Особливості ЗНО-2016

На Полтавщині стартувала підготовка до проведення зовнішнього незалежного оцінювання знань абітурієнтів (ЗНО). У поточному навчальному році свої сили випробують 10,5 тисячі молодих людей. Торік ЗНО в області складали понад 11 тисяч осіб, повідомив на прес-конференції для полтавських ЗМІ в департаменті освіти і науки ОДА директор Харківського регіонального центру оцінювання якості освіти Олександр Сидоренко.
Він зазначив: щороку число бажаючих пройти ЗНО – досить солідне, хоча й дещо зменшується з огляду на кількість школярів. Завдання педагогів, управлінців органів освіти, місцевого самоврядування, правоохоронців – створити для них сприятливі та безпечні, однакові для всіх умови. До проведення ЗНО залучаються 2 тисячі вчителів області. На наймасовіші тести одночасно задіяні 50 навчальних закладів, 700 аудиторій і класів.
Директор департаменту освіти і науки ОДА Євгеній Ленський відзначив, що вже є план роботи з проведення ЗНО в області й починається його реалізація.
Реєстрація на пробне тестування, яке рекомендують пройти усім абітурієнтам для того, щоб впевненіше почувати себе на головному екзамені, триватиме з 5 до 30 січня 2016 року, проведення – 2 та 9 квітня. Для пробного тесту обирається один предмет. Така перевірка знань платна, торік коштувала 89 гривень, нині вартість уточнюється. Ймовірно, вона становитиме близько 110 гривень.
Основна сесія ЗНО пройде в такі терміни: реєстрація – з 1 лютого по 4 березня, проведення – з 5 травня по 17 червня наступного року. Обов’язкові тести: перший – з української мови і літератури, другий – з математики або історії України (на вибір абітурієнта), вони зараховуватимуться також як результати випускних шкільних іспитів (державної підсумкової атестації). Причому з історії України для шкільного атестата зарахують результати частини тесту за період ХХ ст. – початок ХХІ ст. Весь період історії зараховуватимуть тим, хто подаватиме для вступу сертифікат із цього предмета.
Тест з іноземної мови проводитиметься в навчальних закладах (для оцінки в атестаті) та в пунктах тестування (для оцінки в сертифікаті, який подається при вступі до вищого навчального закладу). Тестів поглибленого рівня складності не буде з жодного предмета. Набрати потрібно не менше 100 балів. Подаються для вступу тільки сертифікати поточного року. Кожний учасник може скласти тести ЗНО максимум з 4 предметів. Тестові роботи з позначеними варіантами відповідей перевіряє комп’ютерна програма, вираховуючи правильні. Письмові частини перевіряються послідовно трьома екзаменаторами, причому кожний не бачить оцінки іншого. Діятиме апеляційна комісія, яка може переглядати результати.
Проаналізувавши мережу пунктів тестування, у 2016 році освітяни вирішили для зручності абітурієнтів створити на Полтавщині ще один освітній округ для проведення ЗНО з центром у Карлівці, повідомив Олександр Сидоренко. Туди зможуть приїхати абітурієнти з Карлівського, Машівського та Чутівського районів, які до цього здавали ЗНО в Полтаві. Це зменшить навантаження на обласний центр, і абітурієнтам буде легше добиратися, до того ж там є співпраця з навчальними закладами, повідомив посадовець.
ЗНО в регіоні проводитимуть у пунктах тестування на базі вищих і загальноосвітніх навчальних закладів у Полтаві, Кременчуці, Лубнах, Миргороді, Гадячі, Пирятині та Карлівці. Детальну інформацію з питань ЗНО можна отримати на сайтах Українського центру оцінювання якості освіти та Харківського регіонального центру.

Ганна ЯЛОВЕГІНА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.