Розглянуто організаційні питання

Відбулося четверте пленарне засідання 1-ї сесії обласної ради сьомого скликання, яке провів голова обласної ради Олександр Біленький (“Блок Петра Порошенка “Солідарність”). У засіданні взяли участь голова облдержадміністрації Валерій Головко, голова обласної виборчої комісії Людмила Сердюк. На сесію прибули 72 депутати з 84.

Головуючий запропонував скласти присягу депутата обласної ради, скріпивши текст документа особистим підписом. Із трибуни текст присяги зачитав найдосвідченіший депутат – депутат п’яти скликань облради, Герой України, керівник СВК “Батьківщина” Котелевського району Олександр Коросташов (АПУ).
Голова обласної ради, голова ОДА вручили нагороди лауреатам заснованої обласною радою премії імені Сидора Ковпака. Відзнаки були також вручені переможцям щорічного конкурсу студентських наукових робіт “Від студентського самоврядування – до самоврядування громад”.
Під час формування порядку денного було внесене питання щодо звернення до Президента України і центральних органів влади стосовно оподаткування аграріїв, ініційоване фракцією Аграрної партії України. Валерій Прядко (“Партія простих людей Сергія Капліна”) запропонував внести на розгляд проект звернення щодо висловлення недовіри і відставки Прем’єр-міністра Арсенія Яценюка. Головуючий зазначив, що зміни до порядку денного вносяться у письмовому вигляді найпізніше напередодні пленарного засідання. Анатолій Ханко (“ВО “Свобода”) підтримав звернення про критику уряду.
Руслан Богдан (“ВО “Батьківщина”) зазначив, що також не згодний з діями уряду, але хоче пояснити, чому фракція проголосувала за кандидатуру від “Блоку Петра Порошенка “Солідарність” на посаду голови облради: логічно обрати керівника з тієї партії, яка виборола найчисельніше представництво, і припинити протистояння у сесійній залі. У відведений відповідно до регламенту для виступів представників громадськості час громадські активісти оприлюднили свої звернення та застереження.
Голова обласної ради Олександр Біленький запропонував кандидатуру Анатолія Ханка (ВО “Свобода”) на посаду заступника голови облради. Запропоновану кандидатуру підтримали 50 депутатів.
Депутати затвердили Положення про постійні комісії обласної ради, без обговорення підтримали пропонований проект рішення про утворення та обрання голів і членів постійних комісій обласної ради.
У “Різному” Олександр Алексюк (“Опозиційний блок”) розповів про проблеми сталеливарного заводу в Кременчуці, який нині майже не працює, на вулиці залишилися молоді працівники, яких приймали на підприємство у період економічного підйому. Олександр Сиченко (“Радикальна партія Олега Ляшка”) висловив зауваження щодо обрання голів і членів постійних депутатських комісій. Його підтримав Владислав Мостовенко (“Радикальна партія Олега Ляшка”); Петро Ворона (“Блок Петра Порошенка “Солідарність”) порушив ряд політичних питань та проблем щодо регламенту. В “Різному” також виступили партійні та громадські активісти, які порушили актуальні суспільно-політичні, соціально-економічні питання.

Лауреати обласної премії імені Сидора Ковпака, переможці конкурсу “Від студентського самоврядування – до самоврядування громад”.

Лауреати обласної премії імені Сидора Ковпака, переможці конкурсу “Від студентського самоврядування – до самоврядування громад”.

Підбиваючи підсумки першої сесії, голова обласної ради Олександр Біленький наголосив, що сесія була непроста, але вдалося уникнути конфронтації, яка була в деяких інших областях. Подякував за це всім керівникам фракцій і депутатам. “Найважливішим результатом першої сесії стала перемога здорового глузду. Екзамен на єдність на цьому етапі ми витримали, – зазначив він. – Та це – лише початок, попереду – великий обсяг роботи, у перспективі – реформа місцевого самоврядування. Пошуки і досягнення балансу – справа складна, але це треба зробити. Тільки так закладемо фундамент для побудови нової Полтавщини. Особливу увагу варто приділити бюджетному процесу, інвестиційній політиці, промисловості та АПК, створенню єдиного інвестиційного вікна, запровадженню новітніх технологій, спрощенню доступу людей до інформації, забезпеченню прозорих тендерів. Нова проблема, яку ми маємо вирішити, – це допомога воїнам АТО. Ми повинні захистити тих, хто захищає нас. Для вирішення усіх проблем і завдань необхідна конструктивна взаємодія обласної ради, обласної державної адміністрації, місцевих рад, народних депутатів України від Полтавщини, а також інститутів громадянського суспільства. Хочу підкреслити, що для реформ у нас мало часу. Його зовсім немає на політичну тяганину, ситуація в країні надскладна. Є великі питання довіри суспільства до влади. Саме тому ми повинні виконувати свою роботу чесно, ефективно, прозоро. Ця робота не терпить кулуарщини, інтриганства, превалювання особистих та корпоративних інтересів. Нашими пріоритетами мають бути Україна, Полтавщина, людина, а принципами – законність, прозорість та здоровий глузд”.
Перша сесія обласної ради сьомого скликання свою роботу завершила.
***
Головами постійних комісій обласної ради сьомого скликання обрано: Інну Леонідівну Авраменко (“Українське об’єднання патріотів – “УКРОП”) – з питань регламенту, депутатської діяльності, інформаційної сфери, зв’язків з громадськістю та дотримання прав учасників АТО; Миколу Митрофановича Бондаря (“Відродження”) – з питань бюджету та управління майном; Сергія Чолоєвича Мамояна (“Партія простих людей Сергія Капліна”) – з питань паливно-енергетичного комплексу та використання надр; Ігоря Григоровича Горжія (ВО “Батьківщина”) – з питань екології та раціонального природокористування; Ігоря Володимировича Сірика (ВО “Батьківщина”) – з питань житлово-комунального господарства, енергозбереження, будівництва, транспорту та зв’язку; Валерія Ілліча Капленка (“Блок Петра Порошенка “Солідарність”) – з питань аграрної політики та земельних відносин; Геннадія Борисовича Коваленка (“Блок Петра Порошенка “Солідарність”) – з питань забезпечення правоохоронної діяльності, боротьби з корупцією, забезпечення прав і потреб військових та учасників бойових дій; Людмилу Миколаївну Овчаренко (“Відродження”) – з питань охорони здоров’я та соціального захисту населення; Сергія Миколайовича Шевчука (ВО “Свобода”) – з питань освіти, науки, культури; Олександра Леонідовича Алексюка (“Опозиційний блок”) – з питань молодіжної політики, спорту та туризму.

Віктор КІКОТЬ
Ганна ЯЛОВЕГІНА
Анна ЧАПАЛА (фото)
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.