Озимі посіви викликають занепокоєння

Аграріям довелося проводити цьогорічну сівбу озимих у сухий грунт на понад 80 відсотках площ, повідомив, відкриваючи республіканську селекторну нараду, перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Ярослав Краснопольський. Обговорювалися питання стану посівів озимих культур, завершення комплексу осінніх польових робіт та реалізації програм державної підтримки АПК.
Констатувалося, що на початку листопада в країні було майже 3 мільйони гектарів проблемних посівів, нині – 2 мільйони гектарів. Та молоді пагони почали підійматися лише на половині посіяних площ, у доброму й задовільному стані – третина посівів. Найбільше сходів недоотримано в південних регіонах. Полтавщина – серед областей, де ситуація дуже складна. Однак озимина має шанс пережити зиму й розвитися навесні, проблему нестачі вологи вирішили дощі, плюсова температура дає змогу продовжитися процесам розвитку рослин. Рання весняна вегетація й підживлення поліпшать ситуацію. Частину площ пересіють.
Держбюджетом передбачені програми підтримки АПК.  Конкурсні комісії в областях не завжди використовують свої повноваження з компенсації аграріям за державною програмою здешевлення кредитів, зазначив заступник міністра. До Мінагрополітики звертаються сільгосппідприємства зі скаргами на відмови в наданні компенсацій, на бюрократичну тяганину. Міністерство перевірятиме такі факти із залученням контролюючих органів, наголосив посадовець. Порядок нарахування і розподілу бюджетних коштів, передбачених для підтримки тваринництва, спрощений. Потрібно менше документів, а самі рішення приймають в областях.
Про ситуацію на Полтавщині поінформував виконуючий обов’язки директора департаменту агропромислового розвитку ОДА Іван Рева. В області зібрані зернові культури на площі 857,6 тисячі гектарів, це – 94 відсотки від загальних площ, середня урожайність зернових – 56,1 центнера з гектара. Є сподівання, що Полтавщина намолотить близько 5 мільйонів тонн зерна. З озимим клином ситуація складна. Посіяно 248,2 тисячі гектарів озимини, зійшли сходи на 58 відсотках площ. На 80,5 тисячі гектарів посіви в хорошому й задовільному стані. Фінансової підтримки аграріям на здешевлення кредитів для області передбачено 23,5 мільйона гривень. Подано 52 заявки, заявникам надано допомоги на 17,2 мільйона, ще 5 заявок розглядаються, й одна – очікується, тож іще понад 6 мільйонів гривень буде спрямовано на ці цілі, повідомив Іван Рева.

Ганна ЯЛОВЕГІНА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.