“А якщо не будуть брати – відключимо газ!”

Фраза з відомої комедії кінорежисера з полтавським корінням Леоніда Гайдая “Діамантова рука” певною мірою може стосуватися нинішньої ситуації з газовими лічильниками, які наполегливо пропонують громадянам. Хочеш – не хочеш, а ставити їх змушують…
“Мешкаю на вулиці Фрунзе у Полтаві в “хрущовці” з газовою колонкою, – розповідає полтавка Олена. – У дворі тільки й чути розмов – якщо до кінця року не поставити лічильник, то будуть штрафувати, а то й зовсім газ відріжуть. І буцімто, якщо не встановити прилад обліку за держпрограмою безкоштовно, з нового року за це треба буде платити. Якби чітко пояснили – що це за програма, чи є черга і що буде тому, хто не поставить? І ще – чи потрібно ставити лічильники у квартирах, де є тільки газова плита?”
“Згідно з вимогами законодавства України з 1 січня 2016 року газопостачання для домогосподарств, що користуються газом для підігріву води, має здійснюватись лише за умови наявності лічильників, – повідомляє прес-служба НАК “Нафтогаз України” на офіційному сайті компанії. – Станом на 1 листопада лічильники було встановлено в 75% домогосподарств цієї категорії; 280 тисяч домогосподарств, де користуються газом для підігріву води, ще не мають лічильника”.
В країні газифіковано понад 13 мільйонів квартир і приватних будинків. Із них лічильниками газу облаштовано близько 9,4 мільйона домогосподарств, або 72% споживачів (на початку року – 70,6%). У Полтавській області, інформує “Нафтогаз України”, газифіковано 602,5 тисячі домогосподарств, оснащено лічильниками – 457 тисяч, або 75,9%.
ПАТ “Полтавагаз” повідомляє: згідно із Законом України від 16 червня 2011 року “Про забезпечення комерційного обліку газу” та розпорядженням Кабміну від 25 квітня 2012 року “Деякі питання забезпечення комерційного (приладового) обліку природного газу” 1 січня 2016 року закінчується термін безкоштовного встановлення газових лічильників у абонентів, у яких газ використовується для підігріву води та приготування їжі (тобто за наявності газової колонки та газової плити).
Відповідно до названого закону постачання природного газу здійснюється тільки за умови його комерційного обліку: населенню, яке використовує газ комплексно, у тому числі для опалення, – з 1 січня 2012 року; для підігріву води та приготування їжі – з 1 січня 2016 року; тільки для приготування їжі – з 1 січня 2018 року.
– Дотримуючись чинного законодавства, після 1 січня наступного року ПАТ “Полтавагаз” припинить розподіл природного газу населенню, яке використовує його для підігріву води та приготування їжі без комерційного обліку в разі відмови таких споживачів від встановлення лічильника з ініціативи та за кошти газопостачального підприємства, – наголошує перший заступник голови правління ПАТ “Полтавагаз” Сергій Мокрий.
Мешканців просять не відкладати ці роботи на “потім”. Для встановлення лічильника потрібно звернутися до ПАТ “Полтавагаз” або його територіальних підрозділів. Фахівці закликають не порушувати термінів встановлення газових лічильників та убезпечити себе від можливих проблем, у свою чергу гарантуючи якісне виконання монтажних і пускових робіт. Комерційний облік природного газу – це законодавча вимога, нагадують на підприємстві. Законослухняні громадяни будуть з газом та матимуть можливість розраховуватися тільки за реально спожиті куби блакитного палива, порушників чекають від’єднання від газопостачальної мережі та чимало побутових незручностей.
Нині, в грудні, полтавцям, у яких вдома є газова колонка, продовжують встановлювати лічильники безкоштовно, згідно з держпрограмою, яка діє до кінця року, запевнили у прес-службі підприємства. Якщо мешканці бажають щось переобладнати, ці послуги – платні. Встановлення відбувається комплексно, відповідно до розробленого графіка, одночасно в будинку, під’їзді. Про це газівники заздалегідь попереджають місцеві органи влади й населення. Без лічильників залишається близько 3 тисяч осель із газовими колонками, приладів усім має вистачити, і встановити їх устигають. Ставити лічильники зобов’язує законодавство, у разі невиконання закону передбачені штрафи і з газопостачальних підприємств, і зі споживачів. На полтавському підприємстві заспокоїли: якщо газівники з якихось причин не встигнуть до кінця року добратися до чийогось будинку, санкцій до споживачів не буде. Якщо ж лічильник не встановлений з вини споживача, тобто людині пропонували, а вона відмовилася, то газ буде відключений.
Полтавка Ольга Покровська встановила лічильник близько 2 років тому і не шкодує: “Платити стала значно менше, ніж за нормою, в окремі літні місяці “нагорає” 2–3 кубометри, це близько 15–20 гривень. Вигідно тим, у кого зареєстровано декілька осіб, і тим, хто подовгу не живе вдома. Адже платиться тільки за реально спожитий газ, а не за середньою нормою на кожного. У нашому будинку встановлювали лічильники двома “траншами”, багато людей вагалися. У тому, що робити це примушують, вбачали якусь каверзу. Під час першого “транша” я не ставила, а коли на під’їзді з’явилося оголошення про “останній шанс поставити лічильник безкоштовно”, зважилася. Бригада взяла за витратні матеріали загалом 120 гривень”.
“У “хрущовках” (газові колонки стоять переважно в будинках 1950–1960-х років забудови. – Авт.) кухні тісні, 4–5 метрів, на найдовшій стіні вміщуються власне колонка, витяжка, підвісна шафа, і щоб встановлення лічильника відповідало техумовам, потрібно щось пересувати чи знімати, а це незручно. Та й сам прилад громіздкий. Мене влаштовує платити за нормою, і я не хочу, щоб мені щось нав’язували, а потім ходили перевіряли”, – висловлює протилежну думку  Наталія Іваненко.
ПАТ “Полтавагаз” надав відповіді на деякі запитання людей, що виникли у зв’язку із законодавчою ініціативою встановлення приладів обліку газу.
Для встановлення лічильників абоненти повинні надати паспорт, ідентифікаційний код для укладання договору на зберігання приладу обліку, оскільки він залишається власністю підприємства. Також перевіряються документи на право власності на житло й абонентська книжка.
Для споживачів є безкоштовними: план-схема, матеріали до приладу обліку, сам лічильник, робота з його встановлення і перепідключення існуючих газових приладів. Якщо ж встановлення лічильника згідно із законодавством супроводжується додатковими витратами, абонент самостійно сплачує за витратні матеріали.
Відповідальність за справний стан і безпечне користування газовими приладами та апаратами, що встановлені в будинках державного фонду, покладається на квартиронаймачів, а в квартирах і будинках, що належать громадянам на правах особистої власності, – на власників.
Тож із 1 січня (якщо дію програми з безкоштовного встановлення лічильників не продовжать) газ постачатимуть тільки в ті оселі, де є прилади обліку. Тим, у кого їх немає, доведеться потурбуватися про це самостійно. За різними джерелами, придбання і встановлення такого пристрою обійдуться приблизно в 20 тисяч гривень. До кінця грудня є шанс отримати прилад безкоштовно.

Ганна ЯЛОВЕГІНА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.