Щедра нива “Полтавазернопродукту”

Великою дружною родиною у Глобинському будинку культури працівники ТОВ ІПК “Полтавазернопродукт” агропромхолдингу “Астарта-Київ” відзначили свято врожаю, підбили підсумки роботи товариства за рік, що минає.
– В деякім аграрнім царстві, у аграрнім господарстві, де і ферми, і поля, Глобинська й Семенівська земля, де врожаї з року в рік високі, де лиш люди вперед роблять кроки, жив-був цар Зернопродукт. Познайомтеся з ним тут. І була в нього цариця – гарна, славна молодиця. Звали всі її Астарта. Познайомитись вам варто. Вони жили – не тужили, дев’ять доньок вже зростили. Два синочки теж в них є. Люблять царство всі своє. І немає більше дива, як родюча їхня нива, – розпочали урочистості театралізованим дійством учні Глобинської школи № 5. – Буде гарне свято. Аплодуйте всі багато! – закликали присутніх казкові персонажі.
– Ми зібралися підбити підсумки напруженого, сповненого клопотами хліборобського року, вшанувати тих, хто, працюючи на землі вдень і вночі, дбає, щоб нива була вчасно засіяна, урожай доглянутий, зібраний і збережений, хто розумом і руками, душею і серцем щодня робить усе можливе, щоб на нашому столі були хліб і до хліба. За доброю селянською традицією підсумок хліборобського року – це всенародне свято. Оцінюючи роботу нашого підприємства, яке обробляє близько 30 тисяч гектарів землі, слід відзначити, що у 2015 році, як і завжди, труднощів вистачало, але, долаючи примхи погоди, відчуваючи на собі всю складність економічної й політичної ситуації в Україні, наші працівники своєю ефективною і злагодженою роботою, підтримкою один одного, вправною координацією виробничого процесу зуміли виконати весь комплекс польових робіт і досягти добрих результатів. Нинішнього року всі керівники, трудівники і фахівці господарств доклали чимало зусиль, щоб закріпити позитивні тенденції розвитку сільськогосподарського виробництва компанії, – наголосив генеральний директор ТОВ ІПК “Полтавазернопродукт” Юрій Мацак.
Розповідаючи про підсумки роботи товариства, він проінформував, що минулорічної осені на полях господарства посіяли понад 5,5 тисячі гектарів озимої пшениці. Вона добре перезимувала й дала врожай 58,3 центнера з гектара. Найкраще вродила у виробничих підрозділах АФ “Пустовійтове”, АФ “Мрія”, АФ “Троїцька”, АФ “Лан-2007”. Кукурудзу вирощували на полях площею понад
4 тисячі гектарів. Середня врожайність – 91,3 центнера з гектара. Найвищі показники отримали виробничі підрозділи АФ “Пустовійтове” – 101 ц/г та АФ “Степове” – 98 ц/га.
Сою посіяли на площі понад 7 тисяч гектарів. Отримали валовий збір близько 20 тисяч тонн. Середня врожайність культури – 30,2 центнера з гектара. Найвища врожайність у ВП АФ “Мрія” – 31,4 ц/га, АФ “Степове” – 29,4 ц/га. Соняшник вродив по 30,2 центнера з гектара. Найкращі показники у АФ “Мрія” – 33,2 ц/га, АФ “Лан-2007” – 31,8 ц/га та АФ “Гриньки” – 31,3 ц/га.
Цукровий буряк – головна профілююча культура ТОВ ІПК “Полтавазернопродукт”. Цьогоріч солодкі корені вирощували на площі близько 6 тисяч гектарів. Очікують отримати валовий збір – 329 тисяч тонн. Середня врожайність культури у товаристві – 540 центнерів із гектара. Найвища – у ВП АФ “Гриньки” – 768 ц/га, АФ “Лан-2007” – 604 ц/га.
– 2015 рік – ювілейний для Глобинського цукрового заводу, який є виробничим підрозділом нашого товариства. Минуло десятиріччя відтоді, як знекровлене, пошматоване підприємство з виробничою потужністю 240 тонн буряку за добу, на якому всі, зокрема районна влада, місцеві жителі, поставили хрест, отримало нове дихання – потужний енергетичний імпульс – завдяки ветеранам праці й колишнім працівникам-патріотам заводу. За 10 літ трудовий колектив підприємства відновив кадровий та економічний потенціали, збільшив добову переробку до 6 тисяч тонн і став одним із кращих заводів не тільки агропромхолдингу “Астарта-Київ”, а й України, – зазначив Юрій Мацак.
DSC05653Він наголосив на важливості галузі тваринництва, зробивши акцент на тому, що “Астарта-Київ” є найбільшим виробником у державі не лише цукру, а й молока. У господарстві найкращі показники по валовому надою на одну фуражну корову отримали у ВП АФ “Троїцька” – 6122 кілограми й АФ “Степове” – 6090 кілограмів.
– Ми добре розуміємо, що успіх в агробізнесі безпосередньо залежить від розвитку й добробуту територіальних громад. Тому наші соціальні інвестиції направлені на життєво чутливі для кожного населеного пункту сфери. Тож цьогоріч на освіту ми виділили 430 тисяч гривень, на медицину – 47 тисяч, культуру – 166 тисяч, спорт – 68 тисяч, благоустрій територій – 278 тисяч. Всього – більше 1,5 мільйона гривень. Наші виробничі підрозділи мають успішні приклади соціального партнерства, скеровані на підтримку й розвиток інфраструктури території господарювання. Ми зацікавлені в тому, щоб село жило й розвивалося, – підкреслив Юрій Мацак. – Та ніхто не обирає час, у якому доводиться жити. Більше того, думаю, кожному поколінню випадає власне випробування. Протягом року наше підприємство допомагало працівникам – учасникам АТО й Українській армії. Спрямували понад 700 тисяч гривень. За цей час у зоні проведення антитерористичної операції служили 25 наших працівників. Для них у повному обсязі
за кошти “Полтавазернопродукту” придбано спецодяг й обмундирування. Також ми виділяли допомогу і сім’ям військовослужбовців. Крім того, більше як на 200 тисяч гривень відремонтували техніку. На суму 150 тисяч гривень було придбано кисневі концентратори, які передали в головний військовий клінічний госпіталь міста Києва. Та багато іншого.
