Духовний пам’ятник сподвижникам землеробства

У  Полтавському краєзнавчому музеї імені Василя Кричевського відбулася презентація книги “Полтавське сільськогосподарське товариство (1865 – 1920): історія, звитяги, першопостаті”. Надрукували книгу у видавництві “Дивосвіт”. Автори – доцент Полтавської державної аграрної академії, постійний дописувач “Зорі Полтавщини” Віктор Самородов і завідувач відділу природи Полтавського краєзнавчого музею Світлана Кигим.
– Про історичну канву Полтавського сільськогосподарського товариства, його звитяги й першопостаті писали й раніше інші дослідники, але зібраної інформації в одну книгу донині не уніфікували. Хоча розроблено чимало фундаментальних праць. Діяльність відділів, комісій товариства не розкривали, бо таке завдання важко здійснити – архівних матеріалів практично немає. До слова, із семи президентів товариства фотографій двох ми не знайшли. У книзі близько 250 імен, із них 80 – постаті, про яких донині майже нічого не знали. Вважаю, що цим доробком із пані Світланою можемо гордитися. Ми вдячні бібліотеці Полтавської державної сільськогосподарської дослідної станції імені М.І. Вавилова, Полтавській обласній універсальній науковій бібліотеці імені І.П. Котляревського, – зазначив Віктор Самородов.
– Презентація книги відбувається у межах видавничо-виставкового проекту, присвяченого 150-річчю Полтавського сільськогосподарського товариства. На основі архівних матеріалів вдалося встановити місцезнаходження товариства у різні роки його діяльності. Спочатку із вересня 1865-го 42 роки товариство працювало у приміщенні Полтавського дворянського депутатського зібрання. Нині це будівля на Жовтневій, 31. Короткий час організація розміщувалася в садибі Полтавського губернського земства у двоповерховому флігелі, 1910 року товариство придбало будинок, який зберігся дотепер. Він розташований за адресою: вулиця Пушкіна, 53, – розповіла Світлана Кигим. – Я вважаю створену книгу духовним пам’ятником діячам організації, які так плідно працювали.
Світлана Кигим і Віктор Самородов на презентації розповідали про напрацювання й досягнення товариства. Проте, як зазначив професор ПДАА Микола Опара, пласти історії та діяльності цього об’єднання такі глибокі, що оприлюднення результатів їхніх досліджень вистачить ще не на одну книгу.

Анна ВАСЕЦЬКА
Анна ЧАПАЛА (фото)
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.