Декомунізаційні процеси розпочалися

21 листопада сплив термін, відведений на виконання першого етапу Закону України “Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарного режимів та заборону пропаганди їхньої символіки”. Згідно з документом місцеві громади сіл, селищ і міст мали обирати нові назви для населених пунктів і вулиць, котрі названі на честь комуністичних вождів чи їх назви пов’язані з тоталітарним минулим. У кожному регіоні 19–23 відсотки топографічних назв підлягають під дію закону про декомунізацію. На Полтавщині загалом треба змінити назву 601 населеному пункту, серед яких одне місто, та більш ніж 1500 вулиць. Дія закону також поширюється на 191 пам’ятник та пам’ятний знак, що мають бути демонтовані. Про юридичні і практичні аспекти виконання закону про декомунізацію йшлося на прес-конференції директора департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації Вадима Штефана і начальника головного територіального управління юстиції в Полтавській області Ірини Пашко.
Отже, відтепер громади, котрі не скористалися своїм правом звільнити свої населені пункти чи вулиці від тоталітарних назв, втратили його, а відповідні повноваження згідно із законом перейшли до сільських, селищних та міських голів цих населених пунктів. “Щоправда, – зазначив Вадим Штефан, – якщо раніше територіальні громади не проявляли особливої цікавості до цієї теми, то останнім часом процес таки рушив з місця, і усе більше пропозицій надходить від людей щодо перейменування того чи іншого топографічного об’єкта. Тепер пропозиції, якщо такі будуть, громади можуть подавати безпосередньо до очільників місцевих самоврядних органів”. Голови сіл, селищ і міст відповідне право на перейменування матимуть до 21 лютого наступного року. Якщо ж місцеві очільники саботуватимуть цей процес, то через три місяці відповідні рішення має прийняти голова облдержадміністрації. Ще через три – таке право перейде до Верховної Ради України, яка прийматиме рішення за поданням Українського інституту національної пам’яті.
Нині в облдержадміністрації створили робочу групу для моніторингу й аналізу декомуназіційних процесів. Тут уже почали збирати дані щодо перейменування вулиць та населених пунктів. Очолює групу керівник апарату облдержадміністрації Микола Білокінь. До її складу ввійшли представники органів юстиції, облдержадміністрації та громадськість на чолі із головою обласної організації Всеукраїнського товариства “Просвіта” ім. Тараса Шевченка Миколою Кульчинським.
На запитання, чи можуть полтавці за бажанням залишити старі назви населених пунктів або вулиць, Ірина Пашко відповіла, що згідно із законом усі “радянські” вулиці та населені пункти мають отримати нові назви. “Мова йде про те, що обов’язково потрібно змінити назву, а не діяча чи подію, на честь якої об’єкт назвали. Так вимагає закон, і його треба виконувати. Якщо самоврядні органи та виконавча влада на місцях не вирішать цих питань, то відповідні рішення однозначно будуть прийняті на центральному рівні, і ми уже не зможемо на них вплинути”, – зазначила Ірина Пашко.
Вона також наголосила, що після перейменування населених пунктів, вулиць громадяни не зобов’язані переробляти паспорти та установчі документи на право власності нерухомим чи рухомим майном, де зазначається адреса власника. Відповідні зміни у документах фізичних осіб будуть відображені, коли люди звертатимуться до державних органів із супутніми питаннями. Наприклад, коли треба змінити прізвище чи фото у паспорті, заодно впишуть і нову адресу реєстрації, або під час продажу майна новому власнику впишуть нову адресу. Для громадян це буде безкоштовно.
За словами Ірини Пашко, зміни не викличуть проблем під час виборів, адже на виборчих дільницях зазначатимуться адреси одразу з новими та старими назвами. Не обов’язково терміново змінювати і таблички із назвами вулиць. Це робитиметься поступово.
Змінити правоустановчі документи та печатки змушені будуть юридичні особи та фізичні особи-підприємці. Але при цьому вони звільняються від сплати державного мита, тобто затрати для підприємств будуть мінімальними, зазначила Ірина Пашко.

Олена ІГНАТЕНКО
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.