Хвилиною мовчання присутні вшанували пам’ять працівника агрофірми “Пустовійтове” Сергія Вихристюка, який загинув 3 вересня 2014 року в районі села Перемога Старобільського району Луганської області під час артобстрілу.
Юрій Мацак розповів, що понад п’ять років у товаристві функціонують добровільна неприбуткова громадська організація і первинна професійна спілка працівників товариства. Відповідно до діючого колективного договору адміністрація та профспілковий комітет проводять цілеспрямовану роботу зі зміцнення здоров’я працівників, членів їхніх сімей, із організації відпочинку й санаторно-курортного лікування.
– Нинішні наші здобутки – підсумки роботи попередніх років, упродовж яких ми крок за кроком наближались до таких результатів. Давно відомо, що земля віддячує щедрим урожаєм лише тим господарям, які йдуть у ногу з часом. Новітні технології, насіння, добрива, техніка – далеко не повний перелік складових, що впливають на кінцевий результат, а головне наше надбання – це люди, – підсумував Юрій Мацак. – Наше свято увінчує хліборобський рік, бо в усі часи, як ведеться з діда-прадіда, напружена хліборобська праця була й залишається визначальною складовою розвитку держави, запорукою її процвітання. Наші досягнення – результат умілого господарювання керівників виробничих підрозділів, фахівців, усіх людей, які працюють на полях, фермах, які душею і серцем вболівають за свою працю. Щиро вітаю всіх зі святом. Зичу міцного здоров’я, щастя, благоденства, миру, добра, достатку й сімейного затишку. Успіхів у почесній і вкрай потрібній праці. Хай щедрою до вас буде рідна земля, високою і світлою – зоря хліборобської долі.
Юрій Мацак вручив кращим працівникам господарства грамоти Міністерства аграрної політики та продовольства України, агропромхолдингу “Астарта-Київ”, ТОВ ІПК “Полтавазернопродукт”, грошові премії. Кожен із 11 виробничих підрозділів товариства отримав святковий іменний виплеканий працею великого згуртованого колективу коровай із назвою агрофірми.
Почесними гостями свята врожаю були голова Глобинської районної ради Володимир Сьомін, меценат, організатор культурно-мистецьких заходів Віталій Рябчун, міський голова Глобиного Станіслав Джусь, перший заступник голови Семенівської райдержадміністрації Микола Недюха, начальник управління агропромислового розвитку Семенівської РДА Олександр Єзерський, голова ФГ “Агросвіт-СВ” Валерій Ведмідь, голова районної організації профспілки працівників АПК Глобинського району Світлана Прикіпєлова, директор регіонального каналу “Інтер” Сергій Романенко, представники газет “Зоря Полтавщини”, “Село полтавське” та “Полтавська думка”.
Особливі вітання на святі звучали на адресу директорів виробничих підрозділів – директора ВП АФ
“Ім. Шевченка” Василя Даценка, директора ВП АФ “Троїцька” Миколи Мироненка, директора ВП АФ “Степове” Олександра Яроцького, директора ВП АФ “Лан-2007” Валентина Хвостенка, директора ВП АФ “Пустовійтове” Олександра Лесина, директора ВП АФ “Семенівська” Петра Сліпаченка, директора ВП АФ “Гриньки” Володимира Миговича, в.о. директора ВП АФ “Бугаївка” Віталія Черепа, заступника директора ВП АФ “Мрія” Віктора Отроди, директора ВП “Глобине” Миколи Романенка й технічного директора ВП “Глобинський цукровий завод” Олега Гури.
Учасникам і гостям свята подарували яскравий і незабутній концерт новостворений глобинський хореографічний колектив “Зорецвіт”, зразковий ансамбль естрадно-спортивного танцю “Каприз” кременчуцького Палацу культури “Нафтохімік”, співачка Натаніка, фіналіст першого сезону телепроекту “Україна має талант”, учасник проекту “Вечірній Київ”, студії “Квартал 95” Валерій Юрченко, переможці 5-го та 7-го сезонів шоу “Україна має талант” гурт “Лісапетний батальйон” і співак Саїд Джурді. Артистам та організатору заходу Віталію Рябчуну на знак подяки вручили короваї, а юним талантам – солодощі. Коровай і квіти від генерального директора отримала і незмінна ведуча, сценарист таких свят, заступник генерального директора із соціальних питань Ірина Коваленко.
***
Дбаючи про врожай 2016 року, працівники виробничих підрозділів товариства засіяли понад 6,5 тисячі гектарів озимого зернового клину, який нині перебуває у хорошому стані. На фінішну пряму виходить цукровий завод. На фермах постійно триває наполеглива робота. Набирає обертів підготовка до наступного хліборобського року. Над спільною справою трудяться близько двох тисяч фахівців, які згуртовані працею та єдиною метою у великий колектив, міцну родину – ТОВ ІПК “Полтавазернопродукт”.

Анна ВАСЕЦЬКА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.