Голову обласної ради з першої спроби обрати не вдалося

У  роботі першої сесії обласної ради сьомого скликання взяли участь 82 із 84 депутатів, голова облдержадміністрації Валерій Головко, народні депутати України Олег Кулініч та Андрій Река, головний консультант управління Апарату Верховної Ради Владислав Товстоног. Він закликав депутатів бути толерантними й виваженими та зачитав вітальне звернення Голови Верховної Ради України Володимира Гройсмана.

Як повідомила голова обласної виборчої комісії Людмила Сердюк, яка відкрила сесію, партія “Блок Петра Порошенка “Солідарність” у облраді представлена найчисленніше – налічує 15 депутатів. Всеукраїнське об’єднання “Батьківщина” має 13 мандатів; по 8 – “Партія простих людей Сергія Капліна”, “Українське об’єднання патріотів “Укроп” та Радикальна партія Олега Ляшка; по 7 – Аграрна партія України та Всеукраїнське об’єднання “Свобода”; по 6 – політичні партії “Опозиційний блок”, “Рідне місто”, “Відродження”. Переважній більшості депутатів – від 30 до 60 років, трьом – менше 30, 14 – старші 60.
Традиційно перед початком роботи сесії слово було надано представникам громадськості, які зайняли значну частину сесійної зали і почали розташовуватися ближче до трибуни. Через це головуючим – тимчасовій президії – утримати ініціативу у веденні засідання було непросто.
IMG_6131На розгляд сесії пропонувалося 8 питань. Та першу перерву довелося оголошувати вже після спроби внести зміни до регламенту. Після перерви депутати від Всеукраїнського об’єднання “Батьківщина” кандидатом на посаду голови обласної ради висунули Євгенія Холода – генерального директора ТОВ “Кременчуцька торгова гільдія”. Від “Блоку Петра Порошенка “Солідарність” було запропоновано кандидатуру Андрія Пісоцького – першого заступника голови ОДА. На вимогу громадськості свою кандидатуру висунув Петро Ворона – голова обласної ради шостого скликання. Після представлення кандидатами своїх програм, емоційного тривалого обговорення та організаційних заходів відбулося таємне голосування.
Результати були такими: Євгеній Холод отримав 38 голосів “за”, Андрій Пісоцький – 27, Петро Ворона – 10. 7 депутатів не підтримали жодного з претендентів на посаду. За результатами голосування, відповідно до регламенту, жоден кандидат не набрав необхідної кількості голосів, голову облради обрати не вдалося. Обласна рада прийняла рішення про продовження сесії у вівторок, 24 листопада, після проведення відповідних консультацій, з повторним розглядом питання про обрання голови обласної ради.
***
Доки тривав підрахунок голосів, вдалося поспілкуватися з кількома депутатами обласної ради.
Іван Сидоренко (“Українське об’єднання патріотів “Укроп”): “До обласної ради обраний вперше. Від сесійного дня враження позитивні. Але відчувається невміння більшості присутніх працювати з громадськістю. Оце наразі, як на мене, – найбільша проблема”.
Віктор Скочко (АПУ): “Я очікував, що і перша сесія, і подальша робота будуть непростими. Адже до обласної ради пройшло 10 партій. Тому нам потрібен менеджер, який зуміє об’єднати і спрямувати усі ці 10 політичних сил у спільному напрямку. З першого разу, першим голосуванням такого менеджера, на жаль, не визначили. Загалом же сьоме скликання від шостого нічим особливим не відрізняється – це моя особиста точка зору. Бо у владі відкритості недостатньо. На виборах усі обіцяють діяти публічно, відкрито, а потім починаються якісь кулуарні ігри. Хочеться, щоб голова обласної ради був підтриманий і більшістю, і громадськістю. Бо це лідер, який представлятиме Полтавщину і в Україні, і за її межами. Тому, сподіваюся, можливо, з другого разу такого лідера серед 84 депутатів оберемо”.
Анатолій Ханко (ВО “Свобода”): “Як я зрозумів, серед депутатів лише четверо “атошників” – учасників російсько-української війни. Я – новачок у обласній раді і, на жаль, відчув багато неприємних моментів, зокрема у стосунках між партіями. Я у боргу перед своїми однополчанами, які наразі перебувають у СІЗО: по всій Україні це близько двох десятків хлопців, моїх однопартійців. Це для мене принципово. На фронті у нас є вороги, а тут – опоненти, конкуренти, але не вороги. Я – корінний решетилівець із села Жовтневе, там народився, там живу”. На запитання, де вишивалася його сорочка, відповів: “Звісно, в Решетилівці”.

Ольга ЩЕГЛОВА
Анна ЧАПАЛА (фото)
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.