“Якщо хочеш отримати те, чого ніколи не мав, треба робити те, чого ніколи не робив”

Відбувся семінар-нарада для керівників об’єднаних територіальних громад – таких керівників 25 жовтня було обрано у 12 громадах області. Нової, незнайомої досі роботи в них попереду чимало. Це і державна реєстрація новоутворених сільських, селищних, міських рад як юридичних осіб, і казначейське обслуговування, і ліквідація тих органів місцевого самоврядування, що увійшли до об’єднаних громад.
У роботі семінару взяв участь перший заступник голови облдержадміністрації Андрій Пісоцький. За словами посадовця, Полтавщина стала лідером за кількістю об’єднаних територіальних громад. Саме вони наступного року отримають важливі додаткові повноваження та фінансові преференції. Першочергово серед поданих до державного фонду регіонального розвитку проектів розглядатимуться саме проекти розвитку інфраструктури громад, які об’єдналися, або тих громад, що мають договори міжмуніципальної співпраці.
Фахівці давали конкретні поради і відповідали на численні запитання від очільників та представників громад. У багатьох із них перші сесії першого скликання ще попереду.
***
Найбільшу об’єднану громаду області – Шишацьку селищну – очолює Олександр Тутка. До 25 жовтня працював селищним головою в Шишаках. Йому адресуємо кілька запитань.
– Наскільки змінилася очолювана Вами віднедавна громада?
– Маємо одинадцять суб’єктів об’єднання і Шишаки – дванадцяті. Новоутворена об’єднана громада тепер нараховує 72 села, 600 квадратних кілометрів площі, 16,5 тисячі населення.
– Як вдалося переконати людей об’єднуватися?
– Для цього створили громадську організацію “Шишаччина” за участю депутатів обласної ради, керівників підприємств, установ, громадських діячів і ще влітку провели чималу роботу. Це і сходки в селах, і збори громадян. У районі із 15 сільських рад 12 побажали об’єднатися в одну, три не виявили такого бажання – Ковалівська, Яреськівська та Федунківська.
Закон по суті революційний, бо такої реформи ще ніколи не було. Діяли за принципом: якщо хочемо мати те, чого ніколи не мали, потрібно робити те, чого ніколи не робили. Переконували людей із надією, що й держава виконає всі гарантії, передбачені законодавством.
– Які переваги найважливіші, на Вашу думку?
– Наймасшабнішим фактором є повноваженння, які передаються на місця – щодо транспортного сполучення, створення комунальних підприємств, підпорядкування дорожньої служби тощо. Виникає можливість забрати “собі” освіту, медицину. Хоча чіткий механізм передачі державної субвенції на це наразі ще не визначений.
– Розраховуєте на інвестиції?
– Подано 6 інвестиційних проектів, робота із залучення інвестиційних коштів триває.
– Що найбільше непокоїть людей у час таких кардинальних змін?
– Людей непокоїть, чи стануть після цих змін якіснішими послуги. Скажімо, раніше у сільських радах, де не було державного нотаріуса, нотаріальні дії здійснювалися безпосередньо у сільраді. Тепер ми об’єдналися, і у Шишаках є державний нотаріус. А що робити людям, які мешкають за 20 кілометрів? Чи не доведеться за кожною довідкою їхати до райцентру? Зараз тільки вирішуються питання, як наблизити адміністративні послуги до людей. Розробляється положення про старост: яким чином наділити їх необхідними повноваженнями. Адже бухгалтерія – централізована, у старости не передбачено ні печатки, ні розрахункового рахунку.
Також хотілося б змінити саму систему й суть освіти в об’єднаній громаді, бо це є ключовим питанням. У Верховній Раді України перебувають на розгляді законопроекти стосовно системи освіти: що робити зі школами.
– То що буде з мережею освітніх закладів?
– Я глибоко переконаний у тому, що необхідно зберегти її, принаймні на перехідний період. Але орган місцевого самоврядування є колегіальним. Із 26 депутатів кожен відстоюватиме інтереси своєї території, і це дуже правильно. Сумніваюся, що хтось із них пропонуватиме закрити школу, ФАП чи садочок. Хто скаже, що виховання дітей – це невигідно? Отож хіба це не об’єкт для інвестицій?
Об’єднуючись, ми дали людям гарантії підвищення якості життя. Якщо все закривати і звозити докупи, покращення не буде – це моя особиста позиція як громадянина.
– Три сільських ради Шишацького району залишилися у попередньому статусі. Що виграла порівняно з ними Ваша громада?
– Попередній аналіз показує, що надходжень до бюджету в нас передбачається на 60 відсотків більше, ніж як було в окремих сільських та селищній радах. Це з урахуванням податку на фізичних осіб – найбільших надходжень до місцевого бюджету. Всі цифри ми побачимо остаточно, коли буде прийнятий закон про бюджет на 2016 рік. Найближчий час покаже, як надаватимуться субвенції і як ми зможемо їх використовувати.

Ольга ЩЕГЛОВА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.