2 мільйона намолочених тонн цьогорічного зерна 3,5 мільйона – кукурудза. Також маємо майже півмільйона тонн сої, а її врожайність найвища за всі роки вирощування цієї культури на Полтавщині, маємо й близько 900 тисяч тонн соняшнику. Вал цукрових буряків дещо менший попереднього року, але це пов’язано зі зменшенням площ під ним, водночас урожайність вища, і на сьогодні вже вироблено більше 200 тисяч тонн цукру. Із 270 тисяч гектарів озимих культур сходи отримано на 66 відсотках площ. Поголів’я ВРХ в області зменшилося на 9 тисяч голів, корів – на 4 тисячі. Водночас Полтавщина в цьому році може досягти 6-тисячного рівня надоїв на фуражну корову.

Людмила ДАЦЕНКО
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.