“Полтавські акценти Українських революцій”

Таку назву має документальна виставка, що відкрилась у Державному архіві Полтавської області. Вона приурочена до Дня Гідності й Свободи. Першими відвідувачами стали старшокласники Полтавської спеціалізованої школи І–ІІІ ступенів            № 3, і це символічно, адже, як наголошували організатори, завжди в усіх змаганнях за незалежність України найактивнішою була молодь.
– У ці дні ми згадуємо громадянський подвиг, мужність і самопожертву українців, які стали на захист демократичних цінностей у різні роки новітньої історії. Наше завдання – зібрати якомога більше документів, щоб наступні покоління мали змогу вивчати і зрозуміти цей порив у боротьбі, адже вони відстоювали своє право на гідність і свободу. І прагнемо розповісти, як полтавці брали участь у цих подіях, який їхній внесок у збереження нашої держави, – сказала, відкриваючи виставку, директор Державного архіву в Полтавській області Валентина Гудим.
Керівник апарату облдержадміністрації Микола Білокінь зазначив, що такі виставки вже стали традиційними, і вони дуже важливі для вивчення історії, бо їх організатори мають справді енциклопедичні знання. Він закликав учнів скористатися такою нагодою, щоб відкрити для себе багато нового.
Про документи, представлені в експозиції, детальніше розповів заступник директора архіву Тарас Пустовіт. Виставка має три розділи. Перший складають документи періоду Української революції 1917–1921 років, у якій головними дійовими особами було дуже багато полтавців, серед яких, зокрема, – Симон Петлюра, та перебудови – 1989–1990-х, де засвідчено, що полтавська молодь також підтримувала студентську Революцію на граніті. Другий розділ присвячено Помаранчевій революції, третій – Революції Гідності. Тут зокрема представлені фотопортрети полтавців – Героїв Небесної Сотні Ігоря Сердюка та Андрія Черненка.
Тарас Пустовіт не лише дав коментарі до більшості представлених документів і світлин, а й розповів учням про причини кожної із революцій і закликав аналізувати їхні уроки, які, треба сподіватися, візьме до уваги і кожна нова влада, пам’ятаючи про те, що наш народ не терпітиме несправедливості й сваволі.

Марія ВІТРИЧ
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.