Найвища цінність – людське життя

День прав людини відзначається в світі щороку 10 грудня за ініціативою Генеральної Асамблеї ООН. Його приурочено до річниці прийняття Асамблеєю Загальної декларації прав людини у 1948 році. Через два роки Генасамблея запропонувала всім державам і зацікавленим організаціям відзначати цю подію у визначену дату.
Загальна декларація прав людини є першим в історії міжнародних відносин універсальним актом, у якому проголошені принципи забезпечення основних прав і свобод громадян різних країн. Унікальний документ – то своєрідна основа, на якій базуються міжнародні стандарти в цій сфері. Декларація, що закріпила основні цінності для світової спільноти, була складена представниками всіх континентів і правових традицій. Зокрема від України вклад до тексту Загальної декларації зробив академік Володимир Корецький.
Декларація була прийнята у формі резолюції Генеральної Асамблеї і тому згідно зі Статутом ООН має рекомендаційний характер. Проте нині права і свободи, проголошені в ній, розглядаються як загальноприйняті норми й принципи міжнародного права, які відображені в конституціях багатьох держав.
Конвенція про захист прав людини і основоположних свобод та Європейський Суд з прав людини сьогодні є найбільшими досягненнями Ради Європи і стали фундаментальною основою всього комплексу міжнародно-правового регулювання в галузі прав і свобод людини, її законних інтересів та потреб.
Актом міжнародного визнання України як демократичної правової держави стали вступ нашої країни        9 листопада 1995 року до Ради Європи та ратифікація Верховною Радою Конвенції про захист прав людини.

Підготувала Ганна ЯЛОВЕГІНА.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.