В обласному центрі може з’явитися вулиця Героїв Чорнобиля

Таку пропозицію внесли представники громадських організацій чорнобильців на зустрічі з керівництвом області з нагоди Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Голова Полтавського обласного громадського об’єднання “Союз Чорнобиль” Віктор Шкурпела зазначив, що на ліквідацію лиха планетарного масштабу було відправлено 17 тисяч мешканців Полтавщини. Зараз вони майже всі пенсійного віку, мають хвороби, багато хто – інвалідність. Чимало, на жаль, відійшли у Вічність. Напередодні 30-ї роковини  трагедії, що виповниться в 2016-му, чорнобильці хотіли б відчувати, що влада й депутати турбуються про них, наголосив Віктор Шкурпела.
Чорнобильці підготували та передали представникам влади свої пропозиції. Зокрема це увічнення пам’яті ліквідаторів аварії на ЧАЕС через найменування вулиць, провулків і площ у населених пунктах (пізніше прозвучала пропозиція про перейменування вулиці Фрунзе у Полтаві, де розташований тематичний пам’ятник, на вулицю Героїв Чорнобиля); реконструкція пам’ятника біля центрального корпусу Української медичної стоматологічної академії, запалення Вічного вогню і проведення хресного ходу; видання книги пам’яті Полтавської області “Чорнобиль-30”, виплата матеріальної допомоги родинам ліквідаторів, які відійшли за вічну межу; створення при облраді благодійного фонду для допомоги в проведенні вартісних операцій інвалідам Чорнобиля та інвалідам АТО; оформлення тематичних експозицій і виставок; закладення у місцевих бюджетах коштів на фінансування заходів до 30-ї річниці аварії на ЧАЕС; оновлення медичного обладнання для відділення, де лікуються чорнобильці, в обласній лікарні відновного лікування тощо.
Голова ГО “Чорнобильці Лубенщини” Василь Піцура зазначив: необхідно, щоб нова медапаратура надійшла і в Лубенський госпіталь. Саме там лікуються ліквідатори, яких у місті й районі багато, адже більшість мобілізованих на ліквідацію катастрофи з Полтавщини пройшли через тамтешню дивізію, яка згодом була розформована, а військовослужбовці й ветерани залишилися в Лубнах. Через це виникають проблеми і з пільговим перевезенням у пасажирському автотранспорті: як правило, в автобусах і маршрутках для пільговиків є 1–2 місця, яких не вистачає. Актуальним є й питання санаторно-курортного оздоровлення. Чорнобильцям краще, якби їх не “заганяли” в конкретні заклади, куди часом далеко добиратися і де не завжди є належні умови, а видавали адресно гроші для лікування. Керівник Гадяцького районного об’єднання “Союз Чорнобиль” Віталій Биченко додав і пропозицію визначитись з нагородженням пам’ятними ювілейними медалями, залучивши спонсорів, районні бюджети, й закупити нагороди в такій кількості, щоб жодний ліквідатор не залишився без відзнаки.
Зустріч стала приводом для відвертої розмови про наболіле. Ліквідаторів привітав архієпископ Полтавський і Кременчуцький УПЦ КП Федір, вручив групі присутніх почесні відзнаки. Голова обласної ради Олександр Біленький, заступник голови облдержадміністрації Роман Товстий подякували ліквідаторам за їхній подвиг у приборканні найстрашнішої техногенної катастрофи, вручили Почесні грамоти обласної ради та ОДА. Вони відповіли на запитання присутніх.
Керівники профільних структур також поспілкувалися з присутніми. Так, директор департаменту праці й соціального захисту населення ОДА Людмила Корнієнко наголосила на тісному контакті й постійному результативному діалозі з організаціями чорнобильців. Це дає змогу швидко вирішувати питання, які виникають. 756 чорнобильців з Полтавщини оздоровлені в санаторіях області, більше тисячі вдів ліквідаторів одержали разову допомогу в 500 гривень, і є пропозиція збільшити цю суму до 700 гривень. Перший заступник начальника головного управління Пенсійного фонду України в області Володимир Носенко зазначив, що на пенсії чорнобильцям щомісяця спрямовується 25 мільйонів гривень. Нині ПФУ підтримує пропозиції організацій чорнобильців стосовно підвищення пенсій, вони подані на розгляд Мінсоцполітики.

Ганна ЯЛОВЕГІНА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.