Храм на честь Покровительки землі Полтавської

У  селі Горбанівка, що неподалік Полтави, освятили храм на честь Горбанівської ікони Божої Матері. Святий образ, за одним із переказів, знайшли саме в цьому населеному пункті. Чин освячення і першу Божественну Літургію у новому храмі звершив митрополит Полтавський і Миргородський УПЦ Филип.
– Наша держава переживає непрості часи, але Українська православна церква завжди була, є і буде зі своїм українським народом. Віримо, що найближчим часом в Україні все буде добре. Свідченням нашої надії та молитви є будівництво й відкриття храму в Горбанівці, де у ХVІІІ столітті була знайдена чудотворна Горбанівська ікона Божої Матері, Покровительки землі Полтавської. Ми приходимо сюди, до джерела, щоб набрати з нього води й піднести молитву до Господа. Нині на цьому місці постав храм, куди люди можуть прийти й помолитися. У подальшому плануємо створити тут скит Хрестовоздвиженського жіночого монастиря, адже сестри храму тривалий час опікуються джерелом. Це місце віддалене від центру Полтави, тихе, спокійне, буде дуже гарним для життя монахів, – розповів владика Филип.
– Питання про будівництво храму давно порушувалося громадою міста, Полтавською єпархією. У 2008 році на прохання численної громади правлячий архієрей звернувся до керівництва області щодо виділення площі для зведення храму. В 2009-му ділянку затвердили, проте деякий час стояло питання: а хто ж будуватиме? Церква ж – некомерційна структура, усі справи роблять громада та благодійники. Кілька років тому до нас звернувся чоловік, виявив бажання збудувати храм. Це – приватний підприємець Олексій Хоценко, благодійник церкви, вірянин, – розповів секретар Полтавської єпархії УПЦ протоієрей Михаїл Волощук. – Зруб храму зробили в Івано-Франківській області. Іконостас виготовили на Львівщині. Над зведенням церкви працювали місцеві будівельники і мешканці ближніх сіл. Чимало люду долучилося до справи. Будівництво тривало упродовж поточного року…
Горбанівська ікона Божої Матері є надзвичайно шанованою. Святиня зберігається в Свято-Макаріївському кафедральному соборі Полтави. У новозбудованій церкві перебуває список чудотворного святого образа, до якого можна приложитись і помолитись до Пресвятої Богородиці.
– Запрошую всіх полтавців приїхати й відвідати храм у Горбанівці. Ви відчуєте теплоту в своєму серці й особливу присутність Господню. Хай Бог допомагає нам і всій Україні, – звернувся до краян митрополит Полтавський і Миргородський Филип.

Анна ВАСЕЦЬКА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.